Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tips

F-1 Hybride

3 Mins read

Heel vaak kom je in diverse zaadgidsen de term F1-hybride tegen. Maar wat is nou een F1-hybride?

Dit zijn rassen die door speciale technieken tot stand zijn gekomen en waarmee je zelf niet kunt kweken, tenminste, het is in de meeste gevallen niet raadzaam. Waarom niet? En hoezo niet? Lees hieronder verder

Er wordt begonnen met twee planten met verschillende, maar zeer gewilde eigenschappen (bijvoorbeeld: de ene is ziektebestendig en de ander draagt veel vruchten). Deze ouderplanten, zoals ze heten, worden apart van elkaar enkele jaren via zelfbestuiving op hun goede eigenschappen verder gekweekt, net zo lang tot  dat alle nakomelingen van de eerste generatie, die twee gewenste eigenschappen krijgen. (dit het homozygoot).

De 1e nakomelingen uit de kruising tussen de beide homozygote ouderplanten zijn de F1-hybriden. En van deze kruising wordt het zaad verkocht (het wordt veel gebruikt door bedrijven).

Zelf zaden oogsten van je F1 hybride groentes

Zaden oosten van de F1 Hybride groenten? Wanneer je nu wilt gaan vermeerderen met zelf gewonnen zaden van een plant uit F1-hybride zaad, dan blijft slechts een heel klein percentage van de goede eigenschappen behouden en zullen ze dus ook vaak slechte resultaten opleveren. En dus zul je altijd weer nieuwe (F1) zaden moeten kopen.

Voordelen F1 Hybride zaden: 

  • grote opbrengst
  • grote uniformiteit qua vorm, kleur, groeisnelheid
  • niet mogelijk zelf identiek te vermeerderen
  • duurder dan gewone zaden
  • gemiddelde smaak, bedoeld voor een “groot publiek”
  • minder kans op ziektes

 

Zelf zaden winnen uit supermarkt groenten:

Nu je het verhaal kent achter F1 Hybride zaden en je weet dat vele grote landbouwbedrijven (die onder andere leveren aan supermarkten) deze zaden gebruiken, is het eigenlijk ook best logisch dat wanneer je een paprika uit de appie koopt en deze zaden opnieuw in de grond stopt, dat deze plant een mislukking wordt (tenminste de kans is heel groot), Ik heb dit zelf eens gehad met een paprika, een gele punt paprika, deze werd wel een plant, maar na een half jaar ervoor gezorgd te hebben kwam er 1 paprikaatje aan die nog geen 6 cm groot was.. niet echt de moeite waard dus. Of je moet zeker weten dat de groenten die je koopt geen F1 Hybride was, maar een zaadvast ras.

 

De redenen dat ik zelf kweek met zaadvast ras zijn:

  • zelf de zaden kunnen oogsten
  • relatief goedkoop, en als je de zaden zelf oogst, dan zelfs gratis
  • meer (bijzondere) smaak
  • Meer keuzes in rassen

Ik ben een grote voorstander van zaadvaste rassen, omdat we met de opkomst van steeds meer F1 Hybride, de keuze in rassoorten verliezen. En ik wil straks niet maar 1 soort komkommer hebben of 1 soort ui. Bij dat idee wordt ik heel verdrietig.

[ms_quote cite=”” url=”” class=”” id=””]Historisch gezien, is de grootste bedreiging voor gewassen, de modernisering van de landbouw. Wanneer je een agrarisch systeem wilt, dat gezond en levendig is en die niet veel chemicaliën en pesticiden nodig heeft, dan heb je diversiteit nodig. Dat is noodzakelijk voor schone, gezonde, groene landbouw. [/ms_quote]

1 op de 5 planten wordt bedreigd en 93% van alle zaadsoorten zijn al verdwenen, weg voor altijd! Ik vind dat er zeker gewerkt moet worden met de biologische, zaadvaste rassen, want anders nemen de hybriden op den duur een grote voorsprong en dat is ongelofelijk zonde van de grote diversiteit aan groenten die er ooit was.

MAAR! Gelukkig hebben meer mensen er een probleem mee als de zaden verdwijnen en is sinds 2008 de grootste zadenbank ter wereld geopend.

De ingang van de zadenbank op Spitsbergen. Hier liggen straks bijna alle plantenzaden ter wereld. Zo kan geen plant meer helemaal uitsterven.

Wat jij kan doen:

Biologische, zaadvaste zaden kopen, deze oogsten en weer zaaien. Bewaren, opslaan, uitdelen en mensen vertellen over de bedreigde zaden.

Hieronder een lijstje waar je biologische zaden kan kopen:
De Bolster, die nog een stapje verder gaan en biodynamisch zaad verkopen.
Les Semailles
Velt, die er een speciale site aan wijden.
Biosano, teelt zelf niet maar verkoopt zaad- en plantgoed van biologische zaadhuizen.
De Nieuwe tuin, klein bedrijf dat veel verschillende rassen aanbiedt.

 

 

Heeft dit artikel jou aan het denken gezet of wist je het al? En wat vindt je er van?

Laat het me weten in een reactie of stuur mij een mailtje

info@plantaardiger.nl

 

 

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…

1 Comment

Comments are closed.