Zevenblad, een onkruid dat je in bijna iedere moestuin wel kan vinden.
Zo herken je zevenblad
Het plantje heeft, zoals zijn naam heel verrassend al deed vermoeden, zeven bladeren. Ze hebben een waanzinnige glans (zie foto hieronder). En wanneer je de bladeren kneust ruikt het een beetje naar wortel. Dat is niet voor niets, want het is familie van de wortel en pastinaak ( ik vind de bladeren persoonlijk erg op die van pastinaak lijken). De stengels zijn heel stevig en sterk en gaan tot diep de grond in en laten zich niet zomaar uitroeien. Dat was erg handig dachten de Romeinen en deze hebben de plant dan ook overal verspreidt. In China, Tibet en Rusland staat de plant nog op de menu kaart.
Wie deze plant in de tuin heeft, weet dat het een hardnekkige is en dat je hem misschien maar beter kunt eten.
Zevenblad is heel gezond:
Zevenblad bevat:
- Vitamine A
- Vitamine C
- Kalium
- Calcium
- Magnesium
- Kiezelzuur ( Onderzoeken tonen aan dat kiezelzuur essentieel is bij de vorming van bindweefsel. Zo blijkt dat in het menselijk lichaam kiezelzuur o.a. aanwezig is in de glycosaminoglycanen (GAGs). Dit zijn de macromoleculen in het bindweefsel (hyaluronzuur, chondroitine, glucosamine maken hier deel van uit) die samen met vezelachtige eiwitten (collageen, elastine) de stevigheid van het weefsel moeten garanderen.) (*)]
En werkt het uitstekend bij:
- Reuma
- Jicht
- Artritis
- Kraakbeenproblemen
- Blaasklachten
- Obstipatie
Leuke bijkomstigheid: Als zevenblad is gaan bloeien, is het een zeer sierlijke plant voor in een vaasje!
Wat je er zoals mee kunt doen in de keuken:
- Rauw door de salade eten
- Gebruiken als peterselie
- Pesto van maken ( met pijnboompitten, olie en knoflook)
- Soep van maken! Zoals bijvoorbeeld dit recept
En zo zie je maar weer, if you can’t beat it, eat it!
Er zitten grote voordelen aan het eten van gratis (on)kruid!