Ja waarom kweek je het zelf niet gewoon? Quinoa!
Quinoa is geen graan maar het zaad van een eenjarige plant (Chenopodium quinoa). Het rucola achtige blad is ook eetbaar.
Quinoa (spreek uit als: kienwa) is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.
Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor het ‘superfood’ quinoa, dat nu vooral geteeld wordt in Bolivia en Peru en op heel kleine schaal in Nederland. Maar er wordt bijna niet biologisch gekweekt op eigen grond, terwijl dat gemakkelijk kan.
De plant groeit uit tot zo’n twee meter hoogte en groeien doet ie op bijna iedere grondsoort, hij stelt geen hoge eisen. Vlak voor de oogst rijpen de zaden uit naar spectaculaire kleuren als geel, oranje, rood en geel.
Zaaien:
Binnen: Maart
Buiten: April – Juni
Oogsten: Zodra ze naar een bleke tint verkleuren, zijn de zaden oogstbaar, meestal eind Augustus ( afhankelijk van het weer).
Verzorging: Quinoa heeft niet veel verzorging nodig, maar zorg wel dat je onkruid eromheen goed weghaalt.
Wil jij ook biologische quinoa gaan zaaien? Hier is een linkje.
Heb jij een recept met Quinoa, stuur het op en dan zet ik het recept op de site.
Ik heb 2jaar geleden ook quinoa gezet. ik vond het oogsten vooral een hele klus. Ik heb dan ook het grootste deel laten staan voor de vogels.
Goed idee, die zullen er wel lekker van gegeten hebben, dat zal ik ook gaan doen dit jaar!