Coming soon: Nieuwsbrief

New PostsPersoonlijkPersoonlijke Blog

Koperspiraal: Mijn ervaring

7 Mins read

In dit artikel vertel ik over mijn ervaring met een koperspiraal. Ik heb deze in 2011 laten plaatsen en in 2020 laten verwijderen.

Hieronder staan de 9 meest gestelde vragen die ik kreeg.

Waarom heb je voor deze vorm van anticonceptie gekozen?

Ik heb vanaf mijn 14e altijd de pil geslikt, de microgynon 30, maar ik had veel last van de hormonen, qua stemmingswisselingen en ik vergat ze vaak in te nemen. Er komt bij ons in de familie een stollingsafwijking voor, waarvan ik een milde variant heb en dus een klein verhoogd risico op trombose, waardoor ik een anticonceptie wilde zonder hormonen.

Had je veel vertrouwen in deze methode?

Ja eigenlijk wel, ik had veel positieve ervaringen gelezen op het internet en het leek me vooral ideaal dat ik de komende 10 jaar goed zou zitten (de T-Safe) en niet elke dag meer over de pil hoefde na te denken. Bovendien hormoonvrij en dat zal ik absoluut wel zitten.

Hoe ging het plaatsen van het spiraal?

Ik heb het spiraaltje in het ziekenhuis laten plaatsen, bij een gynaecoloog. Van te voren werd aangeraden om een pijnstiller in te nemen en verder had ik me niet zo goed voorbereid. Dit was overigens in een periode dat ik gemakkelijk diazepam slikte, zo ook deze dag, dus angstig was ik niet zo. Ik was 26 jaar toen.

Ik liep de kamer in en er werd gevraagd mij uit te kleden van onder en ik mocht op een stoel komen liggen met mijn beneden wijd ( tegen beugels aan). Een vrouwelijke arts deed een eendenbek bij mij naar binnen en wat er toen exact gebeurde weet ik niet, maar dat het vreselijk veel pijn deed, dat is wel zeker. Ik heb mijn enkelbanden wel eens gescheurd en dat deed minder zeer dan dit. Inmiddels weet ik ook dat het niet geniet is geweest maar dat geluid was de tang waar het spiraal inzat. Zie in deze video precies hoe het wordt gezet en zie dan ook dat die tang hetgene is wat bij mij zo pijn deed.

Ik heb echt even alles bij elkaar gegild, dat mag je best weten. Al vond de arts dat het ‘wel meeviel’. Helaas weet ik niet meer wat ik toen gezegd heb, maar netjes was het niet.

Na het zetten ben ik zo’n 60 dagen achter elkaar ongesteld geweest. Volgens mijn huisarts was dit normaal en eigenlijk nam ik het gewoon voor lief, ik weet nog dat ik in deze periode net een nieuwe vriend in mijn leven had en dat dit puntje dan wel echt even heel lastig was, dat vloeien, maar blijkbaar maakte de verliefdheid een hele hoop goed. Dit wisselt overigens echt bij iedereen. De een heeft het 3 dagen, de ander 2 weken en weer een ander 3 maanden.

Na 6 weken is er een controle echo om te zien of hij goed ligt en daarna ben je de komende jaren good to go.

Hoe is de spiraal je bevallen?

In totaal heb ik hem 9 jaar gehad en zeker 8 jaar daar van waren mijn ervaringen alleen maar positief. Ik heb nooit meer hoeven nadenken over anticonceptie, ik had ook een en dezelfde vriend, dus condooms waren onnodig en dat was een heel fijn feest, wat enorm snel went. Ook waren de moodswings veel minder, doordat er geen extra hormonen in mijn lichaam werden losgelaten.

Klopt het dat je menstruatie er heftiger van wordt?

Dit was alleen in het begin dus het geval bij mij, de 60 dagen vloeien, daarna was het weer zoals ik het altijd gewend was. 4 dagen menstruatie en ook niet veel meer dan anders. Ik had aan mini tampons altijd wel voldoende, gek genoeg, ik hoor ook wel eens anders, dus ik denk dat dit enorm verschilt per mens. Misschien waren de krampen zo nu en dan ietsjes heftiger dan ik gewend was, maar ook dat was niet echt heel erg anders. Ik heb ook al die 8 jaren een heel strakke cyclus gehad, voelde behoorlijk goed.

