Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag over zouden stappen op een plantaardige levensstijl. Soms zijn ze al vegetarisch en soms nog niet.
‘Hoe overtuig ik mijn ouders?’, is dan de vraag. Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg kan helpen.
1.) Praat met ze
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik sprak niet zoveel met mijn ouders over mijn diepste verlangens en wat me nu echt bezig hield. Als dit bij jou ook zo is, dan is het misschien logisch als dit onderwerp voor jou ouder(s) als een soort van uit de lucht komt vallen. En ouders houden er vaak wel van als je met ze praat, dus maak er gebruik van, ook al vindt je het niet tof, praten is de eerste stap naar begrip. En dat wil je.
2.) Spreek vanuit jezelf
Leg je ouders uit waarom dit zo belangrijk voor je is. Vertel over de dieren, wat je weet, watje gezien hebt, wat je gelezen hebt en vertel hoeveel verdriet het je doet (bijvoorbeeld). Laat ze weten dat het je serieus raakt.
Tip: wacht tot een rustig moment zich voordoet, kies je moment tactisch uit. Wie zal je eerder begrijpen, je vader of je moeder? Ga niet in dsicussie als er een ruzie op de loer ligt.
3.) Informeer je ouders
Misschien vinden je ouders het wel onzin, valt dierenleed volgens hen reuze mee. Misschien kan je ze zover krijgen dat ze met (of zonder) jou naar een documentaire gaan kijken, zoals Dominion. What the health ( Netflix) en Forks over Knives ( Netflix), zijn goede documentaires wat betreft de gezondheid.
4.) Compromis
Over gezondheid gesproken. Misschien zijn je ouders wel bang voor je gezondheid, is het puur bezorgdheid wat ze voelen. Je kunt ze uitleggen dat je naast je voeding ook B12 wilt bij slikken (dieren krijgen dit immers ook toegediend). Of verwijs ze door naar websites zoals: nutritionfacts.org of naar Lobke Faasen, een plantaardig diëtiste die veel verstand heeft van voeding en gezondheid en graag in gaat op vragen.
Misschien kan je jouw ouders overtuigen als je een compromis met ze sluit. Misschien dat als je je bloedwaarden laat checken elke 6 maanden of elk jaar, dat ze dan gerust gesteld worden. Of als het te duur is om al die vleesvervangers te kopen, dat je dan kan voorstellen dat je geen vleesvervangers wilt, dat je iedere avond een groot bord met groenten en granen eet bijvoorbeeld en dat je beloofd gevarieerd te eten. Of dat je een baantje er bij zal zoeken, om mee te betalen voor jouw beyond burgers. Sommige ouders staan open voor eigen initiatief en zo laat je ook zien dat je serieus bent.
5.) Ga in stapjes over naar plantaardig
Wanneer de tips hierboven niet helpen, mag je misschien in stapjes wel naar plantaardig gaan. Elke ochtend of drie keer per week. Misschien kan je het op de een of andere manier opbouwen en zo kunnen je ouders goed wennen aan het idee en zien ze dat je niet doodgaat 😉
6.) Veganisme gaat niet alleen over eten
Het is ook net zo goed kleding ( wol, leer, zijde, etc) en daarin kan je misschien wel al keuzes maken. Net als bij make-up, shampoo, tandpasta, etc. Wellicht kun je nu al wel keuzes doorvoeren die dierproefvrij en vegan zijn.
7.) Actie!
Waar je ook nog aan kunt denken, als je je ouders echt (nog) niet kan overtuigen… is gaan actie voeren! Daar hebben dieren ook echt wat aan en zo maak je andere mensen misschien wel vegan. Bij Save Movement Outreach ( Facebook) is iedereen welkom. Ook jij dus! Ook kan je andere manieren van actie voeren, zoals informatie verspreiden, klasgenoten vertellen wat je weet, er zijn talloze manieren om voor dieren op te komen.
8. ) Als echt niets werkt
Wanneer er echt niets werkt of mogelijk is, geef dan niet op. Denk aan de dingen die je wel kunt doen en weet dat je zelf de beste intenties hebt. <3 Op een dag, als je volwassen bent, hoop ik dat je zo vrij mag zijn om je eigen keuzes te maken.
** Voor een ieder wil ik graag meegeven, mocht je thuis echt ongezonde dingen meemaken en/of hevige problemem ondervinden waardoor je in je rechten wordt geschaadt, zoek dan hulp, praat met een vertrouwd persoon of ga naar deze website.
Hoi Natasja, ik ben al een tijdje je aan het volgen en maken als gezin een bewuste keuze om stapje voor stapje naar een vegan leven te gaan. Mijn oudste dochter eet al vanaf haar 11 vegetarisch en wilde graag veganistisch gaan eten. Dit heeft de huisarts ten strengste afgeraden. Haar eerst door de puberteit en groei heen te laten gaan. Ik ben niet bij dat gesprek aanwezig geweest maar wat zou hier de reden van kunnen zijn? Bang voor tekorten tijdens de groei?
Ik ben geen arts, maar ik heb wel begrepen dat artsen maar bar weinig verstand hebben van voeding, omdat de tijdens de opleiding hier geen les over krijgen. Ik zou dus adviseren om Naarden gespecialiseerde diëtiste te gaan, zoals Lobke Faasen of volg haar en stel je vragen.
Een gevarieerd plantaardig dieet is goed voor iedereen, in iedere levensfase.
Veganistisch eten heeft daarentegen juist voordelen voor de gezondheid: minder overgewicht, betere bloeddruk, minder slechte cholesterol en minder diabetes. Een vereiste is wel dat er sprake is van een afgewogen en afwisselende samenstelling van voedsel maar dat geldt ook voor niet-veganistisch voedsel.