Coming soon: Nieuwsbrief

Groenten kweken

Alles Over Kiemgroenten

4 Mins read

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Je kunt ze teen op brood, door de salade, door de soep of gewoon door de pasta! Zelf eet ik het graag dagelijks bij mijn avond eten.

Om zelf kiemgroenten te weken heb je alleen een vensterbank bij het raam nodig, een bakje en een ondergrond die vocht vasthoudt. Je kan een kant-en-klare sets in winkels kopen, of je kunt alleen de zaadjes kopen zodat je met eigen materialen kan beginnen met je eigen heerlijke mini-tuintje. Handig voor ongeduldige tuinierders want binnen een week kun je al oogsten ( zelfs in de winter!)

Een kiemschaaltje koop je bijvoorbeeld hier ( net als de zaden) of bij Dille en Kamille die ook biologische zaden verkopen en daar worden we blij ( en gezond) van! 🙂

Hoe gebruik je een kiemschaaltje:

– Strooi een dun laagje zaden op het rooster en laat de zaden goed nat worden onder de
lopende kraan.

– Vul daarna de glazen schaal met water tot net onder het rooster.

– Zaai niet te veel zaad op het kiemschaaltje

– Vervolgens kan het schaaltje bij kamertemperatuur weggezet worden.

– De kiemen moeten dagelijks 2 keer gespoeld worden.

– De kiemen eerst donker weg zetten.

– Na drie dagen mogen de kiemen in het licht gezet worden, maar niet in de volle zon. Na een
dag of 5 kunnen die kiemen gegeten worden.

Hoe kweek je kiemgroenten zonder schaaltje:

– Leg een laagje van keukenpapier of katoenen stof in een plat bakje. Het bakje moet minstens 10 x 15 cm groot zijn, groter mag ook. Het bakje moet minstens 6 cm hoog zijn en een deksel hebben.

-Giet water op de bodem en laat het niet opgenomen water weer weglopen.

-Strooi de zaadjes uit over de bodem. Zorg dat de zaadjes dichtbij elkaar liggen of tegen elkaar aan, maar dat de zaadjes niet bovenop elkaar liggen.

-Doe het deksel op het bakje. Deze deksel zorgt ervoor dat de vochtigheid in het bakje hoog blijft zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. In het deksel zitten gaatjes voor de verluchting en hij is doorzichtig zodat er genoeg licht doorheen valt.

– Plaats het bakje in de vensterbank, goed in het licht maar niet in de volle zon omdat de temperatuur in het bakje dan heel hoog kan oplopen.

-Na 3- 5 dagen mag het dekseltje verwijderd worden en kan je eventueel nieuw water toevoegen. De bodem moet nat zijn, maar er mag geen zichtbaar laagje water op staan. Bij teveel water kunnen de plantjes dood gaan.

 

Voorbeelden van kiemgroenten zijn:

Alfalfa (kiemen van luzerne): 

Wat zit erin?

  • Vitamine B1, 2, 3, 6
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Kalium
  • Calcium (in relatief grote mate)
  • IJzer
  • Fosfor
  • Seleen
  • Magnesium
  • Zink
  • borium
  • Silicium
  • Chroom
  • Kobalt
  • Mangaan
  • Natrium
  • Molybdeen
  • Aluminium

Tegen welke aandoeningen
Alfalfa is een groente die de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen perfect aan kan vullen. Het kan prima werken tegen afbrekende, broze nagels en gespleten haar. Maar ook gaat het nachtblindheid tegen, voert het vocht af, helpt het bij het helen van wonden, gaat het osteoporose en zwakke beendelen tegen en stelpt het bloedingen. Tenslotte is het regelmatig nuttigen goed om de algemene weerstand op niveau te houden.

