New PostsVeganisme

Hoe inspireer je non-vegans?

6 Mins read

Als je door een supermarkt loopt valt het je vast ook wel op dat het vegan assortiment behoorlijk begint uit te breiden en dat is een gevolg van een sterkte groei in plantaardige eters in Nederland.  Elke week komt er wel een vegan product bij. En dat is fijn! De compassievolle revolutie is geboren!

En ook al hoor je wellicht vaker mensen om je heen die het steeds normaler gaan vinden dat mensen geen vlees willen eten, we zijn nog best wel ver verwijderd van een plantaardige en diervriendelijke wereld.

Want wanneer je ziet en hoort dat dieren nog op zo’n grote schaal worden uitgebuit en geslacht, kan de moed je soms in de schoenen zakken en lijken al die kleine veranderingen echt niet genoeg. Het kan je boos maken of verdrietig. Of beide. Ik ben ook een boze vegan geweest en heb hierdoor een hele hoop Facebook vrienden verloren, terwijl ik ze ook had kunnen inspireren. Kans gemist, al zeg ik het zelf.

Natuurlijk maakt een nieuw schandaal je boos en ben je gefrustreerd, dat is allemaal heel logisch en normaal. Maar als je echt dieren wilt helpen, is het misschien wel belangrijk om te reageren op een manier die het beste is voor dieren en dat is dus vaak op een vriendelijke, respectvolle wijze, want dan luisteren mensen naar je. Mijn advies is daarom: wees tactisch, warm, liefdevol en dan kunnen we bergen verzetten. Liefde wint altijd.

Het doel wat we allemaal voor ogen hebben is mega en idealistisch, maar toch kunnen we met kleine acties grote verschillen maken, vergis je niet.

Hier geef ik je wat tips om mensen om je heen te influencen op een vriendelijke, maar effectieve manier!
  1. Onthoud hoe jij was voor je vegan werd

Dit kan je misschien best gemakkelijk vergeten. Maar het is misschien wel een van de allerbelangrijkste en effectiefste manieren hoe je een connectie kunt maken met iemand die niet vegan is. Niet alle gesprekken hoeven meteen heel diepgaand en betekenisvol te zijn. Soms bereik je het tegenovergestelde als je meteen begint over heel zware dingen die gebeuren met dieren. Daar waar jij alles weet over de afgrijselijke industrie, is degene naast jou misschien nog lang niet op dat punt, en is het zelfs misschien pas de eerste keer dat diegene er serieus over nadenkt.

Over veganisme praten, kan ook op een ontspannen manier gaan en nog steeds effectief zijn.

Voorbeeld:

Iemand: “Ik zou nooit vegan kunnen zijn, want ik hou veel te veel van kaas!”

Ik: “Ik weet precies wat je bedoelt, ik zei namelijk exact hetzelfde. Ik was de totaal verslaafd aan kaas.

Iemand: “Echt..? Maar hoe die je het dan nu zonder?”

Extra dikke tip: vertel jouw eigen verhaal en niet alleen de keiharde feiten. Ik vertel zelf altijd hoe ik erachter kwam wat er met de kalfjes gebeurt in de zuivelindustrie en hoe ik me daardoor voelde.

2. Niet preken!

De meeste mensen denken dat vegans enorm preken en vaak verwachten ze dat jij dit ook zal gaan doen.  Ondanks dat het beeld over veganisten een beetje verandert, bestaat dit vooroordeel nog wel echt. Het is aan ons om dit te veranderen. “Niemand houdt van vegans” betekent eigenlijk: ‘Niemand houdt er van als iemand langskomt en ze een rotgevoel geeft’.  Denk hieraan voor je iets zegt of plaatst op social media, dit kan een enorm verschil maken in hoe iemand de informatie oppakt die je vertelt. Hoe is je toon? Is het een preek? Creëer je afstand in plaats van een connectie?

3. Wees aardig

Dit is misschien wel de beste tip om jezelf te resetten in een moeilijk situatie. Als er iets is wat dieren aan mij leren, dan is het wel aardig zijn. Dat is namelijk precies wat ik zie als ik naar ze kijk. Maar wat je zeker moet onthouden is dat aardig zijn geen zwakte betekent. De sterkste mensen die ik ken, zijn de liefste mensen. Want wat is er krachtiger dan aardig zijn tegen iemand die je in een oncomfortabele situatie probeert te zetten? Je zorgt hiermee ook dat degene naast of tegenover je niet afgeleid kan raken door dingetjes anders dan de inhoud.

4. Geef oplossingen, geen kritiek

Een ander punt dat je gemakkelijk zou kunnen vergeten. Wanneer iemand je vertelt dat hij/zij het lastig vindt om koemelk op te geven of  wanneer iemand tijdens een familie etentje even de – niet-zo-vegan-afslag- heeft genomen, word dan niet meteen een kritische lesgever, maar geef die persoon een beetje verbale steun. We hebben allemaal in een tijd geleefd dat vegan zijn niet vanzelf ging en diegene kan misschien wel een beetje hulp gebruiken. Dus geef je steun, wees mild en deel je eigen tips en recepten, zo maak je het voor iemand anders makkelijker en die persoon voelt dan ook dat veganisme niet meteen iets heel moeilijks is en dat iedereen dat ook gewoon kan.