Waarom wilde je hem laten verwijderen?

Na zo’n 8 jaar ongeveer, kreeg ik allerlei soorten klachten, de eerste klacht was dat ik 3 weken non stop ongesteld was ineens en hele pijnlijke, opgezette borsten had. Bukken lukte mij toen niet eens, vanwege borstpijn. Iets wat ik totaal niet kende! Over het hele jaar heen kwamen daar steeds meer klachten bij die ik nergens kon plaatsen. Zo werd ik steeds vermoeider, vergeetachtig, kreeg ik moeite met mijn woorden vinden, werd slapen moeilijker, werd ik angstiger, kreeg ik gekke krampen en steken hier en daar, had ik krachtverlies, haaruitval en afwijkende afscheiding ( in de vorm van veel meer en vaak roze en bruin). Nou dit werden er steeds meer en meer en ik begon mij na wat bloedtesten en een vaginaal uitstrijkje (wat goed was, dus negatief op baarmoederhalskanker en SOA’s testte) af te vragen of dit niet allemaal te herleiden zou kunnen zijn naar de koperspiraal, die nu ook wel zijn einde naderende, qua houdbaarheid. Volgens de huisarts ( en internet 😉 ) is het onmogelijk dat dit connectie met elkaar heeft, maar toch ben ik niet 100% overtuigd.

Hoe ging het verwijderen? Omdat er in het eigen ziekenhuis door Corona pas in september plek zou zijn, heb ik bij mijn huisarts aangedrongen dat ik naar een ander ziekenhuis wilde, dat de klachten mij mijn strot uitkwamen en dat ik snel van het spiraal af wilde. ( weet dat sommige huisartsen ook gewoon spiraaltjes verwijderen hoor), maar ik vind dat zelf onprettig bij een bekend persoon, plus ik krijg bij een ziekenhuis ook iemand die specialist is op dit gebied en meteen een echo maakt en even checkt hoe de rest er van binnen uit ziet, iets dat een huisarts met zijn/haar eendenbek alleen niet ziet.

Omdat ik echt heel erg angstig ben, door de nare eerste ervaring van het plaatsen en omdat ik een nare ( zacht uitgedrukt) ervaring heb gehad op seksueel gebied, ga ik niet zo ontspannen meer in een ziekenhuisstoel liggen met mijn benen wijd. Ik heb dit zowel aan de huisarts als aan de telefoon, bij het maken van de afspraak duidelijk kunnen maken en daar is heel erg goed mee omgegaan. (Ik had dr. wubben (vrouw) in de bergman clinic te hilversum ( kliniek: vrouw, op de marathon 1). We hebben er even over gepraat voor ik ging liggen en ik mocht alle controle houden. Zo kun je aangeven dat je niet helemaal met je benen wijd wil, maar ‘op een kiertje’, dat je het licht gedimd wilt en dat als ij stop zegt, dat er direct gestopt wordt. Deze arts vroeg letterlijk bij elke stap hoe het ging en of ze dingen mocht doen. Zo mocht ik ook dingen zelf inbrengen, zoals de echo en een eendenbek, maar had ik na een korte tijd ik al alle vertrouwen in haar en heb ik me eraan kunnen overgeven.

Ik had naast de spiraal verwijderen ook een uitgebreide echo naar mijn baarmoeder en eierstokken en een spiertest, waar ze de spieren in en om mijn baarmoeder heeft getest, alles was goed 🙂

En toen kwam het moment I was been waiting for. Hij ging eruit. Allereerst ging ze met de eendenbek naar binnen, zodat ze de touwtjes goed kon zien, wat een naar gevoel geeft, maar zeker niet heel pijnlijk is En bij een flinke hoest trok ze hem er in een keertje uit. Dat gaf een flinke menstruatiekramp maar toen was het gedaan, die kramp voelde ik nog een minuut of twee best wel strek en ben daarna opgestaan uit de stoel.

Nu een aantal uur later voelt het alsof ik ongesteld ben en verlies ik wat bloed, maar jeetje wat ben ik blij!

En nu? Wat ga je nu doen?

