Magnolia staat bekend als mooie bloem, vroeg in het voorjaar kun je haar al zien en dat is een prachtig gezicht.
Magnolia zie je ook steeds meer terug in allerlei verzorgingsproducten. Want deze bloem én boom blijkt een aantal goede en gezonde eigenschappen te hebben. En dat is waar de meeste van ons niet bij stil staan als we er eentje zien!
Maar wat nog minder mensen weten is dat de magnolia ook echt geneeskrachtige eigenschappen heeft.
Magnolia Bast
De bast wordt in de China al vanaf 100 jaar na Christus gebruikt. Het belangrijkste bestandsdeel is Honokiol en Magnolol, waarvan de antioxidanten 1000 keer werkzamer zijn dan bij Vitamine E.
Angst
Er zijn studies waarbij de Honokiol is vergeleken met valium. Hieruit is gebleken dat Honokiol vijf keer beter werkt als angst reducerend middel. Maar dan zonder bijwerkingen 😉
Magnolia bloem
Van de bloem kun je gemakkelijk thee zetten en deze helpt bij:
- Onrust
- Angst
- Allergie
allergische aandoeningen zoals astma of hooikoorts - Bijholte- voorhoofdsholteontsteking
In de traditionele Chinese wetenschap wordt Magnolia bloem extract al eeuwen gebruikt om rinitis, verstopte neus, bijholte ontsteking en de bijbehorende hoofdpijnen te verhelpen.
Zo zet je magnolia thee:
Voor 1 kopje:
- Pluk twee verse bloemen
- Pluk rondom de bloem de bladeren eraf
- Snij eerst de bloembladeren in grote stukken
- Maak inkepingen in de bloemknopjes en ook aan de onderzijde van de knopjes
- Doe alles in een theekopje
- Kook water en laat dit even afkoelen (! belangrijk, want medicinale thee mag je nooit met 100 graden over kruiden/bloemen heen gieten)
- Giet het iets wat afgekoelde gekookte water over de bloemen en laat minimaal 5 min trekken
Wildplukken
De meeste magnolia’s bloeien NU (rond April dus). De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Na een onderzoekje heb ik kunnen concluderen dat alle Magnolia’s eetbaar zijn.
Zelf heb ik geen Magnolia, maar onderweg fietsend naar de kas kom ik er wel een stuk of 10 tegen en als ik om fiets nog meer. Ze komen heel veel voor en vallen momenteel heel erg op. Vraag altijd even aan de bewoner of je mag plukken. Vaak mag dat wel en dan kun je meteen vertellen dat ze een prachtige boom hebben waar ze heerlijk van kunnen smikkelen.
Ook kun je de gevallen bladeren ( diegene die er nog goed uitzien en dus niet al bruin) prima rapen en gebruiken. Misschien kun je voorstellen aan je buurman of je de gevallen bladeren mag opruimen en dan de nog mooie blaadjes houden, daar zegt denk ik niemand nee tegen, denk ik.
Je zult niet heel beestjes in de bloemen tegenkomen, maar leg de blaadjes voor de zekerheid even open, zodat eventuele kevertjes er nog uit kunnen lopen.
Wist je dat? Magnolia’s bestoven worden door kevers en niet door bijen?
Wanneer?
De eerste bloei is van april – mei en de tweede bloei is rond juli- augustus.
Smaak:
De smaak is een beetje gember met roos achtig en een beetje bitter. Het is een heel unieke smaak en I like it.
Recepten
Echt een leuk idee is om een Magnolia blaadje te gebruiken als amuse lepel om iets kleins, lekkers op te presenteren!
Magnolia siroop:
Ingrediënten
– 60 gr blaadjes
– 60 gr suiker
– 100 ml water
– citroenzuur ( indien wenselijk)
Zo maak je het:
- Zet een pan met water op het vuur, los hierin de suiker op.
- Voeg de bloemblaadjes toe als alle suiker is opgelost.
- Breng het geheel even aan de kook en laat het een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
- Zeef het mengel door een neteldoek en giet de siroop in schone flessen.
Let op dat al je glaswerk steriel is!
De siroop is beperkt houdbaar en na opening moet je het bewaren in de koelkast, mocht je het langer willen gebruiken voeg dan citroenzuur toe.
Belangrijk!
- Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddenstoelen die giftig zijn.
- Pluk met respect voor de natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.
Magnolia Azijn
Magnolia-azijn
Ingrediënten ( voor een grote pot, voor kleiner heb je minder nodig)
- 4/5 handen magnolia bloemen
- 1 fles (biologische) witte wijnazijn ( of de twee kleine van de AH, zoals ik deed)
- pot waar het in past
Zo maak je het:
- Schudt de bladeren even uit en laat ze even liggen, zodat de kevertjes weg kunnen
- Was de bloemen eventueel met water
- Stop dan zoveel mogelijk bladeren in een steriele glazen pot
- Giet hierover de azijn
- Voeg eventueel wat kruiden toe zoals mosterzaad/dille zaad/ venkelzaad/peperkorrels/laurier etc
- Laat twee weken goed trekken op een donkere, niet te warme plek
- Gebruik als dressing!
Wat je verder nog kan doen met Magnolia:
- Geurolie maken door de bloemen een tijd in een pot met olie ( bijvoorbeeld amandelolie) te laten trekken)
- De losse verse blaadjes aan een salade toevoegen ( wauw wat mooi!)
- En je kunt ook de gehele bloemen ( want ook het steeltje en groen kroontje is eetbaar) inleggen in zoetzuur bijvoorbeeld
Ik ben heel benieuwd of je iets gaat proberen! Laat het me weten!
Vandaag ga ik de Magnolia thee voor onze Ayurveda Twente gasten maken en wilde je bedanken voor het heerlijke recept.
Prachtige site heb je, super mooi en inspirerend, nogmaals dank daarvoor en ook voor de aandacht voor het dierenleed in onze wereld.
Hartelijke groeten, Sylvia Lotte
Hey Sylvia, wat superleuk!! Bedankt voor dit berichtje, is leuk om te lezen 🙂
Hoi! Vraagje, de siroop als je die gemaakt hebt, leng je die dan aan met water wanneer je het gebruikt of is het een gelijk te drinken sap. (Snap je wat ik bedoel?)
Hey!
Ik gebruik het dan wel echt als siroop, dus nog water erbij! 🙂