Coming soon: Nieuwsbrief

Bewuster levenPersoonlijke Blog

De groener doener tag

6 Mins read

Sara van Mevrouw Miauw ( klik hier voor haar Instagram en hier voor de Instagram van haar kat) had een leuk idee. Ze bedacht de Groener Doener Tag. Samen met een aantal andere super leuke groene bloggers bedachten we allemaal één groene vraag die we van elkaar gaan beantwoorden.

In dit artikel lees je alle bedachte vragen en mijn antwoorden hier op.

Vragen & mijn antwoorden 

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? Van Sara Naus van Mevrouw Miauw

In de afgelopen paar jaar ben ik best wel gegroeid in het groener doen. Zo eet ik het laatste 1,5 jaar volledig plantaardig en dat is behoorlijk duurzaam. Bijna de helft van onze voetafdruk betreft zo landbouwgrond voor de productie van voedsel. De productie van vlees, zuivel en eieren vraagt boven proportioneel veel ruimte: 2 miljoen hectare (*). Verder heb ik geen rijbewijs en auto, heb ik pas 1 keer gevlogen met het vliegtuig en eet ik 50% van groenten en fruit uit eigen tuin. ( In de zomer is dat 85%). Maar ik ben van mening dat het altijd groener kan 🙂 Dit jaar is een van mijn voornemens, beter voor de planeet zorgen. En hiervoor heb ik specifiek het doel om minder plastic te verbruiken. Ik heb dus eigen groentezakjes, altijd stoffen tasjes in mijn eigen tas en probeer ik zoveel mogelijk plastic te vermijden. Dit vind ik belangrijk, omdat als we zo doorgaan, we in 2050 meer plastic dan vissen in de zee hebben. 

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener maken met planten? Door Sanne van Omdatikdatwil

Wie mij al langer kent, weet dat ik een planten verzamelaar ben en dat het huis vol staat met groene vriendjes. Maar het liefste geef ik er weinig geld aan uit. Juist omdat ik het zo tof vind om ze zelf te kweken en/of te vermeerderen. Dus dat is de manier waarop ik op een goedkope wijze aan plantjes kom. Ik kweek avocado plantjes uit avocado pitten  (zie in dit artikel hoe ik het doe), ik kweek mango plantjes uit pit ( dat zie je hier) en ik stek veel soorten plantjes. Pilea plantjes krijgen namelijk kinderen, maar ook bananen planten en de aloe vera. En die baby’s kun je weer in grotere potjes zetten en zo heb je binnen no time en huis vol groen 🙂 Ruilen is ook een leuke optie en bijna helemaal gratis ( want je kunt het ook per post ruilen en dat kost wel iets aan postzegels), maar nog steeds heel goedkoop. En ook nog eens leuk en gezellig.

 

Wat zou je groen doen met een miljoen? Van Hermien van Kouwe kleren

Als ik een miljoen euro zou krijgen om iets groens mee te doen, wat zou dat dan zijn? Ik heb hier even over na moeten denken, maar ik zou een van deze twee dingen doen ( denk ik nu). 1. Ik zou investeren in het beter maken van de oceaan. En dat door middel van koralen kweken vermeerderen en terug zetten in de oceaan. ( dit kan op een hele snelle manier, sneller dan het in de oceaan zelf gaat). Of ik zou investeren in voedselflats, zoals je kunt zien, in deze aflevering van Tegenlicht. Een voedselflat heeft als voordeel dat het voedsel/landbouwbedrijf de lucht in gaat en niet in horizontale oppervlakte, zodat er minder ruimte op de planeet nodig is. Bovendien kun je binnen een ideaal klimaat creëren voor groenten, maar ook voor tomaat, aardbei en meloenen, zodat deze niet van ver verscheept hoeven te worden. Ik zou met zonnepanelen werken en beneden de flat een winkel openen, waar je deze producten kunt kopen. Ik zie het al helemaal voor me… zucht.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? Door Sytse van Het Groene Broertje 

 

