Voor echte superfoods hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Je hoeft niet eens naar de Ekostore voor een paar heerlijke gojibessen of voor een bakje hennepzaad. Nee hoor, voor echte superfoods, kijk je gewoon even in je tuin.
Ik zet de meest gezonde groente uit eigen tuintje op een rij.
1. Radijs
Radijsjes zijn heerlijk rauw te eten en je kweekt ze heel gemakkelijk in eigen tuin of in een bak op je balkon. Binnen een klein aantal weken geniet je al van je oogst. Echt niet moeilijk dus.
Maar wist je ook dat radijsjes een echte supergroente is? Radijs bevat heel veel vezels, geen vet en heel weinig calorieën.
Verder bevat een radijs ook:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B11 | 30 mcg |
Vitamine C | 27 mg |
Kalium | 320 mg |
Calcium | 30 mg |
Fosfor | 30 mg |
Anti-kanker groente: Uit onderzoek blijkt dat radijs ook helpt bij de bestrijding van kanker. (bron).
Tip: Geen zin / tijd / ruimte om radijsjes te groeien, je kunt ook kiemgroenten zaadjes kopen bij een EKO store en binnen 4/5 dagen je radijs kiemgroenten al oogsten. Gewoon op je vensterbank.
Radijs is lekker door een salade of als tussendoor snack. Het laat zich goed mengen met een zure of zoute smaak. Wanneer je radijs kookt smaakt het naar broccoli.
2. Peterselie
Peterselie is een kruid dat in de middeleeuwen als groenten werd gegeten. Tegenwoordig stoppen we het in onze knoflooksaus of als garnering op de soep, maar ik zie veel meer redenen om peterselie in je tuin te hebben.
Peterselie komt in drie soorten: platte peterselie, krulpeterselie en wortelpeterselie.
Gezondheidsvoordelen van peterselie:
- Regelmatig peterselie eten helpt je lichaam bij het tegengaan van kleine ontstekingen.
- Na het eten van peterselie verbetert de geur in de mond
- In peterselie zit zowel ijzer als vitamine C, de laatste zorgt ervoor dat de eerste heel goed wordt opgenomen
- Er zit ook Vitamine A & B & K en kalium in peterselie
- Het in peterselie aanwezige foliumzuur helpt beschadigingen van de bloedvaten voorkomen en vermindert daarom de kans op hart- en vaatziekten.
- Peterselie brengt je hormonen in evenwicht en kan daarom vrouwen in de overgang helpen de klachten van de menopauze te verminderen. Ook helpt het bij PMS, pijnlijke menstruatie of een onregelmatige cyclus.
Pas op: Bij zwangerschap, want teveel aan peterselie kan weeën opwekken!
3. Doperwt
In doperwten zitten best veel calorieën voor een groente, namelijk 62,5 calorieën voor een half kopje doperwten. Maar wat misschien belangrijker is dat ze wel vol vezels zitten en ook rijk zijn aan eiwitten. Ze bevatten meer vezels en eiwitten dan welke groente dan ook.
Doperwten schijnen al 5000 jaar onderdeel te zijn van ons dieet. Is dat omdat ze ook:
- Vitamine C
- Vitamine K
- Foliumzuur
- Ijzer
- Niacine
- Kalium
- Zink
bevatten?
In doperwten zit luteïne, dat is een carotenoïde A, net als lycopeen. Het dient voornamelijk als een antioxidant en beschermt onze cellen tegen oxidatie. Zowel de vezels en luteïne in de doperwten verbeteren de gezondheid van ons hart door te helpen ons cholesterol te verlagen en ervoor te zorgen dat de opbouw van plaque langs ons aderen verminderd.
4.) Broccoli
Hoe leuk de bloemetjes ook zijn in de broccoli, nu is ie niet echt heel lekker meer. Zodra hij in de bloei schiet, wordt hij echt bitter. Oogst hem daarom echt vroeger.
- Broccoli gaat oxidatie tegen en beschermt zelfs de huid tegen de zon.
- Broccoli bevat sulforafaan dat helpt om de cellen goed te laten functioneren en werkt dus preventief tegen kanker. (*)
- De rol van sulfurofaan is nog niet uitgespeeld: het zorgt er namelijk voor dat je LDL cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) daalt waardoor je algehele cholesterolspiegel verbetert
Verder bevat een broccoli ook vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor
5.) Knoflook
Recept voor deze plantaardige knoflooksaus?
Knoflook kan je echt heel makkelijk telen in een tuin. op eren balkon en gewoon in een pot. Zelfs binnen in je keukentje. Vroeger werd knoflook vooral gebruikt om demonen weg te jagen, maar er zijn nog veel meer dingen waar tegen de knoflook ons kan beschermen.
- Knoflook zorgt er voor dat ijzer beter wordt opgenomen in je lijf en helpt dus bij ziektes die met ijzertekort te maken hebben.
- Knoflook werkt onstekingsremmend
- Bevat ook: B1, B6 en C.
- Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en heeft hiermee een medicinale werking tegen alle ziektes maar het werkt extra tegen de volgende ziektes: (bron)
- Verkoudheid,
- Griep,
- Bloedarmoede,
- Aderverkalking,
- Hoge bloeddruk,
- Hartaanval,
- Obesitas,
- Kanker
- Voedselexperts raden aan elke dag 1 of 2 teentjes knoflook te eten teneinde optimaal gebruik te maken van de rijke geneeskracht. Ik doe het door de pasta, door de soep, rijst, ik eet echt bijna dagelijks wel knoflook bij het avond eten.
Dikke tip: Bang voor een slechte adem? Peterselie helpt tegen een knoflookgeur
6.) Wortel
Wist je dat alle oranje worteltjes van Siberië tot aan Afrika allemaal afstammen van onze Nederlandse kweek? Wortelen zijn oranje omdat Nederlandse boeren in de 17e eeuw een eerbetoon wilden brengen aan Willem van Oranje.
Ik ben echt totaal geen nationalist, maar dit vind ik dan wel echt leuk om te weten.
Wortels bevatten heel veel vitamine A. Daarnaast bevat een wortel ook vitamine B1, B2, B3, B6 ,C , D, E en vitamine K. Deze laatste vitamine zit vooral in het groene loof van de wortel welke ook eetbaar is ( bijvoorbeeld door een salade). En deze knip je gewoon af tijdens de groei van de wortel.
Een wortel stimuleert de lever om te werken. Aangezien de lever allerlei gifstoffen die tot ziektes leiden afvoert, is de wortel een prima natuurlijke manier om ziektes te voorkomen. Daarom helpt wortel eten ook bij eczeem, vele huidziekten en ook bij aften goed. Een wortel kun je koken maar dan gaat veel van de voedingsstoffen verloren. Eet hem daarom het liefste gewoon rauw. Je kunt wortel lekker als snack eten of raspen.