Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tips

Plagen (ongewenste beestjes)

2 Mins read

Hoe gek ik ook ben op beestjes, sommige wil ik liever niet in mijn moestuin terug zien.

Toch wil ik absoluut geen gif gebruiken op mijn planten en daar waar er alternatieven zijn, zet ik ze in.

Hieronder alle plagen die ik ken:

Wespen: Zelf ben ik heel allergisch voor deze beestjes, maar ik vertik het om ze in een wespenval te lokken. Wespen komen op zoete vruchten af zoals frambozen, bramen en aardbeien. Wanneer je een plaag hebt, kun je een gaas om de plantjes heen maken, een insectengaas of een vitragegaas van Ikea ( goedko-hoop).

Haal het netje er wel af en toe af want voor mooie, lekkere aardbeien is bestuiving van de bloemetjes via insecten essentieel!

Koolwitjes Rusp: Een prachtige vlinder en ook een prachtig rupsje, maar deze rupsen eten aan je bladeren en boren een weg naar het hart van de meeste koolsoorten en veroorzaken veel schade.  Je kunt ze met de hand vangen en ver weg brengen, zodat ze toch nog vlinders worden. Ze zitten ook nog wel eens tussen de peultjes van de zaden van bijvoorbeeld paksoi.

Uienvlieg: De larven van de uienvlieg en de preimot lijken heel erg op elkaar en zijn allebei zeer schadelijk voor je gewassen. Ze tasten de wortels aan van uien en prei en rotting zal het gevolg hebben. Vernietig de aangetaste planten, pas vruchtwisseling toe en dek af met een vliesdoek.

Erwtenmot: Deze beestjes leggen in de zomer eitjes op je erwten en de uitgekomen rupsjes boren zich een weg naar de zaden toe. Wat je kunt doen is vroege rassen of late rassen zaaien om hem te ontlopen. Of anders je planten beschermen met netten.

Witte vlieg: Bevinden er heel veel witte insecten en eitjes onder zijde van het blad?  Dan heb je te maken met witte vlieg, ook wel motluis genoemd. Vaak zitten de vliegen en eieren op jong blad. Haal bij een kleine plaag zo veel mogelijk de bladeren weg. De eieren zitten aan de onderkant van het blad, dus gooi de bladeren niet op de composthoop!  Je kunt ze ook preventief uit je kas weren door aromatische kruiden te planten. Afrikaantjes en zelfs basilicum houden ze op een afstand maar ook van Nicotiana of siertabak moeten ze niets weten.

 

 

 

Zoals we allen wel weten is voorkomen beter dan genezen, dus wil je sommige beestjes voor zijn, zie dan ook deze post!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…