Coming soon: Nieuwsbrief

Gezondheid

5 Natuurlijke tips om beter in slaap te komen

1 Mins read
Ons slaapritme kan verstoord worden door veel soorten factoren. Zoals een jet-lag, stress of in ploegen diensten werken…

Maar wist je dat de kwaliteit van onze slaap iets te maken kan hebben met wat we eten?

Daarom is het wel handig om te weten welke soorten voedsel/kruiden je kunnen helpen om ons lijf sneller in rust modus te krijgen.

Groene thee

Het weglaten van cafeine in de avond uurtjes is altijd een goed idee wanneer je niet snel in slaap komt. Maar wist je ook dat in groene thee een aminozuur zit wat :L- Theanine heet en dat dit een hersen-ontspanner is?

Het verhoogt de activiteit van alfa-golven in de hersenen. Alfa-golven zijn verantwoordelijk voor relaxatie, ze worden ook geactiveerd door meditatie.  Voor het slapen ingenomen kan theanine de slaapkwaliteit verbeteren. Theanine beïnvloedt verschillende neurotransmittersystemen in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat) enw erkt na ongeveer 45 minuten na inname.  (* bron) 

Banaan

Banen zitten vol met kalium. Kalium is volgens meerdere onderzoeken gelinkt aan een betere en langere slaap.

Pompoen zaden

In pompoen zaden zitten aminozuren genaamd L-Tryptophan en dit bevordert de slaap. Dit aminozuur is de aanzetter van serotonine ( gelukshormoon) en melatonine ( slaaphormoon). Pompoenzaden kun je makkelijk elke dag aan je voeding toevoegen, door de salade, op een boterham met pindakaas of gewoon lekker rauw. De aanbevolen hoeveelheid is 1-2 theelepels op een dag.

Lavendel

Alleen de geur van lavendel stimuleert al tot ontspanning. Je kunt lavendel olie kopen en er een bad mee nemen, een maceraat zelf maken en jezelf insmeren of alleen al even diep inhaleren. Je kunt ook kiezen om deze geur als diffuser te gebruiken, zodat je hele huis er naar ruikt… hmmm.

Kamille

Deze schitterende bloemetjes zijn bij uitstek de beste in zijn soort om het centrale zenuwstelsel tot bedaren te brengen. Kamille is heel kalmerend, zowel voor de huid, het lijf en de geest. Het verbindt de GABA receptoren wat ervoor zorgt dat de activiteit in het slaapcentrum van de hersenen worden verminderd en dus slaperig maakt 🙂 ( * bron)

 

Tot slot nog een kaartje om op te slaan, om goed bij je te houden, zodat je nooit vergeet om goed voor jezelf te zorgen.

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
GezondheidNew Posts

Zo laat je kinderen meer groenten eten

3 Mins read
Helaas is het zo dat de meeste kinderen ijs, snoep en chips verkiezen boven groenten en ik kan niet garanderen dat dit…