Coming soon: Nieuwsbrief

Persoonlijke BlogVega(n) Recepten

De voordelen van het veganisme

3 Mins read

‘Knap hoor Natas, ik zou dat nooit kunnen’. Alsof ik zelf ooit dacht, laat ik eens veganist gaan worden. Euh nee. Ik kon niet eens zonder vlees. Achteraf had ik gewild dat ik mijn ogen eerder had open gedaan.

Ik ben nu nog niet eens zo heel lang vegan en ik leer nog steeds bij, het is schrikbarend in hoeveel producten dieren zitten. In laminaat, medicijnen, lijm van schoenen, truien, echt in bijna alles lijkt het wel. Maar ik doe mijn best en probeer het zo goed mogelijk te doen.

Ik wilde voor mijn 100e post een uniekere blog schrijven, een persoonlijke, dat leek mij leuk! En dus over veganisme, omdat mijn hart hierdoor harder klopt.

De voordelen van veganist zijn:

Lichamelijk:

Ik voel mij zoveel beter dan toen ik vlees at en ik voel nog meer verschil nu ik ook gestopt ben met melk, ei en andere dierlijke producten te eten.

 • Geen buikpijn meer. Ik had een ‘spastische darm’. Nou blijkbaar werd deze spastisch van dieren eten, want hey, he’s gone.
 • Ik word fit en helder wakker. daar waar ik vroeger nog wel eens met watten in het hoofd wakker werd, ben ik nu direct fit en ik barst van de energie!
 • Ik heb geen eczeem meer. Vroeger ha dik nog wel eens van die jeukende,s chilferige, onverklaarbare plekjes, maar nu, nooit meer
 • Mijn weerstand is verbeterd. Ik ben nog steeds niet een magisch wonder op het gebied van gezondheid, maar ik eet dan ook nog wel veel suiker en vet, om wel even eerlijk te zijn. Maar ik heb al 3 jaar geen griep gehad.
 • Ideale stoelgang ( ik kan de klok erop gelijk zetten)
 • En ik ben nooit meer moe na een maaltijd
 • Mijn smaak is veranderd. Ik lust nu veel meer en ik proef smaken beter en gezondere dingen zijn veel lekkerder geworden.

Geestelijk:

Ik kan stellen dat veganisme mij gelukkiger maakt.

 • Ik ben helderder van geest
 • Ik heb een beter humeur
 • Ik schommel bijna niet meer met emoties, dat was voorheen wel degelijk het geval.
 • Ik ben liefdevoller naar anderen gaan kijken, ik leer meer compassie te hebben voor alles dat leeft
 • Ik word milieu bewuster wat een impact heeft op de wereld en de rotzooi die ik achterlaat
 • Ik vind het ook fijn, omdat ik nu ook actie en de verantwoordelijkheid neem om mijn eigen normen en waarden te volgen. Ik doe dat, waar ik achter sta en dat voelt echt zo goed. Dat ik niet mee doe met de massa martelingen van miljoenen dieren en het feit dat ik elke dag 1 dier redt, dat maakt me blij.

Bonus punten:

 • Boodschappen doen is makkelijker, je kunt hele stukken overslaan in de winkel!
 • Ik heb er vele lieve mensen door leren kennen, door alle vegan groepen en groene bloggers groepjes. Inmiddels zijn sommige nu ook al meer dan online vriendjes geworden. Jeej!
 • Ik ben creatiever gaan koken. Ik heb toch geleerd om meer naar mijn voedsel te kijken (als ik boodschappen doe) en nieuwe smaken probeer ik lekker te combineren.
 • Dus ik eet ook nog eens gevarieerder. In een week eet ik gerust Italiaans, Spaans, Mexicaans, Chinees en Frans hoor. En dat terwijl ik ben opgevoed met vlees, aardappels en een potje dopererwten ( met heel veel appelmoes!) bleh, sorry mam!
 • Volgens mij is het ook nog goedkoper om alleen noten, zaden, fruit, groenten en granen te eten. Nu wil het wel zo dat ik alleen biologisch koop, kweek en eet. Dus dat is altijd iets duurder, maar ik kies ervoor om mijn geld aan mijn gezondheid uit te geven, ik heb slechts een lichaam ๐Ÿ™‚ Maar dan koop ik mijn kleding bijvoorbeeld wel echt 95% tweedehands he (prioriteiten blabla).

De nadelen die het veganist-zijn mij geeft:

 • Het moeilijkste vind ik hoe andere mensen soms met mijn keuze omgaan. Het vegan zijn wordt vaak benadrukt, terwijl ik er op feestje s bijvoorbeeld zelf nooit over begin. En ik heb vaak het gevoel dat ik mij moet verantwoorden. Soms is er zelfs gebrek aan respect en worden er hele nare opmerkingen gemaakt. Het omgaan hiermee is het enige nadeel aan het veganisme voor mij. Maar dit wordt al beter hoor. Net als ik zelf minder fel reageer tegenwoordig ๐Ÿ˜‰

Heb ik jou met mijn artikel enthousiast gemaakt? ( zeg ja!) dan kan ik je verwijzen naar de volgende websites:

Voor algemene informatie over veganisme, kun je het beste naar deze site!

En ook ben je welkom in deze Facebook groep, er zijn mensen die je zo verder helpen in jouw reis <3

en volg mij op instagram, want dit onderwerp komt vaker naar voren.

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
UncategorizedVega(n) Recepten

Koolrabi & Komkommer salade

1 Mins read
Lekker fris, lekker vers. Ik pluk ze zo uit de tuin. Een heleboel momenteel. Vooral bij warm weer vind ik het heerlijk,…
New PostsPersoonlijke Blog

Eten, eten en nog eens eten

5 Mins read
In 2017 woog ik 57 kilo en ik had verder een enkele gedachte over mijn gewicht. Ik was altijd al slank zonder…

2 Comments

Comments are closed.