Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Maar hoezo dan geen wol?

3 Mins read

 

Ik ben zelf helemaal gek van schaapjes, ze zijn zacht ( ook van karakter), lief, volgzaam, nieuwsgierig, sociaal, doen geen vlieg kwaad, verliezen nooit hun geduld en zijn nooit gemeen naar anderen toe.

Ik kreeg de vraag/opmerking:

‘Oke vlees en melk, dat snap ik nu wel, maar als veganist draag je ook geen wol, toch? Hoezo dan geen wol, want daar gaan geen dieren voor dood en de schapen moet hun wol toch ook kwijt, anders hebben ze het veel te warm’. 

Nu de lente weer voor de deur staat, zie je straks allemaal schattige lammetjes in de wei. Maar wist je dat in Nederland slechts 12,5 procent van de lammetjes het overleven? (*) Wanneer lammetjes echt nog piepjong zijn, worden hun oortjes doorboord, vaak de staart gecoupeerd en worden de jongetjes gecastreerd. Fokkers gebruiken hiervoor messen, klemmen en elastieken om delen van het lichaam van een dier te verwijderen en er wordt slechts zelden verdoving gebruikt. Wat natuurlijk belachelijk pijnlijk is voor ze.

Vaak sterven de lammetjes aan uitdroging, verhitting of verhongering of ze gaan al heel vroeg naar de slacht.

Foto door The Save Movement

Mocht een lammetje toch ouder worden, dan staat haar geen leuk leven te wachten, het zal je vast niets verbazen als je mijn vorige artikelen over melk en ei gelezen hebt.  Doordat schapen die gehouden worden zo gefokt worden dat ze veel en veel te wol opmeedragen, instorten in de hete zomermaanden of gewoon door uitputting. Ze worden zo gemaakt, dat het zeer onnatuurlijk voor hen is en dat moeten ze met de dood bekopen.

In de natuur

Een schaap heeft helemaal geen behoefte om door de mens geschoren te worden. Zoals hierboven beschreven staat, hebben ze van nature niet zoveel wol. Bovendien beschermt de wol ze bij kou maar beschermd ze ook bij hitte. En als een schaap zijn wol verliest, gaat dit zeer geleidelijk en zeker niet in een keer en ook niet alles. Wat dus automatisch  betekent dat het scheren van schapen een plotselinge blootstelling is aan weersomstandigheden. Wanneer het scheren vroeg in het seizoen plaatsvindt kunnen sommige dieren zelfs letterlijk sterven van de kou. In Zuid-West Engeland worden er zelfs veel schapen ’s winters geschoren.

Wat nog erger is, is dat het scheren niet altijd even zorgvuldig gebeurt, zodat veel schapen mishandeld worden tijdens het scheren en daarbij behoorlijk verwond kunnen raken. Het scheren moet namelijk snel en er is geen aandacht voor de behoeftes van het schaap, die tegen stribbelt.

Daarbij kunnen er ook infecties optreden, door onbehandelde wonden. Schapen worden niet alleen geschoren maar ze krijgen ook een chemisch bad of worden bespoten met gif om parasieten tegen te gaan. Als zo’n behandeling plaatsvindt bij erg warm weer, kan er vergiftiging optreden doordat de chemische stoffen worden opgenomen door de huid. Wel is het bespuiten voor de schapen minder traumatisch dan het onderdompelen in chemicaliën, maar spuiten is ook minder effectief.

Zie hier een filmpje met Alicia Silverstone waarom ze uitlegd waarom ze geen wol draagt.

En net als bij zoveel dieren in de indutrie, gaat het schaap als het niet genoeg wol meer produceert naar de slacht. Afgedankt. De schapen worden vaak naar het Midden Oosten getransporteerd, wat betekent dat ze dagen met zijn allen op elkaar, gestressed, zonder enige bescherming tegen bijvoorbeeld hitte/kou/vorst/sneeuw en zonder eten en drinken, vervoerd worden. Als ze dat al overleven, want vaak sterft de helft onderweg al. Fokkers houden hiermee al rekening en dat zit ook bij de prijs van de wol inbegrepen. (*) 

 

Wachten tot je aan de beurt bent, zien hoe je straks dood gemaakt wordt. ( hoe verschrikkelijk is dit beeld ?)

Dit is een schaap bij transport naar het slachthuis, te zwak om te kunnen opstaan ( Foto is van PETA, zelf door hen genomen)

Is dit eigenlijk wel zo’n dringend probleem in Nederland? Helaas wel. De Nederlandse Wolfederatie geeft aan dat de Nederlanders per jaar ongeveer 950 ton aan wol consumeren. Hiervoor worden alleen in ons land al 1,5 miljoen schapen gehouden. En ook al wordt er shoarma en kebab gemaakt van deze dieren, alleen al om de wol zouden ze finacieel gezien, gehouden kunen worden, zo’n grote business is dat dus.

Dat bont niet kan, dat begrijpen steeds meer mensen, maar dat achter wol ook zoveel gruwel bestaat, daar hebben we, naar mijn idee, nog veel te weinig over met elkaar. Daarom dit artikel ook, in de hoop net iets meer mensen te informeren, zodat mensen zelf de keuze kunnen maken of zij hieraan willen mee doen of niet. Er wordt ons te weinig geleerd en verteld.

Ik hoop dat er nu iets meer mensen zullen nadenken voor dat zij wol kopen en in ieder geval weten wat erachter de wol industrie schuilt en dat het scheren van de schapen nog niet zo natuurlijk is. Helemaal niet met de truien die wij hier in de winkels hebben liggen, daar is namelijk echt helemaal niets duurzaams en diervriendelijks aan. Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn bij mensen die dieren houden om dieren te houden en niet om geld.

TIP: Ik doe het trouwens helemaal prima op acryl, dat is ook lekker warm.

Om af te sluiten: Schaapjes zoals we ze graag zien 🙂

Interesse in veganisme?

Wordt lid van Vegan Nederland ( Facebook groep) 

  • www.veganchallenge.nl
  • www.challenge22.com
  • www.veganisme.org
289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

2 Comments

Comments are closed.