Ik voel een sterke drang om ook anderen te motiveren tot meer nadenken over het milieu, de dieren en de mensen om ons heen, om gewoon iets liever met alles en iedereen om te gaan. Ook wil ik graag laten zien dat het makkelijk is en vooral heel fijn!  Ik doe daarom vooral aan het promoten van de plantaardige levenswijze. Ik promoot veganisme elke dag op social media en ik schrijf er mijn artikelen over. Ik ben niet alleen maar van het positief promoten, ik vind dat de waarheid ook gezegd moet worden. Dus ik laat ook zien hoe het er aan toe gaat in de bio industrie bijvoorbeeld, of hoeveel afval er op onze straat en in onze oceaan ligt. En dat kan confronterend zijn, maar vaak is dat wel de druppel waardoor andere mensen gaan nadenken. En als mensen al nadenken, ben ik al blij. Nooit zal ik mensen aanvallen of afvallen omdat zij onwetend zijn. Ik ben zelf ook een vlees eter geweest en heb ik jarenlang mijn hoof in het zand gestoken. dan zou ik nu ineens anderen gaan aanvallen? Liever geef ik het voorbeeld die ik wil zien in de wereld ( zoveel als ik kan), maar laat wel zien dat ook ik gewoon slechts een mens ben. Ik ben vooral van het informeren. Want zonder juiste informatie zijn we niet in staat om keuzes te maken. 

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? Door Giulia van Renmeisje

 

Ik wist vrijwel direct het antwoord op deze vraag. Ik vind fair fashion nog heel erg moeilijk. Waar koop ik dat, hoe kan ik dat op een goedkope manier doen? En ik wil zo graag elke keer weer andere kleding. Mijn enige oplossing is nu nog dat ik tweede hands kleding kopen. Op marktplaats en via de kringloopwinkel. En ik doe heel erg mijn best om nieuwe kleding kopen te beperken. Dit is nog wel echt een dingetje. Wel let ik op dat al mijn kleding vegan is.  

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? Van Elcke van De Groene Zus

Mijn allerbeste beslissing van heel 2017 is eigenlijk geweest om vegan te zijn. In hart en hoofd. Het is ook mijn overall ever beste groene beslissing. Eigenlijk een super logische stap voor mij, ik ben altijd al een diertjes vriend geweest. Ik groeide als baby al op met poesjes, honden en konijntjes. Ik hield begrafenissen voor vogels die ik op straat vond en ik wilde nooit een mug dood slaan. Het heeft altijd al in mij gezeten, maar door de maatschappij, de industrie en mijn omgeving, begon ik de bio industrie denk ik normaal gaan vinden. ( Net als veel mensen denk ik?) Terwijl ik kip snijden echt nooit kon, ik moest het altijd aan een ander vragen. En gehakt kneden, oeh, van die stukjes koe onder mijn nagels. ( Ja sorry, 🙁 zo heb ik altijd gedacht) Er moest echt een knop om als ik vlees klaar maakte. En eenmaal in een andere vorm kon ik het dan wel gewoon opeten. Die druk is er nu af, ik hoef mij niet meer rottig te voelen tijdens het koken én eten! 🙂

Het is voor mij zeker de enige juiste oplossing tegen al het dierenleed en de planeet, waarvan ik zo graag wil dat deze zich gaat herstellen. Bovendien is het lekker, voelt het keigoed en is het so easy! Het enige jammere aan het veganisme vind ik dat ik het niet veel eerder heb gedaan. Ik hoor wel eens van andere mensen: ‘ja maar ik ben niet van plan om helemaal veganistisch et worden hoor’. Zoiets beslis je ook niet vooraf, sure I didn’t. Ik had dit ook niet van te voren gedacht, laat staan gepland.

 

En mijn eigen vraag:

Hoe zorg jij er voor dat je minder voedsel verspilt?

Onnodig voedsel weggooien is zonde! Zonde voor het milieu en je portemonnee. Ruim 40 kilo gooien we gemiddeld aan voedsel weg per huishouden per jaar. En dat is een hele hoop eten dat niet opgegeten wordt. De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: mensen kopen teveel voedsel, bewaren ze niet op een juiste manier, waardoor ze sneller bederven of het voedsel smaakt niet lekker.

Wist je dat: Voedselverspilling in huishoudens en restaurants samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument? (*)

Wat ik doe om minder voedsel te verspillen is te plannen wat ik in een week ga eten, maar vooral mijn voedsel op een adequate manier bewaren. Dus tomaten niet in de koelkast bijvoorbeeld, zo behouden ze beter de smaak. Zo verleng je de houdbaarheid en hoef je minder snel rot fruit weg te gooien bijvoorbeeld. Wil je weten welke lijst ik hanteer? Kijk dan even in dit artikel.

Lijkt het jou nu ook leuk om de Groener Doener Tag in te vullen? DOEN! Vermeld dan wel even de naam/blog waar je de tag gevonden hebt. En misschien is het leuk als je het me laat weten, dan lees ik de jouwe ook!

 

Doei.

 

 

 

Bronnen

(*) 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…
New PostsPersoonlijke Blog

Eten, eten en nog eens eten

5 Mins read
In 2017 woog ik 57 kilo en ik had verder een enkele gedachte over mijn gewicht. Ik was altijd al slank zonder…

8 Comments

Comments are closed.