Coming soon: Nieuwsbrief

New Posts

Zoete Aardappel kweken

2 Mins read

Dit is voor mij de eerste keer dat ik zoete aardappel ga proberen te kweken vanuit een zoete aardappel ( en niet vanuit een bestaande plant, maar echt vanuit een andere zoete aardappel). Heb jij wel eens zoete aardappelen geteeld en hoe? Laat het me weten, dat vind ik echt heel leuk, misschien heb je tips en/of advies.

Ik doe het voorlopig nog zo,

Ik koop een paar zoete aardappels bij Goodiefood. Een Ekostore met alleen biologische en demeter groenten en fruit. Thuis zet ik de aardappelen in een potje met water, dat de onderzijde in het water hangt en de bovenkant droog blijft. Ik zet ze op de vensterbank, zodat ze warmer zijn en meer licht vangen dan elders in het huis.

Op 1 december 2017 kocht ik de zoete aardappel en zette hem met zijn kont in een pot met water. Op 15 december had hij al worteltjes, zie de foto hieronder.

En het resultaat op 28 december was:

En vandaag 07 januari 2018 ziet de zoete aardappel er al zo uit!

Al deze (11!) uitlopertjes groeien onder water ( dat had ik eigenlijk niet verwacht van te voren).ย  Wanneer de uitlopers een lengte van ongeveer 10-15 cm hebben dan steek ik ze uit en zet ik ze weer in potjes water en zodra die dan wortelen, zet ik ze in de volle grond in de kas.

Stappenplan concreet:

 • Begin eind december – begin februari
 • Koop een biologische zoete aardappel ( oranje en paars kan allebei, mijn oogst was groter bij oranje)
 • Zet deze met zijn kont ( maakt niet uit welke kant trouwens) in een glas of potje water in de vensterbank
 • Ververs elke dag of om de dag het water ( je kunt het water gebruiken om je planten mee water te geven).
 • Wacht af, het kan 2-6 weken duren voor je de eerste worteltjes gaat zien.
 • Dan komen er al kleine plantjes uitgroeien, laat deze zitten en ververs alleen het water elke keer.
 • Wanneer de plantjes 7-12 cm groot zijn, kan je ze uit de bataat snijden of zachtjes eraf trekken.
 • Deze losse stekjes zet je dan weer apart in een potje water en hier ververs je ook het water weer van.
 • Intussen kan je de zoete aardappel gewoon laten staan op het water, hij zal nog meer stekjes aanmaken.
 • Wanneer de losse stekjes allemaal mooie en langere worteltjes hebben is het tijd om ze los in potjes potgrond/grond te zetten.
 • Na 15 mei ( dan is de vorst geweken) kun je ze buiten in een pot of in de volle grond gaan zetten. Laat ze de eerste week wel even wennen aan het koudere weer, door ze overdag een paar uur buiten te zetten en dan snachts weer binnen ( afharden). In de kas kan het natuurlijk eerder al.
 • Eind oktober/november kun je oogsten ๐Ÿ™‚

De stekjes zijn groot genoeg om apart te zetten

 

Planten (april) en oogsten (november/december (kas) )ย 

Links: oranje bataat en rechts: paarse bataat

 

Go for it!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…

3 Comments

Comments are closed.