Coming soon: Nieuwsbrief

New Posts

Wil je meer doen voor de dieren?

6 Mins read

Ik doe zelf aan love based activisme Dit houdt in dat alle acties gebaseerd zijn op vreedzame manieren van demonstraties en acties. Alles is vanuit het idee van liefde en compassie en alles binnen de Nederlandse wet. Iets wat ik belangrijk vind, ik denk namelijk dat je met liefde veel meer bereikt.  En het gevoel wat
het geeft als ik thuis ben van een actie is gigantisch. Wanneer je hoort dat mensen positief reageren of stappen nemen richting een diervriendelijkere wereld, dan maakt mijn hart een sprongetje.

Misschien ben je wel vegan geworden voor de dieren, maar voel je je alsnog een soort van machteloos, omdat je het onrecht ziet en voelt en er verder niets mee kan. Misschien krijg je wel veel kritiek van je omgeving en heb je het gevoel dat je onbegrepen wordt. Misschien voel je je zelfs wel eenzaam en verdrietig?

En misschien wil je gewoon meer doen. Maar misschien weet je niet wat je kan doen.

Ik weet nog goed hoe ik mij soms voelde voor ik actief werd. Huilend achter de laptop of boos vanaf een etentje bij familie. Jemig wat kon ik mij eenzaam voelen soms. En vooral onbegrepen en gefrustreerd.

 

Ik was zelfs tegen activisme, haha, echt waar. In Januari 2018 kwam ik in een discussie terecht via Vegan Nederland facebookgroep met Ruth, de organizer van Anonymous for the Voiceless in Nederland, Zij beweerde dat vegan zijn niet genoeg was, dat we moesten opkomen voor de dieren. Ik vond dit onzin.  Bovendien beviel het me niet als mensen mij iets zouden opdringen, dus waarom zou ik dat anderen mensen aan doen. Ruth nodigde mij uit om 1 keer mee te gaan en toen ik zag dat er een Cube in mijn buurt zou komen, heb ik mezelf uitgedaagd om het 1 keer te doen. Hoe dit ging, dat lees je hier in details.

Ruud van den bogerd, Jurjen Ruiter en Lisa van Lisa Goes Vegan

Ik was verkocht…

Zo mooi om te zien dat je mensen niets opdringt maar slechts herinnert aan iets wat ze diep van binnen ook al voelen. Want niemand vindt dierenmishandeling oké. Wat mooi is aan Cubes, is dat mensen die interesse hebben, al stoppen bij de schermen. Je hoeft dus niet af te stappen op mensen die er niet op zitten te wachten. En dat zorgt er voor dat de gesprekken ook vaak heel positief zijn. Slechts een enkele keer is een gesprek vervelend, ik kan dat in al deze tijd echt op 1 hand tellen. De reacties zijn echt vaak heel goed. Misschien komt dit omdat je in een groep bent, wat ik ook als heel fijn ervaren heb, je kent elkaar nog niet, maar de verbondenheid is zo sterk dat je dat alleen al voelt als je in zo’n cube staat. Mijn eerste cube heb ik ontzettend gehuild. Maar naast dat de boodschap heel serieus is, is de groep vaak hecht en lief en wordt er onderling veel gelachen en samen gegeten en heb ik er al wat leuke vrienden bij.

Inmiddels probeer ik elk weekend een cube mee te doen en dat kan gemakkelijk, want er zijn nu ongeveer 15 groepen in Nederland en echt door het hele land heen en dus kun je altijd wel een Cube bijwonen inde buurt. Je kan zelf ook een Chapter starten, zoals dat heet in je eigen woonplaats. Dan wordt je een Organizer.

Lijkt het je nou leuk om ook een keer een Cube bij te wonen? Of ben je gewoon erg nieuwsgierig? Je zit nergens aan vast, dus als het je uiteindelijk niet bevalt, stap je op en niemand zal je daar ooit over aanspreken. Maar ik waarschuw je, tot nu toe is iedereen die deelneemt fan. na mijn eerste actie was ik verkocht! <3

Voor een Cube hoef je niet veganist te zijn of goed te zijn met outreach over veganisme. Je kunt als vegetariër in The Cuvbe staan en je kunt als veganist outreachen, maar alleen als je dat wilt, je bent hier nooit toe verplicht! 

