Toen ik net begon met moestuinieren dacht ik dat het zonde was om pepers te oogsten, bijvoorbeeld, of calendula bloemen. Ik liet ze dan expres langer zitten. Inmiddels weet ik door ervaring dat wanneer je regelmatig plukt, dat je dan de oogst juist vergroot, omdat je de plant meer laat produceren.
In dit artikel geef ik graag al mijn tips om de oogst te vergoten.
Oogst regelmatig
Zoals je al kon lezen is regelmatig oogsten een hele belangrijke tp, misschien wel de belangrijkste. Hoe vaker je oogst, des te groter de opbrengst zal zijn.
Mannelijke bloemen weghalen
Dit voelt wellicht wat onwennig en onnatuurlijk in het begin, dat begrijp ik, maar een plant gaat meer vruchten aanmaken als je in den beginne de mannelijke bloemen weghaalt. Een courgette, pompoen, meloen en komkommer heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. Degene zonder vrichtbeginsel, dat zijn de mannen. Hier kun je de eerste 10 prima van wegknippen en op de compost doen.
Bij pepers en paprika en aubergines zijn er geen mannelijke en vrouwelijk bloemen en hier kan je gewoon de eerste 10 bloemen die opkomen weghalen. Ik beloof je dat je meer oogst gaat krijgen.
Bij tomaten hoeft dit niet ( waarom? als je het weet, let me know), maar wel hebben zij baat bij het zogeheten ’tikken’, gewoon een klein tikkie op de bloempjes geven voor bestuiving, maar een briesje wind doet ook al veel.
Snoeien
Snoei planten die extra stengels ( of okselscheuten bij tomaten) maken. Haal bij een al wat grotere plant de onderste bladeren eraf. Dit geldt bij aubergines, paprika, pepers en tomaten. Laat wel blad hangen, zodat deze beschermd tegen de zon en genoeg licht kan vangen.
Bij tomaat heet dit dieven, daar kan je heel gemakkelijk de okselscheuten herkennen en weghalen. Wanneer je dit elke week even doet, is er bijna geen werk aan. Zo worden het geen struiken, met vooral bladeren, maar een mooie hoofdstam met trossen aan tomaatjes.
Bij komkommers zijn het de zijtakken die je kunt weghalen, zodat je 1 hoofdstengel in stand houd. Zo gaat de energie vooral naar het maken van vruchten in plaats van naar nog meer blad.
Bij courgettes knip ik altijd teveel aan blad weg, vooral die op de grond liggen, zo kunnen bijtjes bij de bloemen en zo is er minder kans op schimmel, doordat de liggende bladeren niet nat worden.
Bestuiven
Als je nou niet zoveel bijtjes in de tuin hebt, zul je sneller zien dat je minder oogst hebt. Zonder bestuiving, geen voedsel. Dit kan je voorkomen door je tuin vol te zetten met (biologische, wel zo vriendelijk) bloemsoorten, om bijtjes te trekken. Maar ook kan je zelf in de weer door stuifmeel van de mannelijke bloem in de vrouwelijke bloem te transporteren.
Bemesten
Vroeg in het jaar zorg ik voor een fijne laag biologische compost over de aarde, dat zorgt voor een rijke bodem en een gezonde basis voor de groenten later in het jaar.
Ik geef eigenlijk nooit voeding en als ik het doe, is dat eenmalig, nog voor er vruchten worden gevormd, bij planten die dat eisen ( je kunt dit hier bijvoorbeeld lezen, bij moesmeisje). Ook geef ik dan geen dierlijke bemesting, maar aftreksels van planten, zoals van de smeerwortel ( in het wild vol op te vinden), welke veel kalium bevat.
Oogst van onder naar boven
Vooral geldig voor boerenkool palmkool, spruiten. Ga van onderaan de stronk naar boven toe en oogst niet meteen de gehele plant.
Ik hoop dat ik je zo een beetje kan bijdragen aan jouw oogst,
Liefs Natascha