Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Is veganistisch eten duur?

3 Mins read

Veel mensen gaan er van uit dat veganistisch eten wel duur moet zijn. Want in de afgelopen tijd kreeg ik de opmerking: ‘Ik wil wel veganistisch eten, maar ik kan dat alleen niet betalen’. ‘veganisme met een uitkering is niet mogelijk’. En kreeg ik de vraag: ‘Is veganistisch eten duur?’

veganisten eten geen dierlijke producten, dus deze kun je al van het boodschappenlijstje afschrapen. Geen eieren, geen melk, geen yoghurt, geen vlees, geen vis en geen kaas. Dan zou je denken dat het juist goedkoper boodschappen doen is. Maar tel je daarbij op dat je alleen maar voor A merken kokosyoghurt, de allernieuwste kaasjes en liters oatly barista melk wegwerkt op een dag, ja dan kan het misschien wel weer duurder uitvallen op je bonnetjes.

Maar het hoeft dus niet!

Net als mensen die wel dierlijke producten consumeren, kun je als veganist zelf de keuze maken hoeveel geld je uitgeeft aan je voedsel. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld A merken en huismerken. Wel vlees vervangers of weglaten gaan voor meer groenten, dure melk, goedkopere melk, etc. Het ligt er maar net aan waar je voor kiest, wil je biologisch eten of is gangbaar ook voldoende?

Het hoeft niet duurder te zijn, sterker nog, het kan zelfs goedkoper zijn.

Ik zal even wat van mijn receptjes delen, met prijzen. Ik vind het erg meevallen.

Dikke besparingstips:

  • Koop je groenten en fruit aan het einde van de dag op de markt, dan gaan ze weg tegen prikkies
  • Ga langs boeren in de buurt en koop dus lokaal en goedkoper, omdat er geen winkel tussenkomt
  • Geen idee waar bij jou een boer/pluktuin zit? Kijk op de allerbeste site van ons land ( oké beetje overdreven, maar ik ben groot fan! Loka Loka
  • Stel een maandbudget op voor de boodschappen waar je niet overheen mag. Zo motiveer je jezelf om goedkopere oplossingen te zoeken.
  • Maak slim gebruik van aanbiedingen. Dat doe je door te koken volgens de aanbiedingen, maar ook door alleen die aanbiedingen mee te nemen die je ook daadwerkelijk gebruikt.
  • Is er iets 1 + 1 gratis wat je vaak eet of wat anders erg prijzig is? Sla in en vries in! COOP heeft vaak vivera vlees vervangers in de aanbieding voor 1,00 euro.
  • Ga langs moestuintjes en vraag of je daar mag kopen. Dat vinden we leuk 😉
  • Start zelf een moestuintje.moesbalkonnetje/volkstuin!

Hoe ik het doe?

Ik besteed best wat geld aan voedsel. Graag zelfs. want mijn gezondheid is mij veel waard en lekker en voedzaam eten ook. Ik besteed liever geld uit aan mijn eten dan aan uitstapjes / kleding. Ik wil graag zoveel als mogelijk biologisch eten, omdat ik geloof dat hier vitale kracht in zit. Voedsel zonder chemische gifstoffen en met respect voor de natuur verbouwd ( dus ook beter voor de bijtjes, andere dieren, planeet). In de wintermaanden kost het biologische groente en fruit me net even wat meer, omdat ik in de hele zomer alleen maar uit eigen tuintje oogst tegenwoordig (wat het over het gehele jaar dan weer goedkoper maakt). maar ik heb het er graag voor over. Ik ben in totaal gemiddeld zo’n 200,00 euro kwijt per maand aan boodschappen in wintermaanden. Inclusief shampoo/zeep/wasmiddel etc. In mijn eentje. Ik zal het in de zomer ook eens bijhouden.

Wildplukken:

Hoe ik dan toch een ieniemienie beetje bespaar is toch door het wildplukken, hier en daar wat gratis voedsel is natuurlijk altijd leuk. In de lente pluk ik daslook, paardenbloemblad, in de zomer eet ik veel bramen, bloemen en besjes.  In de herfst zoek ik noten als beukennootjes, walnoten en hazelnoten ( ik eet deze dan de hele winter lang en soms nog tot in de diepe lente!) En eet ik veel appeltjes en frambozen. Bijvoorbeeld.

Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en belangen en ik vind biologisch eten erg belangrijk en geef dus graag iets extra geld uit.

En stel je voor dat je soms nu net iets meer betaald voor je vleesvervanger dan voor een hamburger wat gemaakt is van een dier die een slecht leven heeft gehad en die onnodig is gestorven, dan willen we daar toch best 0,50 cent extra voor betalen?

Conclusie:

Waar het eigenlijk op neer komt is dat je alle kanten op kunt gaan, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, je kunt de hele dag vegan kaviaar en vegan brie eten en amandel baileys drinken ( 😉 ) of je kunt een hele hoop groenten en eruit kopen op zaterdag om 16.00 uur op de markt voor een prikkie. Dus ook al zit je in de bijstand, veganistisch eten kan gewoon en is echt niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee.

Vragen, feedback/opmerkingen? Wees welkome en reactie achter te laten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

2 Comments

Comments are closed.