Coming soon: Nieuwsbrief

KruidenNew Posts

Thee om zelf te groeien

2 Mins read

In dit artikel deel ik graag mijn favoriete kruidenthee soorten en hoe je het zelf kweekt.

Kamille!

Kamille is bij mij een grote favoriet. Het heeft even geduurd voor ik van de smaak kon houden, maar ze is nu onmisbaar geworden.

Waarom Kamille? Ik bedoel hierbij de echte kamille, welke je herkent aan bolle knopjes die, als je ze opensnijdt, hol van binnen zijn.

Kamill is een genezend kruid. De wetenschap heeft de koortswerende en infectiebestrijdende werking van kamille zelfs bevestigd.

Kamille werkt bij:

  • Maagpijn en kramp
  • Diarree
  • Preventie van maagzweren
  • Milde en acute maagontstekingen
  • Tandvlees ontsteking
  • Wondgenezing
  • Oogontstekingen ( spoelen)

Maar ook brengt kamille rust. Bij:

  • Onrust/stress
  • Angst en bezorgdheid
  • Nachtmerries
  • Spanningshoofdpijn

Hoe? Zaaien kan vanaf Maart. Ik zaai ze soms voor in kweekbakjes, maar direct in de grond kan ook. De zaden zijn zeer klein en daarom mix ik de zaadjes met wat zand voor ik ze zaai. Ze houden van een warme plek en de zon. Beetje zanderige grond wordt gewaardeerd, niet te nat. Kamille kan ook makkelijk in een pot op het balkon.

Oogsten: Oogst kamillebloemen als ze helemaal open zijn, laat ze door en door drogen en bewaar ze in een goed afsluitbare pot op een koele, droge en donkere plek.

Ananassalie

Ananassalie is helemaal niet zo bekend, terwijl het zo lekker is en makkelijk te kweken is. De smaak is zoetig en echt ananas achtig.

Waarom ananassalie? Omdat de plant fantastisch smaakt als thee en deze werd heel vroeger ingezet bij angst en depressieve gevoelens. Ook is het bloeddrukverlagend. In de winter gaat de plant boeien met prachtig rode bloemetjes, waarvan je ook thee of rode limonade kunt maken.

Hoe? Zaaien kan vanaf maart, maar stekken gaat eigenlijk sneller, dus als je ergens een plantje of stekje van iemand kan krijgen, zou ik stekken aanraden. Je knipt de takjes af en laat alleen de bovenste twee blaadjes zitten en zet het op water. Binnen 14 dagen zul je al wortels gaan zien en kunnen ze in de grond. Ze houd van half schaduw en een rijke bodem. In pot kan heel goed, maar in de volle grond gaat ook. Wel gaat ze dood bij vries, dus of afdekken of binnen halen!

Stekken doe je zo

Citroenverbena

Citroenverbena wordt ook wel verveine genoemd. Lekker in siroop, limonades, thee, desserts, etc. Ruikt naar pure citroen maar zonder het zure, Je kunt de hele zomer en herfst blaadjes oogsten. Haar enige nadeel is dat ze matig winterhard is. Je kunt haar niet zaaien ( waarom weet ik niet!). Stekken doe je het beste in het voorjaar, maar einde van de zomer kan het ook prima nog.

stekken

Uiteraard kun je ook een jonge plant kopen in een tuincentrum, maar doe dat altijd biologisch!

De citroenverbena heeft de volgende gezondheidsvoordelen en effecten:

  • antioxidant
  • pijnstiller
  • antibacterieel
  • koortswerend
  • spierontspannend
  • vochtafdrijvend

Rozemarijn

Rozemarijn, een bijzondere smaak, maar met bijzondere kracht. Het is zeer stimulerend en je moet het niet nemen als je wilt slapen 😉 Ik heb dat geprobeerd, geen aanrader.

Rozemarijn stimuleert de spijsvertering en ondersteund de lever. Ook is het goed voor de huid en helpt ze bij spierpijn en hoofdpijn. Ik maak er wel eens olie van en smeer daarmee mijn koude voeten in, het verwarmt dan gelijk, ook heerlijk bij een stimulerende massage.

Het is een kruid voor krachtige, vrouwelijke energie: “Waar rozemarijn thuis is, is de vrouw de baas des huizes”, zeggen ze. Tijdens menstruatie of emotionele tijden, maak ik wel eens een sterkte thee die ik over de duur van een paar dagen opdrink. (in de koelkast bewaren dan hoor).

Vanaf maart kan je rozemarijn zaaien, maar het is level 5, want ze ontkiemt niet gauw en heeft juiste omstandigheden nodig. Soms duurt het wel 8-10 weken. Ik stek rozemarijn, omdat het sneller gaat en meer succes heeft.

Wordt nog vervolgd:

Laurier

Munt

Tijm

Citroenmelisse

En dan heb je ook nog gratis, wilde thee en daar zijn mijn favorieten: brandnetel, vlierbloesem, lindebloesem en moeraspirea <3

Vlierbloesem

Moeraspirea

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…