Broccoli kiemen:

In 2014 zijn er meer dan 700 wetenschappelijke studies (*)  gedaan naar de kankerbestrijdende werking van kruisbloemige groenten zoals broccoli In de spruiten van broccoli zit meer glucorafanine dan in gewone broccoli. In broccolispruiten van vier dagen oud zit 20 maal zoveel glucorafine dan in gewone broccolistronken. Daarom zou deze spruitgroente beter tegen kanker werken dan gewone broccoli. Daarnaast is het wel zo dat gewone broccoli meer andere voedingstoffen heeft dan ontkiemde broccoli; enkel op het gebied van glucorafine is de kleine broccolispruit superieur aan volwassen exemplaren. Glucorafine is een stof die zich door het kauwen omzet in een enzym, myrosinase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de aanmaak van sulforafaan, waarvan wetenschappelijk is vast komen te staan dat het kanker bestrijdt. Overigens blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2001 dat men de broccolispruiten goed moet kauwen om het optimale effect van deze kiemgroente te bereiken. Het staat vast dat het een medicinale werkzaamheid heeft bij de volgende kankersoorten:

  • Maagkanker
  • Huidkanker
  • Borstkanker
  • Prostaatkanker
  • Darmkanker
  • Blaaskanker

(*) BRON

Taugé

Taugé is een bekende (kiem) groente uit de Chinese en Indonesische keuken en wordt bijvoorbeeld gebruikt in loempia’s. Het zijn eigenlijk de kiemen van bonen, van oorsprong de groene boon, ook wel mung- of mungoboon genoemd. Deze boon komt van oorsprong voor in zuid Azië. Taugé is knapperig en heft een enigzins nootachtige smaak.

Wat zit erin:

  • Eiwitten
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Kalium
  • Magnesium
  • Calcium
  • Fosfor

Tuinkers:

Wat zit erin:

De percentages voor vitaminen in tuinkers zijn bijzonder hoog. Zo bevat 100 gram tuinkers welgeteld 516% van de ADH  aan vitamine K. Vitamine C zit er met 83% van de ADH in en vitamine A met 43%. Daar kan nog aan worden toegevoegd dat er ook andere carotenoïden in tuinkers zitten. Carotenoïden worden in het lichaam omgezet in vitamine A. Tuinkers bevat eveneens over 38% van de ADH aan de carotenoïde luteïne en zelfs zeaxanthine. In totaal komt het vitamine A-niveau door het eten van tuinkers boven de 100% van de ADH uit. Ook overige vitaminen zitten er in met behoorlijke percentages: B2: 22% ADH, B11: 20% ADH, B6: 19% ADH, B1 en B3: 7% ADH en vitamine E en B5: 5% ADH.

 

Fenegriek:

Gezondheidsbevorderende eigenschappen

  • Voedzaam (vitamine A, B, C, E, kalk en fosfor)
  • Verbetert weerstand en prestatievermogen
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Bevordert de galproductie
  • Verhelpt keelpijn
  • Maakt slijm los (vandaar dat het ook snotpoeder wordt genoemd)
  • Geneest zweren in de mond
  • Tegen darmontsteking
  • Zuivert het lichaam van afvalstoffen
  • Verhelpt nierklachten en problemen van de mannelijke voortplantingsorganen
  • Voedzaam (vitamine A, B, C, E, kalk en fosfor)
  • Verbetert weerstand en prestatievermogen
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Bevordert de galproductie
  • Verhelpt keelpijn
  • Maakt slijm los (vandaar dat het ook snotpoeder wordt genoemd)
  • Geneest zweren in de mond
  • Tegen darmontsteking
  • Zuivert het lichaam van afvalstoffen
  • Verhelpt nierklachten en problemen van de mannelijke voortplantingsorganen

Fenegriek: geheim van een vollere boezem

Verschillende culturen over de hele wereld weten dit en zelfs de meisjes in de harens van het Midden-Oosten pasten het al toe. Eén van de beste kruiden die je hiervoor kan gebruiken is FENEGRIEK of trigonella foenum-graecum. Dit is het voornaamste ingrediënt van de meeste borstvergrotingsproducten.

Fenegriek activeert de groei van borsten op twee verschillende manieren:

  • Door de effecten van oestrogenen na te bootsen
  • Door de productie van prolactine te stimuleren

Fenegriek kopen? kijk dan eens hier

 

Vond je dit interessant of wil je zelf nog kiemgroenten toevoegen,  laat dan een reactie achter.

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…
Groenten kwekenMoestuin tipsNew Posts

Water geven in de moestuin

1 Mins read
Met alle waarschuwingen over watertekorten voelt het niet altijd even lekker om te sproeien, tenminste dat voel ik zo. Maar veel water…
Groenten kwekenNew Posts

Hergroei je groenten!

1 Mins read
Het is echt zo! Sommige groenten kun je weer opnieuw laten groeien, simpel en superleuk om te doen. Vensterbank tuinieren doe je dus…

2 Comments

Comments are closed.