Calendula, een zomers bloemetje met magische krachten. Lees hier verder als je meer wilt weten over de krachten van deze bloem.
En ga hier verder als je wilt weten wat je allemaal kunt doen met calendula, of ook wel goudsbloem genoemd.
Calendula maceraat (olie)
Je plukt een aantal goudsbloemen ( ik heb me laten vertellen dat die met het donkere hart geneeskrachtiger zijn). Je plukt hiervan de blaadjes en legt ze in een schone pot, hier giet je plantaardige olie overheen, ik gebruik zelf graag amandelolie omdat deze geurloos is.
Zorg dat alle blaadjes onder de olie staan en zet op een zonnige, warme plek, zoals op de vensterbank. Schudt af en toe om schimmel tegen te gaan. Helemaal bij vers geplukte bloem blaadjes kan dat snel gaan, daarom drogen sommige mensen eerst de blaadjes, dan is alle vocht eruit. Maar ik geloof in de kracht van de verse bloemen. Na een week of drie kun je de blaadjes eruit zeven en de olie in een donkere fles doen ( langer houdbaar en werkzaam). Zet koel en donker weg.
Calendula zalf
Het geheim is eigenlijk de verhouding tussen de was en de olie.
Ik hanteer zelf: 1 ( was) :6 (olie).
Benodigheden:
- Calendula olie / Goudsbloem olie
- Carnaubawas ( de diervriendelijke variant op bijenwas)
- Pannetje
- Schaaltje voor in het pannetje ( au bain marie)
- Tangetje
- Schone en steriele potje
En zo doe je het:
- Allereerst is het van belang dat je schone en steriele potjes gebruikt. Ik kook ze altijd even van te voren en met gebrek aan een tangetje gebruik ik een thee kruiden lepeltje.
- Meng de olie en de was samen in een kommetje
- Warm het mengsel op au bain marie ( dus boven een pannetje heet/kokend water, maar zorg dat de kom het water net niet raakt!
- Wanneer het goedje is gesmolten en goed is gemengd kun je het gieten in je potjes
- Laten afkoelen
- Klaar!
Calendula siroop
Pluk flink wat blaadjes calendula. Op 1 liter water ongeveer 4 handen met bloemblaadjes.
Breng het water aan de kook en laat even een half uur trekken. Zeef dan de blaadjes eruit, voeg 700 gram suiker toe en sap van een halve citroen, breng aan de kook en zorg dat al de suiker is opgelost. Nu kan het in een schone fles.
Calendula pesto
Ingrediënten:
- 30 -50 gram basilicum ( alleen de blaadjes)
- 30 gram pijnboompitjes ( geroosterd met een beetje zout in de pan)
- 20 gram goudsbloemblaadjes ( hou er eventueel een paar apart voor de versiering)
- 15 gram peterselie
- 2 teentjes verse knoflook
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Peper – ½ theelepel.
Doe alles in een vijzel en stamp tot een mooie massa ( ik hou zelf van een beetje grof)
EET LEKKER! ( ziet er uit als een feestje toch?)
Calendula door de salade
Het staat leuk en het is gezond, bloemblaadjes door de salade ( zowel de bloemblaadjes als de groene blaadjes zijn eetbaar).
Calendula als kleur
Je kunt in plaats van saffraan ook goudsbloemen gebruiken om bijvoorbeeld rijst te kleuren.
Calendula Thee
Je kunt een heerlijke thee maken van deze heilzame bloem. Deze thee is goed voor je maag-darmkanaal en bevordert de spijsvertering. Ook verzorgt het je huid van binnenuit. Omdat de stoffen behoorlijk krachtig zijn, kun je je het beste beperken tot af en toe een kopje, net zoals met de meeste medicinale kruiden.
- Kook water en laat het even een minuutje afkoelen zodat het niet meer volop kookt.
- Giet het daarna op een handje vol goudsbloemen.
- 6 à 8 minuten laten trekken
- Dan zeven, en opdrinken.
Calendula door de soep
Je kan lekker experimenteren met calendula blaadjes door de soep.
Ik gebruikte, bijvoorbeeld, bij de onderstaande foto: ui, knoflook, aardappels, prei, bloemkool en calendula (twee kleine handjes).
Calendula blaadjes zijn leuk voor in de soep, over de salade, door de stamppot, als versiering en zowel vers als gedroogd zijn ze prachtig.
Het maken van die olie ga ik ook proberen. Ik heb een zak met gedroogde goudsbloem in huis die waar ik echt iets mee moet gaan doen. Bedankt voor de instructie!