Ik ga het even afwachten. Ik moet van de arts 3 maanden aankijken hoe het gaat, komt mijn normale cyclu terug, dan hoef ik niet terug te komen, maar zijn mijn klachten dan nog niet weg, dan kom ik terug voor een vervolg afspsraak. Het kan namelijk zijn dat ik heel vroeg al in de overgang kom en dat het zo vroeg is, dat ik hormonen moet gaan krijgen, omdat het anders enorm ongezond voor me gaat worden, als je op de 35e al in de overgang komt ( wat bij mijn moeder het geval was). Maar ergens heb ik er een goed gevoel over, ik heb geen opvliegers en stemmingswisselingen, dus ik heb goede hoop dat het nu zal oplossen. Totaal nergens op gebaseerd. Ik voel mij nu, wat uurtjes later, in ieder geval opgelucht en echt een stukje ‘lichter’.

Volgende anti conceptie?

Dit weet ik nog niet. Voorlopig even niets, dus dat betekent ook even geen sex. Of nou ja, sex betekent uiteraard meer dan penetratie, dus ik kan prima sex hebben, maar sommige dingen zal ik even voorzichtig mee zijn. Ik ga in ieder geval niet meer voor nogmaals een koperspiraal en ook niet voor iets met hormonen. Dus of het wordt leren wanneer ik wel en niet vruchtbaar ben of ik denk na over een sterilisatie, ik heb namelijk geen kinderwens.

Als er verder nog vragen zijn, stel ze gerust hieronder of stuur mij een mail, ik zal ze dan later in dit artikel toevoegen, wellicht helpt het iemand ook verder. Ook updates zal ik toevoegen.

Liefs Natas

UPDATE: maand later:

Meteen de dag nadat hij eruit was stopte de afwijkende afscheiding al. De steken waren weg en ik had dan nog wel een beetje een beurs gevoel ( als een hevige menstruatie) maar ik voelde mij al meteen lichter, alsof ik eindelijk iets ‘kwijt’ ben, maar dat is natuurlijk ook zo!

Het lijkt ook wel alsof ik al wat meer energie krijg, aar ik durf nog niet zo vroeg te juichen eigenlijk.

UPDATE!

Het is nu 1,5 jaar geleden en ik ben van alle klachten af, allemaal. Ik ben gewoon normaal ongesteld, op de juiste tijdstippen en bloed alleen wel wat minder als ik gewend ben, maar daar hoor je mij niet over klagen. Ik kan nu zelfs menstruatieondergoed aan dat is dan al genoeg.

Ik las later dat een koperspiraal een ontsteking veroorzaakt in je baarmoeder en dat daardoor sperma niet kan hechten en het dus zwangerschap voorkomt. Dus ik heb 8,5 jaar lang een ontsteking veroorzaakt in mijn lichaam en dan keek ik raar op van alle klachten… ja ik snap het zelf ook niet goed.

Ik vond ook deze klachten allemaal bij andere mensen op andere platforms bij het gebruik van een koperspiraal:

 • Vermoeidheid en uitputting
 • Trage schildklier
 • Foggy mind (een dof gevoel, alsof er een deken over je heen ligt)
 • Hoofdpijn, migraine
 • Stemmingswisselingen
 • Supersensitief, huilerig
 • Koude handen en / of voeten
 • Depressie
 • Droge huid
 • Cravings naar zoetigheid
 • Gevoel van verlies van controle
 • Paranoia
 • Wanhoop, zelfmoordgevoelens, hopeloosheid
 • Artritis, sporen van calcium
 • Constipatie
 • Verhoogde hartslag/ bonzend hart
 • Bijwerking op vitamines en mineralen
 • Problemen met concentratie en geheugen
 • Korte aandacht spanne
 • Paniekaanvallen, hoge angstgevoelens, vrij zwevende angst
 • vaginale infecties
 • Pijnlijke spieren of spierkrampen
 • hypoglykemie
 • Slapeloosheid, onderbroken slaap

Anyway: ik ben dolblij dat alle klachten op zijn gehouden te bestaan en dat ik nu hormoonvrij en kopervrij door het leven ga! Als anticonceptie gebruik ik momenteel de Daysy en de condoom. Ik heb mijn geheugen en energie terug en ik beveel niemand een koperspiraal aan.

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…

11 Comments

Comments are closed.