Moestuin tipsNew Posts

Oogsten en Bewaren

6 Mins read

Je eigen oogst! Trots ben je, je wilt niets verspillen, logisch.

Gelukkig hoeft dat ook niet, je moet alleen net even weten hoe je het beste oogst, wanneer en hoe je al je mooie groenten en fruit het langste kan bewaren. Want wie bewaard, heeft wat.

Daarom heb ik voor jou dit artikel geschreven, met al mijn tips.

Courgette

Courgettes eet je het beste als ze wat kleiner zijn, tussen de 10-25 cm smaken ze het lekkerste. Check je planten dus regelmatig en blijf vooral plukken.

Snoei bladeren weg, zodat de bijen makkelijk bij de bloemen kunnen of help zelf te bestuiven, je herkent een onbevruchte courgette aan dat hij geel wordt en gaat rotten, verwijder deze zo snel als je ze opmerkt.

Vers:

Wanner je een courgette in zijn geheel in de koelkast bewaart, blijft hij 10-14 dagen goed.

Bewaren:

Invriezen kan gemakkelijk, snij de courgette in plakjes en blancheer ze 1 minuut en leg ze erna meteen in ijswater, dep af en vries in. Ze blijven dan 3 maanden goed. Voor je ze gaat koken of wokken, niet eerst ontdooien, ze worden dan slap.

Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.

Wanneer je grotere courgettes hebt, kan je ze ook een halve dag in de zon leggen, zodat de schil hard wordt en zo kan je ze twee maanden bewaren op een droge, koele plek, zoals een keukenkastje of kelder.

Tomaten

Geef compostthee of wormencompost aan de planten die nog veel vruchten dragen om ze te helpen om sneller te rijpen, snoei een teveel aan blad weg, top de planten en verwijder dieven. geef tomaten niet teveel water want dan barsten ze sneller open.

Vers:

Bewaar rijpe tomaten op kamer temperatuur op een schaal, liefste niet op elkaar, maar los naast elkaar. Tomaten verliezen smaak in de koeling.

Wanneer het kouder wordt kan je de groene tomaten ook plukken, sommige zullen nog bij kleuren, stop ze in een papieren zak tesamen met een banaan! Ook kan je van groene tomaten een heerlijke chutney maken.

Bewaren:

Maak soep of saus en vries dit dan in voor later. Ook kan je de tomaatjes in een oven of voedseldroger drogen en ze zo in potten bewaren, gedroogde tomaatjes op olie is ook heel lekker, dit is tot een jaar te bewaren.

Frambozen, bramen en andere besjes

Vers:

Wil je ze meteen eten? Pluk ze dan als ze helemaal rijp zijn. Wil je ze bewaren voor later, pluk ze dan net ietsje eerder, wanneer ze nog niet zo zacht zijn. Was ze niet, maar bewaar ze ongewassen los van elkaar in de koelkast, liefste dus niet op elkaar, want zo worden ze sneller geplet. Ze zijn 3 dagen houdbaar op deze manier.

Bewaren:

Invriezen kan perfect! Zo kan je doorplukken tot je een grotere hoeveelheid hebt en er jam van maken bijvoorbeeld, of je maakt porties voor door smoothies heen, dat is zo lekker met bevroren fruit! Ik vries ze zo in: Ik leg een bakpapier in de vriezer en leg de frambozen ( of ander fruit) los van elkaar en laat ze 4-6 uurtjes invriezen, daarna doe ik ze bij elkaar in een bakje/zakje, zo vriezen ze niet als een grote bonk aan elkaar vast en kan je altijd de juiste hoeveelheid uit de vriezer pakken. Verspilling is zo niet van deze tijd 😉

Aardappelen

Check je planten op fytoftora, de aardappelziekte, deze herken je aan zwarte vlekken op het loof, blad of je aardappelen. Vooral bij veel regenval is de kans hierop groter. Dit kan je hele oogst verpesten, dus zodra het opmerkt, oogst dan de aardappelen binnen een week.

Oogst (rooi) op een droge dag, het liefste als de zon schijnt en laat ze even in de zon drogen, was ze niet!

Vers:

gebruik aardappelen binnen 14 dagen als je ze vers wilt eten, maar niet gelijk, sommige mensen krijgen buikpijn nadat ze geoogste aardappelen niet eerst laten ‘besterven’. Ik heb dit zelf nog nooit gehad, maar ik waarschuw voor de zekerheid.

Bewaren:

Latere aardappelen kan je in een jutezak of tussen kranten op een donkere, koele plek bewaren, niet in de koelkast! Liever in de kelder. Bewaar ze niet tesamen met uien of knoflook want aardappels nemen de smaak over en gaan dan soms ook rotten.

Knoflook en uien

Oogst de knoflook wanneer et loof geel en bruin aan het worden is. Oogst de uien wanneer het loof helemaal op de grond ligt en slap is. Laat ze ongewassen dan een week of twee drogen op een droge, plaats, kan op kamer temperatuur. Liever hang je ze op ( vlechten of in een rek) en keg je ze niet op de grond.

