De pannenkoekenplant is hip en in de mode! Op Instagram zie je deze plat bladerige plant overal voorbij komen.

Maar de pilea is niet de meest gemakkelijke plant, ik heb er zelf al aardig wat problemen mee ondervonden in het jaar dat ik ze nu heb. Daarom hier alle tips om je plant zo goed mogelijk te pamperen.

Eerst even een kleine geschiedenis les:
De Pilea peperomioides komt van oorsprong uit China. Het was de Duitse botanicus Friedrich Diels die in 1912 de naam peperomioides (peperachtig) gaf aan deze Pileasoort. Andere benamingen voor de Pilea peperomioides zijn: pannekoekenplant, missionary plant en Chinese money plant. De naam pannenkoekenplant verwijst naar de ronde vorm van het blad die aan een pannenkoek doet denken. Een au pair nam het plantje mee naar Engeland en sindsdien hebben wij het plantje ook in Europa.

Water:

Beter geef je iets te weinig water dan teveel. Door over wateren kunnen de wortels gaan rotten en krijgen schimmels en andere ziektes een grotere kans. Voel dus eerst even met je vinger in de aarde voordat je de gieter pakt. Zorg ook dat je het in een water afvoerend potje zet, dus met een schaaltje eronder of in een container en dan in een leuke pot, zodat het water weg kan. Planten kunnen ‘stikken’ als het water niet weg kan. In de winter geef ik 1 x in de 14 a 21 dagen water en in de zomer 1 x in de week. Maar het ligt er maar net aan hoe warm de kamer is natuurlijk. Daarom is voelen in de aarde een goed uitgangspunt voor jouw plant.

Licht:

Deze plant houdt van licht, maar niet teveel. Dus niet in het volle zonlicht, want dan verbranden de bladeren. Zorg er voor dat het licht er bij kan, maar zet ze vooral in de zomer niet in het volle licht. Verbrande bladeren herken je aan de bruine kleur. Ze zijn helemaal droog.

Voeding:

Op het internet kon ik niet een heel duidelijke voeding vinden, maar zelf gebruik ik 1 x in de 14 dagen vetplant vloeibare voeding en daar doen ze het goed op! In de winter is het niet nodig dus in december-maart geef ik alleen wat water. Deze is in elk tuincentrum te koop, maar hier kun je hem ook bestellen: Pokon

Extra tip:

Verwijder slechte bladeren en stengels, deze zijn namelijk vatbaar voor ziekte en schimmels. En ze groeien snel weer aan.

Tips of juist een vraag? Stel hem hieronder!

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Hoi,
    Mijn pannenkoekenplant heeft onderaan het blad allemaal kleine witte stipjes. Is dit een schimmel of beestje ? Wat kan ik eraan doen?
    Groeten

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *