Sugar snap, ook wel suikererwt, suikerpeul, vleeserwt of vleespeul is een groente van de soort Pisum sativum, var. marcrocarpon. Het is een erwten variëteit, die net zoals peultjes inclusief de peul gegeten wordt.
Wat echt heel gaaf is aan de sugar snap, net zoals bonen en erwten, is dat ze in staat zijn om stikstof uit de lucht te binden en in de aarde op te slaan, zodat de bodem vruchtbaarder wordt!
Zaaien:
Zaaien kan binnen vanaf 15 februari en in de volle grond vanaf 15 maart. Kijk uit, want muizen zijn echt dol op deze erwtjes. Voor mij een reden om ze binnen op te kweken. Ik laat de zaden eerst ontkiemen, door ze in een klein bakje op natte watjes te leggen en dan een huishoudfolie erover. Vaak al binnen 1 week zijn er worteltjes te zien.
TIP: Muizen zijn heel erg gek op de zaden, daarom zaai ik ze liever binnen op de vensterbank en plaats ik ze buiten als het al wat grotere plantjes zijn.
Uitplanten:
Plaats de plantjes uit elkaar vanaf zo’n 20 a 25 cm afstand van elkaar. Soms moet je ze nu nog beschermen, want ze worden ook nu nog wel eens opgegeten door andere bezoekers. Je kunt er een netje over heen doen bijvoorbeeld.
Sugar snaps en andere bonen en peulen zijn zelfbestuivende planten. Maar er kan kruisbestuiving plaatsvinden door insecten zoals vlinders. Zorg daarom als je de zaden wilt bewaren dat je verschillende rassen wel voldoende uit elkaar zet!
Wanneer de sugar snaps willen gaan klimmen, kun je ze tegen stokken binden of tegen gaas. Soms hier en daar met een touwtje vastbinden is wel een goed idee. Ze kunnen wel tot 2 meter hoog worden Hieronder wat leuke voorbeelden:
Verzorging:
Een van de beste geheimen voor een goede oogst van bonen en peulen, is de bevordering van een sterk wortelstelsel. Een koele, vochtige omgeving is ideaal voor de wortels. Niet te nat, daar houden ze dan ook weer niet van. Maar bij droog weer zeker niet vergeten.
Oogsten:
In juni en juli kun je oogsten, na ongeveer 3 maanden. Oogst zo vaak mogelijk, dat bevordert een verlengde oogst. Dus hoe vaker je plukt, hoe meer er zullen komen. Pluk van onder aan de plant naar boven, want de onderste zijn het meeste volgroeid.
Sugar snaps kun je het beste in een papieren of open plastic zak met gaatjes in de koelkast bewaren. Daar zijn ze 1-3 dagen houdbaar.
Ken jij een lekker recept met Sugar snaps? Mail me, dan zet ik hem op de site!
1 Comment