Ook wil ik zeggen dat sommige mensen de beelden nog nooit hebben gezien en dat je dat dus ook niet verplicht bent! Geluiden staan uit, dus oordopjes zijn niet nodig 😉 

Je kunt je hier aanmelden bij de algemene groep ( zorg wel dat je de vragen invult) en hier een lijstje met de groepen die er nu zijn, dit zijn ook Facebook groepen waar je lid kan worden:

AV: The Netherlands

Belgie: AV: Mechelen

The Save Movement

En dan heb je nog de andere groep waar ik mee help en dat is stichting The Save Movement

Mocht je hier nou nog nooit van hebben gehoord of wil je weten waarom het bestaat…

Zie hier een prachtig filmpje over wat deze groep doet:

https://www.facebook.com/savemovementnetherlands/videos/602621740153514/UzpfSTEwMDAwMTY4MzExMDk4MDozMDYwNjExMjk0OTk0MTQ6MTA6MDoxNTQzNjUxMTk5OjgyOTQ2NTkzODE1MzEzMjY1MA/

De meeste mensen die ik spreek over deze vorm van actie voeren zeggen me dat ze het zo dapper vinden en dat ze het zelf nooit zouden kunnen. Dat ze bang zijn dat ze instorten of zo boos raken dat ze medewerkers aanvallen. Ik vond het zelf heel eng om een eerste keer mee te doen, maar alsnog was het zo anders dan dat ik dacht. Als je er zelf bent is het toch heel anders, minder heftig of wel heftig, maar niet zo erg dat je het niet kan verdragen. Er is nog nooit iemand zo verdrietig geraakt dat hij/zij het niet aankon. Bovendien is er een hele lieve groep mensen die je echt wel steunt en waar je zelfs bij mag huilen als je dat nodig lijkt. En soms is het nodig. Je bent niet van steen en je bent niet voor niets hier. het raakt je en daarom ben je er ook, dus gevoelens mogen er ook zijn.

Hoe raar het ook klinkt, je went er een soort van aan, alhoewel het nooit echt went, weet je wel een manier te vinden om het een plaats te geven. Het is vooral de eerste keer dat het een drempel is. Daarom adviseer ik je als je gaat, om samen met iemand te gaan die je kent of anders iemand te hebben bij wie je achteraf terecht kunt of dat je even in het event verteld dat het je eerste keer is, zodat anderen je kunnen supporten.

Wat mij hielp de eerste keer is niet te denken aan waar de varkentjes heen gaan, maar ze benaderen zoals ik vroeger ook de dieren op een kinderboerderij benaderde. In het nu zijn, samen met ze en ze nog even aaien en liefde geven.

Niet bij alle slachthuizen zijn we heel erg welkom, al is alles wat we doen wel gewoon in lijn met de wet, laat dat duidelijk zijn. Maar bij sommige zijn hele goede samenwerkingsafspraken en daar zal ik dan ook als eerste keer naartoe gaan, als ik jou was. Redelijke afspraken zijn er bij: Boxtel Pigsave, Ijsselstein Pigsave, Montfoort Animal Save, Zaaandam Animal Save en De Hoef Animal Save.

Dit is de meest effectiefste vorm van activisme voor mij. Ik bereik een hoop mensen door live te gaan op Facebook of Instagram en de meeste mensen vinden het indrukwekkend dat ik daar in levende lijve sta, dus het is danminder ver weg voor hen. Het is niet in een ander land of door een of andere onbekende gefilmd, maar door mij, hun nichtje, vriendin of buurvrouw. En dat maak impact merk ik.

Ook vind ik het fijn om zo dichtbij mogelijk te komen, bij d e dieren. Ik kijk nu nooit meer weg en dat maakt me eigenlijk, misschien gek genoeg, gelukkiger, omdat ik er nu alles aan doe om ze te helpen en wanneer dat niet kan, geef ik ze een gezicht, een stem, zodat ze niet ongezien blijven.

Bij de meeste slachthuizen staan we ook langs de weg met borden en delen we informatie uit over veganisme en de stichting aan voorbijgangers die er interesse in hebben.

The Save Movement heeft nog lang niet genoeg mensen, want het doel is dat er bij elk slachthuis een groepje mensen is, dat hoeven er niet veel te zijn, maar er zijn 180 slachthuizen in heel Nederland en dus is alle hulp heel erg welkom.

Ik kan echt iedereen aanraden om een keertje mee te gaan, vlees eter, vegetariër en veganisten, iedereen is heel erg welkom. het is een warm bad waar je in terecht zult komen en de dieren zijn het zo waard!

Als je wilt, je kunt je hier aanmelden en kijken bij evenementen, dan zie je wanneer en waar er zogeheten ‘vigils’ plaatsvinden. Mocht je nog vragen hebben, stuur me alsjeblieft een berichtje!

Dit zijn slechts twee groepen. Je kunt ook aansluiten bij Facebook groepen zoals: Bite Back, Animal Rights, 269, VAN, Dierenactivisme en meer…

Zie ik je ergens? 😉 

Liefs Natas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…