Bewuster levenNew Posts

Duurzaam Douchen

3 Mins read

Duurzaam douchen, dat kan op vele manieren natuurlijk. Minder lang, minder warm, een waterbesparende douchekop, alleen douchen wanneer nodig en er zijn nog veel meer manieren om je wasbeurt natuur vriendelijker te maken.

Plastic

Ook kan je kiezen om zonder of met minder plastic te douchen. Zowel in je verpakking als in de inhoud van de producten die je gebruikt. In veel verzorgingsproducten zit plastic. Geen grote stukken, maar kleine deeltjes van 0,5 millimeter of kleiner, ook wel microplastics genoemd. Deze microplastics zijn terug te vinden in het basismengsel van sommige verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld in shampoo, tandpasta, foundation, (zonnebrand)crème en lipstick. Ze zitten hierin omdat producten danbeter te smeren zijn, beter uitwasbaar en effectiever. Helaas komen deze deeltjes ook in de oceanen terecht

Daarnaast heb je nog microplastics die bewust zijn toegevoegd voor de scrubwerking. Deze deeltjes heten: microbeads en zitten vooral in scrubs en tandpasta. De Europese cosmetica-industrie heeft besloten microbeads uit deze producten verwijderen. Dit gebeurt in fases. In 2020 moeten ze daaruit verdwenen zijn.

In deze gezichtsscrub van Sukin, zitten gemalen walnoten doppen in plaats van plastic deeltjes. Is wel een veel fijner idee vind ik.

Maar daar kwam ik hier eigenlijk niet voor. Ik wil het namelijk hebben over de producten die we gebruiken om al die fijne spulletjes op ons lichaam te smeren en waar we ons mee insoppen. Sponzen!

Sponzen

De gewone badspons, heerlijk zacht en maakt dat alles mega gaat schuimen. Fijn toch? Nou niet zozeer voor de oceanen en de dieren die hierin leven en uiteindelijk ook niet voor ons, mensen, want deze puffs zijn gemaakt van nylon… en die laat dus mini deeltjes achter in ons water wat niet te filteren valt…

Balen he? Gelukkig zijn er wat alternatieven. Je hebt bijvoorbeeld gewoon je handen, dat is lekker zero waste en goed voor dier en milieu ;). Mocht je toch iets willen wat zachter is en wil je meer een schuimparty onder de douche, dan heb je wellicht al eens gekeken naar een natuurspons. Maar wat is een natuurspons eigenlijk?

Natuurspons

Sponzen zijn meercellige dieren die bijna hun hele leven vastzitten op de bodem. Sponzen hebben hun eigen afdeling in het dierenrijk. . De spons heeft een tijdloze architectuur want ze zien er al miljoenen jaren grofweg hetzelfde uit en komen overal ter wereld voor. Van de ijskoude zeeën bij Antarctica tot in de tropische koraalriffen rond de evenaar. Sponzen doen echt iets heel tofs, ze filteren; ze pompen het zeewater rond door hun lichaam en filteren de voedseldeeltjes uit het water.

Het duiken naar sponzen in Griekenland

Sponzen zijn dus echt dieren en dus meteen al niet vegan. Dus als je je wast met een natuurspons, was je je met een dood diertje. Een dier dat al miljoenen jaren leeft zelfs! En indirect schaden we er ook andere dieren en natuur mee. Het oogsten van sponzen ( afsnijden van een levende spons van het rif) is niet bepaald milieuvriendelijk. Wanneer duikers rommelen aan riffen, raken ecosystemen verstoord en/ of beschadigd.

Bovendien is het ook heel gevaarlijk voor de sponsduikers zelf. Honderden duikers sterven door de risico’s die het mee zich mee brengt. De mensen moeten soms tot 70 meter diep duiken, zonder zuurstof fles… Bekijk hier een aflevering over sponzen en de risico’s van de Keuringsdienst van waarde

Zijn er dan andere, plantaardige, natuurvriendelijke opties voor plastic vrije sponzen? Jazeker!

Loofah

De loofah, luffa of ook wel sponscourgette is een plantaardige spons die te kweken is in bijvoorbeeld kassen ( houdt wel van zon en warmte) en groeit net als een komkommer of klimcourgette. De kleine vruchten zijn zelfs te eten en de grotere worden gedroogd en daar worden dan sponzen uit gesneden. Heel makkelijk is het kweken ervan net, vind ik, ik probeer het al 4 jaar…

De spons is wel ruw en hard en perfect voor scrub beurten.

Loofah plant
Loofah eindproduct

Konjac Spons

Wil je wat zachters? Dan is de konjac spons wellicht iets voor jou! ‘Deze prachtige palmsoort groeit vanuit een knol die geoogst kan worden en gedroogd.

De konjacplant ook wel slangenpalm genoemd, wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde en in de Japanse keuken. De konjac-plant heeft een zetmeelachtige wortel, een knol die hoog is in voedingsvezels die glucomannan wordt genoemd. Dit is het deel van de plant dat wordt gebruikt als voedingssupplement en voor het maken van vezelrijke meel en gelei.

Glucomannan voedingssupplementen gemaakt van konjac zijn verkrijgbaar in de meeste reformwinkels. De precieze dosis konjac die een persoon moet nemen, hangt af van de reden waarom hij het neemt, evenals zijn leeftijd en algehele gezondheid.

Poeder gemaakt van konjac knollen wordt soms gebruikt als een alternatief voor zeevruchten in veganistisch voedsel.

Konjac wordt ook gebruikt om gezichtssponzen te maken voor mensen die willen profiteren van de gezondheidsvoordelen die het heeft voor de huid. (*) Het schijnt namelijk de huid te helpen om sneller te genezen van wondjes en oneffenheden.

Ik kreeg van Loofy’s een konjac spons opgestuurd en ik vind hem heerlijk in gebruik, dus ik blijf bij deze plantaardige, natuurvriendelijke variant en voor de heftige scrubbeurten heb ik hopelijk eind 2020 mijn eigen loofah spons 😉

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijke Blog

Na 13 jaar terug naar Curacao

4 Mins read
Allereerst, laat me beginnen bij het begin, voor als je het verhaal niet kent. Ik wist als puber al dat ik op…
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…