5. Lach. Blijven lachen, ook als je hart huilt

De allermoeilijkste van het rijtje is deze tip. Deze heeft de meeste kracht nodig. Een blije vegan is namelijk een effectieve vegan. Het vooroordeel dat vegans serieuze en chagrijnige mensen zijn is redelijk storend. Mensen moeten zeker niet het idee krijgen dat een plantaardige levensstijl er een is die afschrikt. Wanneer je laat zien hoe blij je bent en hoe gelukkig en gezond je kunt zijn als vegan , dan worden mensen eerder geïnspireerd.

 

6. Zoek naar gelijkgestemden

Deze tip is meer voor jou bedoeld, om je te helpen in de rest van de tips hierboven. Mensen die begrijpen wat je doormaakt en wat je voelt kunnen je helpen om even te resetten en te ontspannen in een wereld die (nog) niet zo ver is. Deel met hen dat je soms verdriet voelt na het zien of horen van nare dingen die gebeuren met dieren en uit je frustratie liever bij hen die je begrijpen dan hen die dat (nog) niet doen. Zelf ervaar ik vegans als heel lieve mensen waar ik mij 100% veilig voel. Ik heb het afgelopen jaar echt veel nieuwe vrienden gemaakt. Je kunt lid worden van de Vegan Nederland Facebook groep, meedoen met vegan potlucks of je aanmelden bij een leuke actiegroep om zo in contact te komen met like minded people 🙂

7. Gebruik je social media kanalen tactisch

Gebruik je social media om informatie over veganisme te verspreiden, maar zorg er voor dat dit niet het enige doel is. Zoek naar dingen die je ook bezig houden in het leven, zoals je favo muziek, je werk, je hobby’s. En ja ik weet dat veganisme een  grote rol speelt en dat het je soms enorm in de greep heeft, maar het komt beter over op anderen ( en dat is dus uiteindelijk beter en nuttiger voor de dieren) als je laat zien dat veganisme geïntegreerd is in je leven en niet je enige doel nog is.

8. Iedereen loves eten

Eten is een van de beste manieren om veganisme te promoten. Het is effectief, iedereen doet het en het spreekt eigenlijk iedereen wel aan. Gebruik foto’s van je maaltijden om de vooroordelen over veganisme onderuit te halen. Zoals dat vegans alleen gras eten of dat je geen taart zonder eieren kunt bakken. Zien is geloven en dus pak je mensen helemaal in met de allerlekkerste variaties die je zelf hebt gemaakt of die je in restaurants hebt gegeten. Ben je geen goede kok of food fotograaf? Dat maakt echt helemaal niets uit! Nachos met dip bij Netflix is ook een uitstekende manier om te laten zien  dat vegans lekker kunnen genieten van voedsel!

Goed vegan eten is misschien wel de beste manier om vooroordelen de deur te wijzen.

9. Wees de vegan die je zelf had willen ontmoeten

Als je terug gaat naar de tijd waarin je zelf nog geen vegan was, wie had jij dan graag willen tegenkomen? Wat had deze persoon aan jou verteld, hoe was de houding van deze persoon? Probeer altijd de vegan te zijn die je zelf had willen tegenkomen. Geef de liefde door als een klein vuurtje en voor je het weet, veganizen we de hele wereld!

Extra tip voor vegans die de wereld willen verbeteren:

10.  Leef ook buiten je vegan bubble

Ik ben er van overtuigd dat we ook in de echte wereld moeten leven als we een verandering willen maken. Ga op stap met non- vegans, ga wel naar die ene verjaardag waar je weet dat je zeker veel vragen gaat krijgen of scheve gezichten en probeer je niet vegan collega’s ook zeker niet te ontwijken. We kunnen wel blijven preken tegen onze facebook vrienden. Maar wat als dit nu alleen nog maar vegans zijn, hoeveel verschil maak je dan nog? Ik zelf heb bijvoorbeeld gekozen om niet de liberation pledge af te leggen. De liberation pledge houdt in dat je niet aan tafel gaat wanneer er dieren op het menu van anderen staan. Ondanks dat ik dit soms als heel erg moeilijk ervaar en ik moet vechten tegen tranen, als ik de ene dag afscheid heb genomen van varkens in een veewagen en ze de volgende week naast mijn buurman aan tafel zie liggen is er altijd wel opening voor een gesprek over veganisme en weet ik zeker dat diegene er ook aan denkt (en niet alleen ik!).

Iedereen moet voor zichzelf bepalen waar zijn/haar grens ligt natuurlijk, maar mijn advies zou zeker wel zijn om in contact te blijven met mensen buiten je vegan bubble.

Ik hoop dat je er iets aan hebt, laat me weten wat voor jou het fijnste is!

Liefs!

 

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijke Blog

Na 13 jaar terug naar Curacao

4 Mins read
Allereerst, laat me beginnen bij het begin, voor als je het verhaal niet kent. Ik wist als puber al dat ik op…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New Posts

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…