Coming soon: Nieuwsbrief

New PostsPersoonlijke Blog

Low budget boodschappen doen

3 Mins read

Iedere maand leggen wij thuis ieder 200,00 euro in het huishoudpotje. Het huishoudpotje kreeg ik ooit als tip van een cliënt uit het verpleegtehuis waar ik stage liep. Deze vrouw kwam uit 1920 en vroeger was het heel normaal dat er een huishoudpotje was, net als andere potjes zoals een spaarpotje, een autopotje, een uitstapjespotje, etc. Er bestond zelf s zo’n tof blik met aparte gleufjes voor. Zo werd er orde en overzicht gecreëerd en dat verhaal sprak mij zo aan, dat ik besloot dit ook voor mijn boodschappen te gaan doen. Zo kon ik nooit teveel uitgeven en wist ik altijd waar mijn geld bleef ( met een pinpas is het veel onoverzichtelijker).

Huishoudpotje van vroeger

De maand oktober wilde wij graag een challenge doen om te kijken of we geld konden overhouden, van die 200 euro per persoon. We maakten naast het potje ook een potje met daarin de bonnetjes.

Een klein beetje achtergrond: informatie:

Ik ben ooit eens een keer in een situatie geweest waarin ik amper geld had om rond te komen en ik serieus twee weken lang, elke dag witbrood met gebakken ei als avond eten had. Maar verder eigenlijk niet. Eten was dan wel ook altijd mijn prioriteit. Lekker eten vond ik belangrijk. Belangrijker dan avondjes uit, vakantie en kleding. En dat heb ik nog. Ik kijk altijd op de dag zelf waar ik zin in heb en dat eet ik dan. Niet te gek, dat ik vaak uit eten ga, maar ik hou wel van zoete aardappels met bijzondere paddenstoelen en al die nieuwe vleesvervangers van a merken wil ik ook allemaal proberen. Salade? Niet compleet zonder A merk azijn en pijnboompitjes. En het liefste alles biologisch (vanwege milieu).

Wat wel een voordeel is, is dat ik heel veel zelf oogst en dat is dan biologisch, lokaal en vele malen lekkerder dan uit de winkel. En goedkoper kan niet, ik steek er wel veel werk en uren in, maar het brengt ook plezier en genot.

Al met al keek ik er een beetje tegenop (hé bah, twee keer hetzelfde eten, geen creatieve creaties deze maand, etc.)

Maar! Wat ik juist geleerd heb is om creatiever om te gaan met de dingen die je wel in huis hebt. Zo heb ik de allerlekkerste soep ooit bedacht; bleekselderij, prei en aardappels.

De dingen die ik deze maand gedaan heb:

  • Een goede kijk genomen in koelkast, vriezer en kasten, wat hebben we allemaal nog staan, qua soep, brood, bouillon, pasta, granen sauzen, kruiden en wat kunnen we hier van maken?
  • Gekke combinaties gemaakt die ik anders nooit zou maken. Dus een spaghetti met kikkererwten en pesto ( zelf gemaakt die ik nog had staan), een spruitjes stamppot met linzenkruiden, jus met kruiden uit de kas, weer spruiten, maar dan uit de oven, restjes van groenten en dan uit de oven, een soep van prei uit de kas en bleekselderij ( want daar heb ik twintig planten van staan en dat komt anders ook nooit op). Ik heb zelfs witte rijst gegeten! Iets wat nog in de kast stond, maar wat ik eigenlijk heb afgezworen.
  • Aanbiedingen online opzoeken en vergelijken.
  • Naar meerdere winkels gaan dan alleen naar de vetrouwde Albert Heijn. Gaan waar de aanbiedingen zijn.
  • Heel veel oogsten en daarmee koken.
  • Alleen kopen wat nodig is en van te voren bedacht ( geen impulsaankopen, gewoon niets!)
  • Soms ook eten waar je niet zo’n zin in hebt
  • Bij anderen gaan eten is ook heel goedkoop : ‘Hoi mama twee’.
  • Wanneer brood oud is, kan je het in de pan met een beetje zout zo roosteren en dan is het gewoon weer lekker!
  • Ik gebruik momenteel de goedkoopste tandpasta en douchegel die er zijn in plaats van lush of rituals.
Foto van Monique

Uiteindelijk hebben we ieder 140,00 euro terug kunnen pakken uit het potje, wat betekent 120,00 euro boodschappen in plaats van 400,00 euro en dat voelt zo goed dat we nog een maandje verder gaan proberen! Het nadeel is wel dat ik nu bijna geen oogst meer heb en ik dus groenten moet gaan kopen in plaats van plukken en mijn hartje doet zeer als ik allerlei wholefoods moet kopen die bespoten ( en dus goedkoper) zijn, dus het zal me benieuwen hoe het mij deze maand zal vergaan…

Wordt vervolgd!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…