Coming soon: Nieuwsbrief

Persoonlijke Blog

Groen Perfectionisme

4 Mins read

Nu ik groener en bewuster ( plantaardiger) wil leven, gaat er een wereld voor mij open. Maar dat is soms nog best wel overweldigend. Er is zoveel nog nieuw! Ik ben nu sinds Augustus 2016 vegetariër, dat is pas 8 maanden. Al is mijn mind wel echt helemaal om. Daar waar ik een jaar geleden nog met gemak een mes stak in een kipfilet om roti te maken, kan ik nu amper naar het vleesvak kijken in de supermarkt. Een big change dus.

Maar ik merk dat er veel meer is om over na te denken als je groener wilt zijn/worden. Echt heel veel. Er is veel gaande in deze wereld, die echt van de mensen is en die langzaam aan verdorven raakt. Ik denk vaak aan hoe ik het beter kan doen voor mijn eigen gezondheid, maar ook voor de dieren en de planeet Aarde.

Mijn eigen gedachten

1. Ik moet meer groenten eten, omdat het gezond is en beter natuurlijk. Maar kijk je wel uit wat voor groenten? Niet dat ze GMO zijn ofzo, want dat schijnt echt slecht te zijn voor je gezondheid en zelfs kankerverwekkend.

2. En als je nu groenten koopt, koop je dan wel groenten die uit Nederland komen, want anders heb je te maken met milieuvervuiling door het verschepen van bijvoorbeeld mango en avocado uit spanje/brazilie.

3. Maar worden die tomaten uit NL niet in een verwarmde kas geteeld? Dat is toch ook een schok voor het milieu? En zorg wel dat ze biologisch zijn ook, want niemand wil die gifstoffen op het bord.

4. Hoe vers is het voedsel eigenlijk? Na een paar dagen is al de helft van alle voedingsstoffen toch al weg? Kun je niet proberen om al je groenten en fruit zelf te gaan telen ( en ja daar doe ik mijn best erg voor, maar ook gewoon omdat het heel LEUK en leerzaam is).

5. Als je geen vlees meer eet, misschien moet je dan wel veganist worden, want in de zuivel en ei industrie worden de dieren ook misbruikt, mishandeld en uitgebuit. En dat is net zo erg, toch?

6. Als je dan geen melk meer drinkt, dan moet je eens weten wat er zich afspeelt in de ei industrie. Hoeveel kippen er nooit daglicht zien, elkaar de ogen inpikken en de meeste kippen de ruimte hebben van hooguit een ipad. Daar wil je niet aan bijdragen toch?

7. Als je geen zuivel en ei meer nuttigt, moet je ook eens gaan nadenken over de schoenen die je draagt, dat zijn toch leren laarsjes Natas? Welk dier is daarvoor gestorven en ben je dan nu trots op je schoenen?

8. Die vleesvervangers, is dat van soja? Is die soja niet GMO? Of misschien is die soja wel op onduurzame manier geteelt, weet je dat eigenlijk wel? Zou je dat nu wel eten?

9. Die nikes die je draagt he? Zijn die niet door kinderen gemaakt onder vreselijke omstandigheden, die kinderen moeten soms 14 uur achter elkaar werken en krijgen bar slecht betaald.

10. Maar ook de fashion van Bershka, H&M, Primark etc kan je beter niet dragen, vanwege dwangarbeid en hele lage lonen en ongunstige ( zacht uitgedrukt) werkomstandigheden. Nee koop je kleding maar tweedehands!

11. Je kunt trouwens beter helemaal niets nieuws kopen, weet je wel niet wat voor footprint je hiermee achterlaat?

12. Hey als je in de kringloopwinkel loopt, kijk dan maar niet naar al die leuke potjes en pannetjes, je hebt al genoeg spullen. Minder is beter weet je nog!

13. Even een kopje koffie, even relaxen. Oh maar wacht even, de suiker in de koffie he, is die gebleekt? Of was dit de biologische variant? Suiker is eigenlijk al slecht genoeg, kun je dat niet helemaal schrappen eigenlijk? En by the way, je koffie, is die wel biologisch en fairtrade, want je geeft toch wel om de boeren?

14. Dat afval, dat kan ook wel wat minder, hoeveel plastic koop ik eigenlijk wel niet. Zero waste gaat voor mij niet op.

15. En dan hebben we het nog niet over mijn shampoo gehad, die hoogstwaarschijnlijk op zielige hondjes is getest. Je wilt toch niet dat die beestjes jouw shampoo eerst moeten drinken?

16. En mijn mascara waaraan er allemaal ratten voor worden getest? Is dat dan zielig genoeg, dat je hem nog gebruikt?

En dit zijn denk ik pas de helft van alle gedachten. 

Ik heb het nu vooral over mijn eigen gedachten gehad, maar ik krijg vaker dan eens een comment op social media, een privé bericht, een reactie op een post of een e-mail waarin iemand mij wijst op dat het nog groener, nog plantaardiger en nog diervriendelijker kan. Soms lees ik dat als kritiek en dan voelt het inderdaad alsof ik het nooit echt goed zal kunnen doen en dit maakte mij eerst nog best onzeker en zorgde voor vele twijfels. Maar vaak steeds vaker kan ik wel zien dat ook dit met de juiste, lieve intentie gedaan wordt. Wij willen allemaal de wereld mooier en beter achterlaten dan dat hij nu is.

Maar waarom gaan wij elkaar dan bekritiseren, wanneer elkaar motiveren, inspireren en aanmoedigen een veel positiever geluid is? Elkaar kracht geven in plaats van afkraken? We kunnen zoveel meer bereiken als we elkaar als medestander zien en niet als tegenstander. Iedereen beleeft groener leven anders en op een andere manier. En niet iedereen wil stoppen met eieren eten en niet iedereen wil zo vegan leven dat ook medicatie wordt gemeden. Laten we respect hebben en elkaar juist empoweren! Misschien kunnen we een grote, happy community worden, zoals ik dat ook voel op Instagram. En misschien kunnen we van elkaar leren, maar met respect.

 

Ik ben niet perfect. Ik heb zelfs geen enkele behoefte om perfect te zijn. Leven is groei en groei is leven. Zolang ik mij ontwikkel en mij hier fijn bij voel, zal ik dat doen wat goed voor mij is. Mijn intenties zijn goed, mijn hart zit op de juiste plek en mijn hoofd zal open minded blijven.

Ik ben nieuwsgierig hoe andere mensen dit ervaren? Krijg jij wel eens kritiek en wat doet dat met je? Of ben jij zelf een groene perfectionist?

Liefs Natascha

 

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijke Blog

Eten, eten en nog eens eten

5 Mins read
In 2017 woog ik 57 kilo en ik had verder een enkele gedachte over mijn gewicht. Ik was altijd al slank zonder…
New PostsPersoonlijkPersoonlijke Blog

Koperspiraal: Mijn ervaring

7 Mins read
In dit artikel vertel ik over mijn ervaring met een koperspiraal. Ik heb deze in 2011 laten plaatsen en in 2020 laten…
New PostsPersoonlijke Blog

Kerst Give Away

1 Mins read
Jaaa het is kerst en dan wil ik iets weggeven, dus ik heb de afgelopen tijd allemaal mooie spulletjes verzamelt, zodat ik…

4 Comments

Comments are closed.