GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read

Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het wild. Hieronder lees je hoe dat is gegaan.

Tijdens de cursus permacultuur die ik organiseerde, liet mijn collega een stuk chaga zien, deze had hij gekregen van een vriendin die deze in het wild had gevonden. Thuis ging ik erover opzoeken, waar groeit het, hoe, wat is de werking, etc, dat doe ik altijd zo met een plant of schimmel dat mijn aandacht trekt, dan pluis ik er van alles over uit.

Chaga is een van de meest geneeskrachtigste paddenstoelen die we tot nu toe kennen, het is een hele sterke antioxidant en daarmee een uitstekende bestrijder van vrije radicalen. Wetenschappelijk is er bewezen dat chaga ( of in het Nederlands: berkenweerschijnzwam) geneeskrachtig werkzaam is bij hart en vaatziekten, suikerziekte of diabetes mellitus, psoriasis en aids.

Chaga versterkt het imuunsysteem en is een plantaardig antibioticum.

Berkenweerschijnzwam bevat een zeer groot aantal actieve componenten die een antivirale werking hebben. De zwam helpt je met name om je lichaam in balans te brengen en te houden. Het wordt ook wel de ‘paddenstoel van onsterfelijkheid’ genoemd, vanwege de heilzame werking op ons lichaam.

Nou dat vind ik helemaal de shit, helemaal omdat hij dus gratis om ons heen groeit. Dus ik wilde weten waar ik hem kon vinden. Hij groeit in Korea, de VS, Noord Europa en dus ook in Nederland en België, maar is wel zeldzaam.

Het is een parasitair levende zwam. Hij komt met name voor op oude, zieke en stervende berkenbomen ( = mijn lievelingsboom!). Hij kan jarenlang leven op een berk en parasiteert totdat het sterfproces van de boom in gang wordt gezegd. De chaga zwam ziet er niet heel charmant uit. Het is een zwarte, verkoold lijkende massa die zich tegen de boom heeft geplakt. Van binnen is het oranje achtig/lichtbruin/goudkleurig.

Dus ik stoppen en kijken bij elke berkenboom die ik tegenkwam natuurlijk en op een avond in februari zag ik op weg naar huis van de kas een grote zwarte bult op een berk, ik was zo blij! Het was wel al donker en ik besloot de volgende dag terug te fietsen om het zeker te weten, maar in mijn hoofd had ik al een goudmijn gevonden.

De volgende dag nam ik een scherpe steen en hakte een stukje af van de zwarte knobbel ( Ik had in de avond ervoor Youtube filmpjes bekeken over hoe je moet oogsten, je moet namelijk maar een klein gedeelte oogsten, zodat hij verder kan groeien, ze groeien namelijk ontzettend langzaam).

Helaas was het warrelknoest:

Ik heb de chaga dan wel niet gevonden, maar het leuke is wel dat ik nu wel precies alles erover te weten ben gekomen, omdat ik er met volle interesse ben ingedoken. Dus wanneer ik er een tegenkom, weet ik exact wat ik moet doen 🙂

Zo weet ik dat je chaga groeit op levende berken in Nederland, vaak in de buurt van water (een meer bijvoorbeeld), deze groeit op een wond of scheur van een berk en je kunt chaga dus niet zelf enten/groeien, ik heb geleerd dat je chaga het beste kunt oogsten wanneer het 4-8 graden is, dat het zeer langzaam groeit en dat je dus nooit teveel moet oogsten, leifdte gewoon wat puntjes, niet te diep in de zwam gaan hakken dus. Ik weet dat je het kunt drogen en vermalen en dat je het dan op heet water moet trekken om de gezonde stoffen eruit te krijgen (dus zo rauw eten/drinken heeft geen gezondheidsvoordelen).

Zo maak je chaga thee van de brokken:

Instructies om chaga thee te maken van Nordic Chaga Chunks – Brokken:

  1. Voeg een liter water toe aan een pan of kookpot
  2. Doe een aantal brokken in het water en verwarm tot zeer heet, maar niet kokend (50/80 ℃)
  3. Laat sudderen zolang je wilt. Dit kan tussen de 30 minuten en 6 uur zijn, afhankelijk van de sterkte van de thee die je wilt. Dat is een beetje proeven…

Sommige mensen stellen voor om de chaga een paar uur te koken, dan de thee in te vriezen en dan weer te koken. Er wordt beweerd dat hierdoor meer van de voedzame ingrediënten van chaga biologisch beschikbaar kunnen worden gemaakt.

Instructies om chaga thee te maken van Nordic Chaga Fijn Poeder:

  1. Voeg een kopje water toe aan een pan of kookpot
  2. Voeg 2 theelepels Nordic Chaga Fijn Poeder toe aan het water en verwarm tot zeer heet, maar niet kokend 50/80 ℃.
  3. Laat 10-30 minuten sudderen, afhankelijk van de sterkte van de thee die u wilt. Afhankelijk van wat jij lekker vindt.

Nordic Chaga Fijn Poeder kan ook worden gemengd met andere theesoorten of met koffie. Nordic Chaga Fine Poeder in combinatie met filterkoffie is heerlijk en geeft een mooie extra boost aan je gewone koffie. Dit is nog steeds de snelste manier om Chaga thee te maken als je niet zoveel tijd hebt.

Kopen kan je chaga in vele vormen: tinctuur, vloeibaar, in poedervorm of in hele brokken. Ik heb mijn chaga dus niet vanuit het bos in het Gooi, maar via: puurnordic. 🙂 deze is biologisch en ik ben zeer tevreden over deze producten.

Maar ooit op een dag…. dan oogst ik hem zelf….

212 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheidNew Posts

De zoektocht naar een RVS (hittebestendige) drinkfles

1 Mins read
Dit was een typisch gevalletje van: lang en moeilijk, maar ik denk dat ik er inmiddels uit ben. Er kwamen heel veel…
New PostsPersoonlijke Blog

Na 13 jaar terug naar Curacao

4 Mins read
Allereerst, laat me beginnen bij het begin, voor als je het verhaal niet kent. Ik wist als puber al dat ik op…
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…