Vers en bewaren:

Je kunt er vers van genieten zodra je wilt, de uien en knoflook zijn wel tot 0 maanden te bewaren als je ze op een koele, vorstvrije en goed geventileerde plek bewaard, los in kisten of opgehangen, je pakt er dan gewoon van als ze het nodig hebt.

Inmaken van uien kan ook, hier een makkelijk recept. Ingemaakte uien kan je tot wel over de 6 maanden bewaren.

Wortels, pastinaak en bietjes

Voel met je vingers rondom de groenten om te checken of ze groot genoeg zijn, trek ze uit de grond en borstel de aarde eraf, als je ze niet wast, zijn ze langer houdbaar, maar omdat je niet wilt dat je huis onder de aarde ligt ( ervaring!), borstel je de aarde eraf.

Wanneer je het loof eraf snijd, scheurt of knipt, zijn ze langer knapperig ( minder snel slap). Dus dat is een dikke tip! Bij de bietjes kan je het loof ietsje langer houden, omdat het anders het rode sap gaat druipen.

Vers:

In de koelkast zullen ze tot 14 dagen goed blijven, als ze op water legt en dan in de koelkast tot een maand! Ook kan je een theedoek natmaken, ze erin wikkelen en dan in de koelkast doen, zo blijven ze soms ook tot een maand lang lekker.

Bewaren:

Alle wortelen en bietjes kan je in kistjes met zand bewaren in een kelder of donkere schuur, soms tot wel 6 maanden! Maar je kunt ze ook inmaken, blancheren en invriezen of er soep en saus van maken. Bietje sblijven bij invriezen 6 maandne goed, wortels en pastinaak een jaar.

Bonen

Bonen zijn het allerlekkerste als ze jong en kleiner zijn dan dat je ze in de supermarkt zult zien, oogst ze dan ook jong en klein. Bovendien stimuleer je zo de plant om lekker meer boontjes aan te maken. Pluk daarom lekker om de paar dagen. Bonen hebben altijd dorst, dus geef lekker water om zo de groei en bloei te stimuleren.

Vers:

Bewaar de bonen in de groentenla of in papieren zak en eet z ebinnen 3 dagen of bewaar ze tussen vochtig krantenpapier en dan zijn ze tot 7 dagen houdbaar.

Bewaren:

Zowel snijbonen als sperziebonen zijn uitstekend om in te vriezen. Als je wilt dat ze bij het gebruik knapperig blijven, blancheer je ze voor je ze invriest 1-2 minuten en gooi je ze meteen in koud water erna, goed droogdeppen en laten afkoelen voor je ze invriest. Snijbonen blijven 6 maanden lekker na invriezen en sperziebonen zelfs een jaar.

Komkommers

Komkommers, ze groeien als kool! Oogsten is het beste als ze nog kleiner zijn, hoe groter, des te minder smaak ze zullen hebben. Oogst ze tusse de 15-25 cm en wanneer ze donkergroen zijn.

Vers:

Meteen eten is een goed idee! Bewaar komkommers op een donkere, koele plek, maar niet in de koelkast, dat is te koud en zo worden ze droog. Ze zijn op de ze manier een week te bewaren.

Bewaren:

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je als snel een teveel aan komkommers oogst en weggooien is gewoon niet mijn ding. Daarom kan je recepten uitproberen met komkommer, zoals een groene soep bijvoorbeeld, maar je kan ze ook invriezen voor later, komkommer door een wokschotel is bijvoorbeeld heel lekker. Snij de komkommer in plakjes en blancheer ze 3 minuten en giet ze in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Dep goed af, laat afkoelen en bewaar in de vriezer.

Recept voor komkommer soep, klik hier.

Maar inmaken is mijn grootste tip. Heerlijk en zo kan je er nog lang van genieten. Bij echt een teveel geef ik ook potjes ingemaakte komkommer weg.

Hier een recept:

INGREDIËNTEN

800 g snoepkomkommer

200 g suiker

400 ml water

400 ml witte azijn

1 tl en een beetje zout

  • Inmaakkruiden als venkel, laurier, mosterdzaad en dille

RECEPT INGELEGDE KOMKOMMER

Kies of je met of zonder schil wilt, snijd de schil er dan af. indien je daar voor kiest.

Snijd de komkommer in hele dunne plakjes (met kaasschaaf!!) en bestrooi met een beetje van het zout. Laat het zout voor een paar minuten in de komkommer trekken.

Leg de plakjes komkommer in een goed afsluitbare en schone pot.

Doe de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Dit wordt het inmaakvocht. Haal van het vuur en voeg de azijn, het mosterdzaad, de dille en het zout toe. Schenk het inmaakvocht over de groenten en sluit direct de deksel. Laat afkoelen 

Ik hoop dat je wat zult hebben aan mijn tips, want voedsel verspillen is zonde en niet nodig!

Liefs!

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijke Blog

Na 13 jaar terug naar Curacao

4 Mins read
Allereerst, laat me beginnen bij het begin, voor als je het verhaal niet kent. Ik wist als puber al dat ik op…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New Posts

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…