Coming soon: Nieuwsbrief

Groenten kweken

Pepers

1 Mins read

Pepers.

Peperplanten geven je moestuin net dat extra beetje pit! En bestaan groene, gele, oranje, rode, zwarte, witte en zelfs paarse pepers en ze verschillen ook nog eens allemaal in pittigheid. Voor ieder wat wils dus. Peperplanten zijn makkelijk te telen en hebben weinig ruimte nodig. Wel willen ze graag op een zonnig plekje staan.

 Zaaien:

Zaaien kan al vanaf januari ( maar wel in een warme kamer en voor het raam, want de plantjes hebben behoefte aan licht.) tot en met juni.

 TIP: Zaden uit pepers halen is mega simpel. Heb je een biologische peper waar je plantjes uit wil? Snijd de peper open en haal de zaden eruit. Doe de zaden in een schaaltje met water. Alle zaadjes die niet kiemkrachtig zijn, zullen bovendrijven, dus die kun je meteen wegdoen. Alle gezonken zaden kun je op een papiertje drogen en bewaren of zaaien.

 Uitplanten: 

Laat de peperplantjes lekker binnen groeien tot na de laatste kans op vorst ( 14 mei) en zet de planten in potten van minimaal 20 cm op een zonnige plek. Of als ze in de volle grond gaan op 30 cm plantafstand van elkaar.

 Verzorging:

Geef de peperplant voldoende water tijdens het groeiseizoen ( zomer). Droogte kan je oogst sterk doen verminderen. De plant houdt ook wel wat van vloeibare mest ( wel biologisch natuurlijk!).

Oogsten:

Pepers hebben een lang groeiseizoen ( 20 – 26 weken), maar met twee planten heb je wel voor een heel jaar peper in huis. Pepers laten zich makkelijk drogen en ook in de vriezer zijn ze 6 maanden goed te bewaren.

 Pas op:

PAS OP MET PEPERS, WANT VOOR JE HET WEET WRIJF JE HET HETE SPUL IN JE OGEN. GEBRUIK BIJ VOORKEUR HANDSCHOENEN OF WAS JE HANDEN NA AFLOOP GOED MET ZEEP! Mocht je het alsnog in je ogen hebben gekregen, dan helpt melk het beste om de pijn te verlichten.

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…
Groenten kwekenMoestuin tipsNew Posts

Water geven in de moestuin

1 Mins read
Met alle waarschuwingen over watertekorten voelt het niet altijd even lekker om te sproeien, tenminste dat voel ik zo. Maar veel water…
Groenten kwekenNew Posts

Hergroei je groenten!

1 Mins read
Het is echt zo! Sommige groenten kun je weer opnieuw laten groeien, simpel en superleuk om te doen. Vensterbank tuinieren doe je dus…