Coming soon: Nieuwsbrief

New PostsVega(n) Recepten

Kombucha Recept

3 Mins read

Sinds kort ben ik een trotse eigenaar van een mini kombucha brouwerij 🙂

In het begin was het echt even zoeken en kijken hoe dit nou allemaal werkte. Ik had echt geen idee, ik wist alleen dat ik mijn eigen kombucha wel eens wilde maken, want het is zo prijzig maar ik ben er echt zo dol op.

In het begin was er vooral veel onzekerheid, deed ik alles wel goed? Zat er nou schimmel op mijn scoby? Ik wist ook niet dat het een ding was wat telkens maar door ging en dat je er dus ook mee bezig moet houden.”Ik dacht, oh leuk, ik maak gewoon een keer kombucha en that’s it”. Maar het is wel degelijk een projectje. Inmiddels een leuke!

Allereerst even een beetje achtergrond info:

  • Wat is het?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een levende starter cultuur. De levende starter cultuur het allerbelangrijkste ingrediënt om dit drankje te maken. Deze starter cultuur, bestaande uit levende bacteriën en gisten, maakt van een zoete thee uiteindelijk kombucha. 

Gezondheid: Het een positieve werking op de balans tussen goede en slechte bacteriën in onze darmen zou hebben, maar ik vind het gewoon ontzettend lekker.

Begin recept:

Dit heb je nodig qua ingrediënten:

  • 2000 ml water
  • 10 gram groene of zwarte thee ( ik gebruik losse thee en filter)
  • 200 gram suiker
  • 100-150 ml kombucha starter vloeistof
  • 1 scobi zwam
  • Zeef
  • Trechter
  • Lege schone flessen

Dit heb je verder nog nodig:

  • Een schone ( gereinigde) pot van 2,5 a 3 liter
  • Kaasdoek, dunne thee doek of keukenpapier
  • Een elastiek wat over de pot past

Zo maak je het:

  • Breng de 2 liter water aan de kook en laat iets afkoelen
  • Laat de thee hierin 15-20 minuten trekken
  • Verwijder de theezakjes/filter
  • Los dan de suiker helemaal op in de thee
  • Laat het geheel afkoelen tot het koud of handwarm is
  • Schenk dan de kombucha starter vloeistof erbij
  • Schenk dit geheel in de pot
  • Leg dan ( met schone handen) heel voorzichtig de scoby in de pot
  • Dek af met doek en elastiek ( tegen fruitvliegjes, maar het geheel moet wel ademen.
  • Zet de pot op een donkere plaats, niet te warm en niet te koud
  • laat de kombucha nu 7 tot 14 dagen fermenteren
  • Na 7 dagen ongeveer zul je zien dat er een nieuwe zwam wordt gevormd, een teken dat het goed gaat.
  • Je kan af en toe even gaan kijken en proeven, het liefste elke dag vanaf dag 7 want nu kan het binnen een week al klaar zijn.
  • Als je denkt dat het de juiste smaak heeft, schep je de oude en de nieuwe scoby eruit en leg je deze op een diep bord met wat vloeistof ( 500 ml)
  • Zeef de kombucha en giet deze in flessen welke je bewaard in de koelkast tot gebruik.
  • Nu kun je met op dezelfde manier weer nieuwe kombucha maken.
  • Gebruik hier dan de vloeistof weer voor die je had bewaard met de scoby’s
  • De nieuwe scoby’s kun je in een aparte pot plaatsen met een laag kombucha, dit heet dan een scoby hotel

De tweede fermentatie:

Nu ga je smaak en prik toevoegen!

  • Verdeel de overige gefermenteerde kombucha over een paar lege en schone flessen, niet helemaal vol, want jouw fruit ( andere smaakmakers) moeten er ook nog bij.
  • Kies vers fruit en stop dit ook in de flessen. Of gember bijvoorbeeld.
  • Sluit de flessen goed af, even schudden en draai dan de doppen weer losser. De flessen kunnen dan niet uiteen springen wanneer de druk van het koolzuurgas te hoog wordt. Als je beugelflessen gebruikt, maak de beugel dan weer los.
  • Laat de flessen 2 – 3 dagen op kamertemperatuur staan. Het liefst op een donkere plek en ontlucht ze één keer per dag. Als het goed is, is er nu een licht bruisende drank ontstaan.
  • Zet je kombucha nu in de koelkast.
  • Ontlucht nu ook eens in de twee dagen eventjes.
  • Na een paar dagen is de smaak optimaal.
  • Bewaar het niet te lang, want dan wordt het weer zuurder.


Mijn favoriete smaakjes in de kombucha:

Ik gebruik 1:10 ( dus 1 deel fruit op 10 delen kombucha)

  • Aardbei
  • Gember / citroengras
  • Appel
  • Peer
  • Ananas / Passievrucht

Extra tips:

  • Drink de zelfgemaakte limonade binnen een paar weken op.
  • Voor inspiratie, vragen en waar je ook terecht kunt voor een scoby ( ook als je ze zelf kwijt wilt) is deze facebook groep
  • Op Marktplaats worden ook vaak scoby’s aangeboden

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…