NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar dat is zeker niet het enige wat je ermee kunt.
Weet je niet precies hoe je vlierbloesem herkent, lees dan eerst dit artikel even: Vlierbloesem.
Vlierbloesem is echt heerlijk als je het mij vraagt en ik grijp dan echt mijn kans ook nu, met plukken. Wel houd ik de ethische regels in mijn gedrag, zoals niet alles op een plek plukken, nooit de eerste en nooit de laatste leegplukken, etc. Ik fiets dus eerst een stuk rond en pluk van alles een beetje. En dit doe ik gedurende de hele maand.
Maar goed, wat kan je er allemaal mee? Misschien meer dan je denkt!
Thee
Van vlierbloesem thee maken is echt heel lekker, maar ook gezond, het kan helpen bij hooikoorts en bij griep en verkoudheid. Je kunt zowel verse vlierbloesem gebruiken als gedroogd. Gedroogd is makkelijker als je het langer wilt bewaren en vers vind ik leuker, want je ziet dan de verse bloemetjes in je kopje hangen ( word ik vrolijk van!). Drogen kan je gewoon door de schermen te plukken en op een stukje karton, een bord of krant te drogen op een droge plaats. Was de vlierbloesem niet eerst, want juist het gele stuifmeel wil je hebben.
Zalf
Wanneer je gedroogde of verse vlierbloesem op plantaardige olie zet en dan op een zonnige plek plaats en dagelijks even schudt ( tegen schimmelen) dan kan je na een aantal weken de olie zeven en hou je een mooie vlierbloesem olie over. wanneer je carnaubawas met deze olie samen mengt en verwarmt au bain marie, dan kun je het daarna in een potje gieten en heb je je eigen vlierbloesem zalf gemaakt. ( ik gebruik als recept altijd 1:6 ( 1 lepel was en 6 lepels olie). Vlierbloesem zalf is in te zetten bij een schrale huid met barstjes, ruwe huid en kloven, als aftersun, bij winterhanden- en voeten, droge voeten, bij eelt en op kleine wondjes als schaafwondjes, een hele hoop kwaaltjes dus, maar het is ook gewoon heerlijk zacht en zoet, dus door je gewone dagcrème wat verse stuifmeel doen is ook een goed idee!
Limonade toepassingen
Het limo recept:
Voor 1 liter limonade:
- Heel veel bloemenschermen ( 25-30 stuks)
- 850 gram ruwe rietsuiker ( of andere biologische suiker) (of gebruik zoveel suiker als jij zelf wenst)
- Sap van een grote citroen ( of 20 gram citroenzuur)
Benodigheden:
Keukenbenodigdheden
- Theedoek
- Trechter
- Vergiet
- Pan
- Glazen fles ( steriel)
Zo maak je het:
- ‘Rits’ de bloemetjes van de schermen af, de takjes zorgen voor een bittere smaak en dat wil je niet
- Overgiet de schermen met zoveel water dat ze eronder staan maar ook niet veel meer.
- Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een warme ( misschien zonnige) plek in huis. Iets langer laten staan kan ook maar overdrijf dit zeker niet.
- Na een dag giet je alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens door een theedoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof.
- Neem 1 liter van dit vlierbloesem water en doe het in een pan. Voeg het citroenzuur of het sap van de citroenen toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
- Laat een paar minuten (10 ongeveer) doorkoken.
- Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af.
Wanneer je de vlierbloesem limonade hebt gemaakt dan kan ik je dit ook nog aanraden: vlierbloesem water ijsjes en hugo! Voor de laatste heb je alleen een lekkere witte bubbelwijn nodig en een laagje vlierbeslimonade, voeg hierbij wat ijs toe en je hebt een perfect zomerdrankje gefixt! Drink je geen alcohol? Gebruik dan bruiswater!
JAM!
Maak jam van aardbei en vlierbloesem! Jaaa daar had je niet over nagedacht he? Top combi!
Vlierbloesem pannenkoekjes
Maak een lekker plantaardig beslagje en doop de schermen hierin en braad dan even kort in de pan tot het krokant is. Smullen wet wat poedersuiker en verse aardbeitjes!!
Niet alles plukken hoor, want de bessen zijn minstens net zo leuk om recepten van te maken 😉