Het madeliefje, in het latijns: bellis perennis, betekent eeuwig mooi. Als het regent houden ze hun blaadjes strak bij zich. Pas als het zonnetje schijnt, gaan ze helemaal open. Dat is een mooi gezicht.
Plukken:
kunt madeliefjes scheuren om ze te vermeerderen of je kunt ze zaaien. Maar ze zijn ook heel makkelijk te vinden in de natuur. Ze zijn bij een niet te strenge winter te vinden van januari tot en met november. Je vindt ze al heel snel in het gras, maar ook in, bermen en (begraasde) weiden. De steeltjes zijn niet altijd even lang, Ze kunnen van heel kort tot wel 20 cm zijn, afhankelijk van hoe vaak er gemaaid of begraasd is geweest.
Madeliefjes zijn een ‘onkruid maar ik kan me niet voorstellen dat je ze uit je tuin wilt hebben 🙂
Eetbare bloemetjes
Niet iedereen weet dat je madeliefjes kunt eten. Ze staan niet alleen heel sierlijk, maar ze hebben ook echt een fijne smaak. je kunt er taarten mee versieren, of een soep en ze staan altijd leuk in de salade. Ik maak er wel eens borrelhapjes van.
Het vruchtje van het madeliefje is een klein ‘nootje’, zonder vruchtpluis en deze kun je eten als kappertje. Dus overgieten met hete witte wijnazijn en wat peperkorrels er bij en dan een weekje laten staan, zalig!
Geneeskrachtige werking
Het madeliefje bevat de werkzame stoffen:
Saponines
Etherische olie
Bitterstoffen
Slijmstoffen
Suikers
Appelzuur
Wijnsteenzuur
Azijnzuur
Oxaalzuur
Anthoxantines en Flavonen
De saponines in het madeliefje zorgen voor irritatie aan de slijmvliezen, waardoor slijm sneller loskomt en dus is het drinken van thee aan te raden bij vastzittende hoest, verkoudheid en een dichte neus. Ook ondersteunt het madeliefje het hart (bron) en dus aan te raden bij mensen met een zwakker hart. Ook werken deze saponies laxerend dus voor mensen met obstipatie een goede keuze.
Madeliefjes helpen goed bij een innerlijke reiniging zoals een detox, ze zijn zuiverend. Zelf drink ik graag een combi van brandnetel thee met madeliefjes. Beiden ook te plukken in dezelfde tijd.
Heel vroeger:
In de magische kruidengeneeskunde werden madeliefjes vaak gebruikt bij koorts: De eerste dag at men drie bloemetjes, de volgende dag vijf en zo verder tot negen, om dan weer te verminderen tot drie. Was de koorts dan nog niet over, dan herhaalde men de hele cyclus.
Het eten van het eerste madeliefje dat men in het voorjaar ziet, zal ook de koorts doen verdwijnen.
Vanaf de zestiende eeuw werd de medicinale waarde van het madeliefje wel hoog geprezen. Het kruid werd met name aanbevolen voor wondverzorging, en voor allerhande longkwalen en diverse ontstekingen.
En of je dat nu wel of niet gelooft, proeven gaat zeker geen kwaad doen 🙂