Coming soon: Nieuwsbrief

Wildplukken

Gewone vlier – Sambucus nigra

1 Mins read

Gewone vlier – Sambucus nigra

Als je goed opm je heen kijkt, kan je oog zomaar vallen op de vlier. Vooral in bosrijke randen, maar ook in parkjes en langs meren. Het is een tot wel 7 meter hoge struik of kleine boom. Tijdens de bloei is hij goed te herkennen aan de opvallende schermen vol kleine witte bloemetjes. Ook in de vruchttijd is de struik goed te herkennen aan de donkere, bijna zwarte bessen. De geur van fijngewreven bladeren is zo typisch, dat daar ook een vlier goed aan te herkennen is. Zowel de witte schermen met bloemetjes als de vlierbessen worden gebruikt om er drankjes of jam van te maken. En de schermen worden ook wel gebruikt in pannenkoeken.

Maar let op: Als je op zoek wilt gaan naar al het lekkers wat de vlier te bieden heeft, weet dan wel dat er heel veel soorten bestaan en ook een giftige variant! Ik herken het aan de bladeren. De gewone vlier heeft 5 tot 7 bladeren en de giftige vlier 7- 11 bladeren.

Diverse soorten vlier

De gewone vlier ( Sambucus nigra) is winterhard, zie je het meeste en je kunt de bloesem en bessen ( en kappertjes) gebruiken voor allerlei lekkers.

Vlier met witte bessen ( Sambucus nigra var. albida) die je ook kunt gebruiken voor allerlei lekkers.

De giftige vlier ( Sambucus ebulus) die elk jaar afsterft en geen houtige stengel heeft. Als je hier van de bloesem of bessen eet, kan je braakneigingen en buikpijn krijgen. Pas dus op!

Vlierbloesem kun je rauw eten, maar de besjes niet ( ook niet van de gewone vlier) Vlier bevat glycociden die schadelijk kunnen zijn voor maag en darmstelstel. Maar zodra je de bessen kookt, zijn ze zelfs erg gezond! Hypocrates zweerde er bij.

Klik hier wanneer je meer wilt weten over vlierbloesem

en hier als je meer wilt weten over vlierbessen

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
New PostsWildplukken

Brandnetelzaden

1 Mins read
Brandnetelzaad kun je oogsten en opeten! Zodra de brandnetel in bloei gaat kun je de blaadjes beter niet meer eten, volgens kenners….