Helaas is het zo dat de meeste kinderen ijs, snoep en chips verkiezen boven groenten en ik kan niet garanderen dat dit verandert, maar misschien heb je wat aan mijn tips en methodes om kinderen vaker aan de groenten te krijgen.
- Je kunt niet vroeg genoeg beginnen
Als je een baby’tje hebt, probeer hem of haar dan volkoren granen en groenten te laten proeven. En veel soorten groenten! Meteen zodra ze vast voedsel mogen. Probeer een grote reeks aan smaken uit. En geef ze zo min mogelijk zoet voedsel.
2. Verstoppen
Verstop extra veel groenten in dingen die ze toch al lekker vinden. Maal met een blender een handje spinazie fijn en meng dit door de pannenkoeken of maak hamburgers met volkoren quinoa of voeg linzen toe aan hun favoriete pastasausje.
3. Verspreiden die kansen
Kinderen houden eerder van één dingetje eten en niet van een hele salade met een heleboel ingrediënten. Doe het daarom tapas style en maak allerlei kleine verschillende hapjes met dezelfde soort ingrediënten.
4. Diverse kooktechniek
Als je kind aangeeft niet van een bepaalde groente houdt, geef dan niet op, probeer een andere kook techniek. Koken, grillen, bakken, kruiden, door een pasta, of als een stamppot, er zijn veel manieren waarop je groenten kunt bereiden.
5. Kruiden zoals kaneel
Voor veel kinderen hier in het Westen zijn kruiden een beetje een lastig ding, maar kaneel doet het vaak goed onder de jeugd. Probeer eens een beetje kaneel over geroosterde bloemkool of door een zoete aardappelcurry of pasta.
6. Maak groenten leuker
Maak eten aantrekkelijker door ze leuker te maken, gebruik koekjsesvormen in de vorm van hartjes bijvoorbeeld voor worteltjes/komkommer/courgette en pompoen en gebruik de restjes in een soep bijvoorbeeld. Ook door veel kleurtjes te gebruiken kun je groenten leuker maken, roze kool, roze bietjes hummus ( of noem het prinsessen hummus). Laat je creatieve geest erop los en maak ze enthousiast!
7. Onzichtbaar
Als jouw kind van smoothies houdt, kan je er makkelijk wat bietjes of broccoli en avocado in stoppen en ze zullen niet eens merken dat dit erin heeft gezeten.
8. Mixen
Sommige kids zijn een beetje huiverig voor grote stukken groenten en deze kinderen maak je veel blijer met een fijne soep of een lekker sausje. waarin dan dezelfde hoeveelheid aan groenten zit natuurlijk 😉
9. Maak het eten mooi
Sommige kinderen zijn gevoelig voor bijzondere, eetbare bloemen en kleurtjes en vormpjes, andere kinderen houden juist meer van strak en vierkant, denk dat het oog soms ook wat wilt en verleid zo jouw kinderen om meer greens te eten.
10. Betrek ze bij het bedenken
het kan enorm helpen als een kind voelt dat hij of zij betrokken wordt bij het bedenken van het menu. Stel hierbij een aantal regels op zoals een dag rijst, een dag soep, een dag pasta en laat hen de groenten bedenken, laat ze nadenken over wat voor groenten er in het seizoen zijn en welke kleuren ze willen eten.
11. Laat ze ook helpen met koken
Kinderen vinden het vaak leuk om je te helpen in de keuken, dus laat ze meehelpen en geef ze klusjes. Ondertussen kun je lekker proeven van alle gezonde ingrediënten 🙂
12. ‘Ik heb honger!’
Vaak vlak voor etenstijd krijgen kinderen trek in wat lekkers. Het perfecte moment om ze een wat groenten voor te schotelen. Hoe groter de trek, des te groter de kans dat ze groenten een kans willen geven.
13. ‘Hoe smaakt het?’
Vraag oprecht naar hoe iets smaakt. Wat mist er nog aan? Moet er meer zoet bij of zout of welke kruiden mis je er bij of wat zal ik de volgende keer anders doen? Dit geeft ze een eerlijkere kans om meer feedback te geven dan alleen ‘ik lust het niet’.
14. Happy 🙂
Als je zorgt voor een fijne sfeer aan tafel, gaat het proberen van nieuwe groenten makkelijker dan wanneer er een gespannen sfeer ontstaat. Focus op een positieve vibe aan tafel. En kies je battles ook hierbij. Bedenk wat je belangrijker vindt, de manier waarop een lepel wordt vastgehouden of dat de soep nu in ieder geval wel wordt gegeten.
15. Groei ze zelf!
Mocht je de mogelijkheid hebben, kweek dan een eigen groenten in de tuin. Kinderen vinden het leuk om het hele proces mee te maken en zullen echt veel eerder bereid zijn om doperwten uit eigen tuintje te eten ( ze hebben zien groeien en die ze zelf hebben geplukt) dan die uit een blikje.
ik hoop dat je iets zult hebben aan een van deze tips.
x