Mocht je niet weten wat een Duck Save is of wat The Savemovent doet, dan is het misschien handig om eerst dit artikel even te lezen. 

Deze Nederlandse slachterij is nou niet bepaald positief in het nieuws geweest, de afgelopen tijd.

Mocht je het artikel van Zembla hebben gemist, van juli 2018, deze kun je hier vinden

En mocht je de undercover beelden van Animal Rights willen zien, dat kan via deze link

Vanmorgen vroeg om 08.00 uur vond de aller eerste Duck save in Nederland plaats, bij het grootste Eenden slachthuis van ons land, Per dag worden hier 3000 eendjes van slechts 5-6 weken jong ( en wel 3 kilo!) gedood. Ondanks dat het slachthuis zo in de media is terecht gekomen, wilden zij wel meewerken en werden er afspraken gemaakt over dat er trucks werden gestopt zodat mensen erbij konden komen.

De eerste truck kwam aan tegen 8.30 uur en ik had geen enkel idee wat mij te wachten stond. Een grote wagen met mega veel kratten stond op de weg en gaf ons de kans om beeldmateriaal te maken van wat wij aantroffen.

Wat mij het eerste opviel was hoe vies de eendjes waren, de geur was ook niet te doen. het rook naar een combinatie van zweetvoeten, de kinderboerdeij en kattenvoer. De eenden waren duidelijk bang en zagen er behalve heel erg smerig ook heel ongezond uit. Sommige konden niet meer staan, ik zag er een paar liggen op hun kant, trillend achter de kratjes, ik kon er met mijn hand niet doorheen, alleen met mijn vingers. En dan het tweede wat bij mij door merg en been ging was het gekwakel, je weet wel, gewoon zoals de eendjes doen, die je kent uit de vijver in de buurt, uit je jeugd.  Duizenden oogjes en snaveltjes zag ik vandaag in een waas voorbijgaan. Ik zag ook eendjes met verlamde of gebroken nekken en er waren hele bange tussen…

Ik kan eerlijk gezegd steeds minder goed begrijpen waarom dit nu gebeuren moet. Feitelijk snap ik waarom het gebeurt, maar mijn hart en hoofd zijn het er zo niet mee eens.

Onnatuurlijk:

Eenden zijn gebouwd om te drijven en zijn van nature echte zwemmers. Deze eenden hebben nog nooit in hun korte leventje zwemwater gezien. Sterker nog, het eerste water waar ze in aan is het bad waar ze worden geëlektrocuteerd. Ze hebben water nodig om t snebberen, om schoon te blijven en om hun natuurlijke staat van zijn te kunnen ervaren. Ook het gebrek aan daglicht is zeer slecht en onnatuurlijk. Eenden worden altijd binnen gehouden in Nederland. En weet je wat het gekke is: Er zijn zelfs geen specifieke richtlijnen voor het dierenwelzijn van eenden voor vleesproductie in de industrie.

Lees hier meer

En dan nog even iets waar je dan misschien niet bij stilstaat… DONS

De veren en het dons worden verwerkt in kussens en dekbedden van Auping, Ducky Dons, Yumeko en Swiss Sense en dragen het dierenwelzijnskeurmerk Responsible Down Standard (RDS). Begin 2018 won Animal Rights een zaak bij de Reclame Code Commissie omdat Auping ten onrechte op haar website beweerde dat eenden op de fokkerijen gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren. (Bron)

Ik vond het zeer heftig om te ervaren hoe de staat van de eendjes was en hoeveel het er waren. Er waren deze dag rond de 25 demonstranten en 3 mensen van de pers. De samenwerking met het slachthuis ging goed, Susan ( organisator) deed het geweldig en ik heb een hoop duidelijke foto’s kunnen maken. Intussen ben ik wel een beetje bijgekomen.

Ik leef tussen hoop en acceptatie in vaak. Ik accepteer dat het NU niet anders is, maar dat er wel een hoop veranderd en ik heb hoop in de toekomst, waar mensen sneller kiezen voor compassie dan dat nu het geval is. Deliefdevolle acties van The Savemovement dragen hierin een grote rol.

Hier lees je het eerste artikel dat over vandaag is geschreven

 

Wil jij je ook graag inzetten voor The Savemovement, dat kan!

Meld je dan hier voor de Facebook groep

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Kan je je ook op een andere manier aanmelden dan via fb? Ik heb zelf geen fb maar zou me misschien wel willen aanmelden

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *