Coming soon: Nieuwsbrief

Wildplukken

Vlierbessen

2 Mins read

In het najaar (nazomer) geeft de vlier ( klik hier voor informatie over deze struik en leer hoe je hem herkent) donkere vlierbessen ( bijna zwart zijn ze). Naast de vlierbloesem kun je ook de bessen eten. Heel gezond, maar pas op: je moet geen rauwe (en onrijpe) bessen eten, want daar zit teveel cyanide in en dat kan giftig werken. Je kan het beste de rijpe besjes koken zodat de cyanide verdwijnt. En… zoals bij zoveel geldt ook hier: niet teveel.

Van vlierbessen maak ik graag siroop en voor in de wintermaanden, mijn eigen hoestdrankje.

Ik vind dat zelf erg leuk om te doen, maar ook heel lekker. Vlierbessen hebben een hele sterke smaak en je moet er ook wel van houden.Je kunt ze plukken in augustus en september.

Wat is er zo gezond aan de vlier?

  • Je kan zowel de bladeren als de bessen (gepureerd) als kompres gebruiken bij wondverzorging of bij kneuzingen en verzwikkingen.
  • De vlier werkt antiviraal: goed tegen verkoudheid en griep. Dit komt voornamelijk door het antioxidant anthocyaninen dat sterker is dan vitamine C en E.
  • Vlier heeft een ontstekingsremmende werking bij onder andere keelontsteking, luchtwegontsteking en ontstoken amandelen.
  • De combinatie van het poederextract van de vlierbes en dat van asperges kan helpen hoge bloeddruk te reguleren.
  • De zweetafdrijvende werking zorgt ervoor dat het lichaam sneller afvalstoffen kan afdrijven.

 

Recept vlierbessen siroop

Ingrediënten voor 1 liter siroop:

  • 1 kilo vlierbessen
  • 800 ml water
  • 1/2 kilo biologische suiker
  • Sap van 1 citroen (of 20 gram citroenzuur)

Benodigdheden:

  • Theedoek
  • Pan
  • Trechter

Zo maak je het:

  • Pluk de zwarte bessen van de vlier, de groene moeten eruit worden gehaald. Je kunt eventueel een vork gebruiken om ze eraf te ritsen. Het is wel even een werkje. Maar lekker muziekje op en gaan!
  • Was de bessen en doe ze in een grote pan
  • Zet de bessen half onder water ( zo bakken ze niet aan)
  • Laat ze even koken en laat ze dan een nachtje staan met de deksel erop
  • Giet ze door een theedoek, druk het sap goed uit
  • Voor 1 liter sap heb je ongeveer een 1/2 kilo (biologische) suiker nodig, voeg dit al roerend toe
  • Doe er een kaneelstokje of twee bij
  • Doe het sap van de citroen ( of het citroenzuur erbij)
  • Breng aan de kook en zodra het kookt haal je de pan meteen van het vuur
  • Haal de kaneelstokjes eruit
  • Doe een takje tijm in je lege fles ( werkt ook antibacterieel)
  • Giet de siroop meteen via de trechter in de lege ( schone en steriele) flessen en vul tot de nok toe vol. Als je dit niet doet kan je siroop gaan gisten en dan exploderen je flessen.
  • Zet de doppen erop en keer ze op hun kop, dan zuigen ze vacuüm.
  • Wacht tot ze zijn afgekoeld

Recept Vlierbessen Hoestdrank: Natterman

De ingrediënten voor een natuurlijke hoestdrank (1/2 liter):

  • 500 ml vlierbessensiroop (zelf gemaakt maar mag ook gekocht)
  • 3-5 blaadjes laurier
  • Paar takjes tijm
  • 3-5 stuks van steranijs
  • 6-10 kruidnagels (fijngestampt met vijzel)
  • stukje verse gember (geraspt)

Breng het geheel langzaam aan de kook en laat een minuut of 5 zachtjes doorkoken, giet alles door een zeefje/vergiet en giet in een glazen fles (zorg dat deze gekookt en steriel is). Het flesje kun je een jaar bewaren. of eenmaal geopend een week of drie in de koelkast. Schrijf de datum op de fles!

Wat vindt jij van vlierbessen?

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
New PostsWildplukken

Brandnetelzaden

1 Mins read
Brandnetelzaad kun je oogsten en opeten! Zodra de brandnetel in bloei gaat kun je de blaadjes beter niet meer eten, volgens kenners….