Wildplukken

Vlierbloesem

3 Mins read

Vlierbloesem komt van de gewone vlier (sambucus nigra). Sambucus betekent fruit.

Wie kent het niet, de vlierbloesem of elderflower in het engels? Mijn lievelings limonade is gemaakt van vlierbloesem. Ook ben ik gek op hugo, de sprankelende wijn met vlierbloesem.Eigenlijk ben ik een echte vlierfan!

Vroeger was de vlier een huisapotheek die naast elke boerderij te vinden was. Uitgeholde vliertakken werden door kinderen gesneden tot fluitjes. Daar komt het woord ‘flierefluiten’ vandaan. Tegenwoordig wordt de struik als onkruid gezien en niet meer verkocht in tuincentra. alleen maar goed toch! Hoe wilder hoe beter! (en gratis).

Lees hier verder over de stuik en hoe je hem herkent. Blijf op deze pagina om meer te weten te komen over vlierbloesem en wat je er zelf mee kunt doen.

Vlierbloesem is gezond: het werkt ontstekingsremmend, vochtuitdrijvend en slijmoplossend. Het helpt dus goed bij een holte-ontsteking en het ophoesten van slijm. Hitte die bij koorts het lichaam niet uit kan, kan door hete vlierbloesemthee losgelaten worden.

  • TIP: Dagelijks je neus spoelen met een sterke lauwwarme vlierbloesemthee helpt tegen hooikoorts.

De vlier staat maar een korte tijd in bloei en het beste kun je de bloesem plukken in mei en juni en dan op een droge zonnige dag. Laat wel wat bloesem staan voor de bijen en zodat het later in het jaar vlierbessen kunnen worden.

Pluk alleen de schermen ( dus zonder de bladeren) schudt ze een beetje uit, zodat alle beestjes eruit kunnen ontsnappen en was de bloemetjes vooral niet, want dan gaat de lekkere smaak er af! Pluk daarom de bovenste bloemenschermen, die zijn vaak het schoonste.

 

Vlierbloesem is er ongeveer een maand per jaar, maar je kunt ze heel gemakkelijk drogen en dan bewaren:

De simpelste oplossing is een witte luierdoek of witte theedoek te nemen. Doe hierin de vlierbloesemschermen. Hang dit met een postelastiek op een goed te ventileren warme plek, het liefst niet direct in de  zon.

Een week later zijn de vlierbloesem droog en kan je ze in een pot met deksel wel een jaar bewaren.

Wel een etiket met datum ( jaar) en wat er in zit opplakken. Want vele gedroogde planten lijken na een tijdje erg op elkaar.

Je kunt best wat maken van de vlierbloesem, zoals: thee, limonade, wijn. Ik heb mijn lekkerste recepten hieronder voor je opgeschreven. Have fun!

Vlierbessensiroop voor limonade

Op internet vindt je vele recepten, maar dit is voor mij de beste. Erg gezond is het natuurlijk niet, omdat er bij siroop altijd suiker aan te pas komt. Wel kun je kiezen om minder suiker te gebruiken. Dan wordt de siroop wat dunner en minder zoet, maar komt de bloemetjes smaak wel meer tot zijn recht.

Voor 1 liter limonade:

  • Heel veel bloemenschermen ( 25-30 stuks)
  • 850 gram ruwe rietsuiker ( of andere biologische suiker) (of gebruik zoveel suiker als jij zelf wenst)
  • Sap van een grote citroen ( of 20 gram citroenzuur)

Benodigheden:

Keukenbenodigdheden

  • Theedoek
  • Trechter
  • Vergiet
  • Pan
  • Glazen fles ( steriel)

Zo maak je het:

  • ‘Rits’ de bloemetjes van de schermen af, de takjes zorgen voor een bittere smaak en dat wil je niet
  • Overgiet de schermen met zoveel water dat ze eronder staan maar ook niet veel meer.
  •  Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een warme ( misschien zonnige) plek in huis. Iets langer laten staan kan ook maar overdrijf dit zeker niet.
  • Na een dag giet je alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens door een theedoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof.
  • Neem 1 liter van dit vlierbloesem water en doe het in een pan. Voeg het citroenzuur of het sap van de citroenen toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
  • Laat een paar minuten (10 ongeveer) doorkoken.
  • Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af.
  • Laat afkoelen.

Ook kun je experimenteren met rozenblaadjes of verse munt blaadjes toe te voegen. Ook gember en anijs kunnen een lekkere smaak geven.

Als je nu je eigen limonade hebt en je wil een stapje verder gaan, maak dan je eigen:

Hugo

  • Giet een bodem vlierbloesem siroop in je glas
  • Overgiet met prosecco of andere bruisende wijn
  • Doe er een beetje bruiswater bij
  • Voeg ijsklontjes toe, want koud is hij het aller fijnste!

 

Pannenkoeken met vlierbloesem

Maak je pannenkoekenbeslag zoals je dat gewend bent, maar voeg afgeritste vlierbloesem toe, heerlijk zoet!

Zijdezachte huid

De vlierbloesem geeft hele zachte, lichtgele stuifmeel af die je kunt uitkloppen en in een doosje of bakje kunt stoppen. Wrijf het met een watje over je gezicht of voeg het toe aan je crème. Je huid wordt echt zijdezacht!

Thee

Je kunt thee zetten van verse vlierbloesem, steek een scherm ( wel uitschudden) rechtstreeks in je hete kopje water. Of droog de bloemetjes en gebruik een thee zeefje.

Heb jij nog meer ideeen of ben je enthousiast geraakt? Laat me alles weten door een reactie te plaatsen!

#vlierfan

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
New PostsWildplukken

Brandnetelzaden

1 Mins read
Brandnetelzaad kun je oogsten en opeten! Zodra de brandnetel in bloei gaat kun je de blaadjes beter niet meer eten, volgens kenners….

6 Comments

Comments are closed.