Ons slaapritme kan verstoord worden door veel soorten factoren. Zoals een jet-lag, stress of in ploegen diensten werken…

Maar wist je dat de kwaliteit van onze slaap iets te maken kan hebben met wat we eten?

Daarom is het wel handig om te weten welke soorten voedsel/kruiden je kunnen helpen om ons lijf sneller in rust modus te krijgen.

Groene thee

Het weglaten van cafeine in de avond uurtjes is altijd een goed idee wanneer je niet snel in slaap komt. Maar wist je ook dat in groene thee een aminozuur zit wat :L- Theanine heet en dat dit een hersen-ontspanner is?

Het verhoogt de activiteit van alfa-golven in de hersenen. Alfa-golven zijn verantwoordelijk voor relaxatie, ze worden ook geactiveerd door meditatie.  Voor het slapen ingenomen kan theanine de slaapkwaliteit verbeteren. Theanine beïnvloedt verschillende neurotransmittersystemen in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat) enw erkt na ongeveer 45 minuten na inname.  (* bron) 

Banaan

Banen zitten vol met kalium. Kalium is volgens meerdere onderzoeken gelinkt aan een betere en langere slaap.

Pompoen zaden

In pompoen zaden zitten aminozuren genaamd L-Tryptophan en dit bevordert de slaap. Dit aminozuur is de aanzetter van serotonine ( gelukshormoon) en melatonine ( slaaphormoon). Pompoenzaden kun je makkelijk elke dag aan je voeding toevoegen, door de salade, op een boterham met pindakaas of gewoon lekker rauw. De aanbevolen hoeveelheid is 1-2 theelepels op een dag.

Lavendel

Alleen de geur van lavendel stimuleert al tot ontspanning. Je kunt lavendel olie kopen en er een bad mee nemen, een maceraat zelf maken en jezelf insmeren of alleen al even diep inhaleren. Je kunt ook kiezen om deze geur als diffuser te gebruiken, zodat je hele huis er naar ruikt… hmmm.

Kamille

Deze schitterende bloemetjes zijn bij uitstek de beste in zijn soort om het centrale zenuwstelsel tot bedaren te brengen. Kamille is heel kalmerend, zowel voor de huid, het lijf en de geest. Het verbindt de GABA receptoren wat ervoor zorgt dat de activiteit in het slaapcentrum van de hersenen worden verminderd en dus slaperig maakt 🙂 ( * bron)

 

Tot slot nog een kaartje om op te slaan, om goed bij je te houden, zodat je nooit vergeet om goed voor jezelf te zorgen.

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *