Coming soon: Nieuwsbrief

Wildplukken

Bramen

3 Mins read

Het is weer tijd voor bramen! ( Rubus Fruticosus).

Mijn aller eerste wildpluk ervaring was met bramen. Meteen een hele goede kandidaat! En easy, want iedereen herkent de braam meteen en dus kan je hem niet verwarren met een andere giftige vrucht.

Je kunt bramen kopen bij de groenteboer of in de supermarkt, maar wilde bramen vindt je op veel plekken. In juli/augustus zijn ze rijp ( blauw / zwart van kleur) en dus fijn om dan te plukken! Bramen groeien er in overvloed, maar het is wel netjes als je het niet te gek maakt en voldoende laat hangen voor  een ander ( vogels, muizen, konijnen, vossen, etc). Er wordt aanbevolen om een klein bakje te vullen per persoon. Dat word gedoogd als je eventueel een boswachter of agent tegenkomt op je gezellige pluk middag. 

Bramen kun je vinden in en langs de duinen ( duinbraam of dauwbraam – Rubus caesius). En de gewone braam vindt je soms in stadsparken en in en op de hei en bos. Vaak omringd door brandnetels. Dus dubbel opgelet tegen prikkende plantjes.

 

Let op: Bij het plukken van bramen dat je hoger plukt dan waar honden en vossen plassen en poepen. Want je wilt geen virus of vossenlintworm ( gevaarlijk voor mensen) oplopen.

Bramen zijn mega gezond! De gezondheidsvoordelen op een rijtje:

  • Boordevol vitamine A & C
  • Een onderzoek dat is gepubliceerd in Psychotherapy Research heeft aangetoond dat bramen kankercellen kunnen vertragen.
  • Vitamine K ( goed voor de botten)
  • Goed bij tandvlees problemen! ( anti bacterieel)

En wat ik persoonlijk heel bijzonder vind: Bramen zijn een goede stabilisator voor de bloedsuikerspiegel en dus een goede bron van gezondheid voor mensen met diabetes!

Anthocyaan is een stof dat in bramen zit en houdt het insuline niveau in de cellen optimaal. Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat de bloedsuikerspiegel op peil gehouden wordt. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier, die bij mensen met suikerziekte niet meer goed werkt. Dus bramen zijn vooral goed voor mensen met diabetes.

 

Volgens de wet mag je per persoon een klein bakje bramen plukken in het wild. Het is aan te raden om je hieraan te houden, er kan een boete om komen te staan, al gebeurd dat heel zelden.

Geplukt en schoonmaken

Ik laat eerst de bramen in bakje even buiten staan. zodat alle beestjes nog een kans krijgen om te ontsnappen. En het wassen moest eerst een paar keer fout gaan bij mij, maar nu heb ik het onder de knie. Ik was bramen met koud water maar spoel ze niet af, want dan gaan ze vaak bijna allemaal kapot. Ik zet (de bramen met kroonbladeren er nog op) in een vergiet, in een pan koud water. Pas hierna haal ik de kroontjes eraf, zo blijft het sap in de besjes.

Vaak eet ik de bramen zo snel mogelijk op of doe ik ze door de Alpro en maak ik er een ontbijtje van. Ook in de smoothies staan ze mooi en smaken ze goed. Of ik maak jam en sap van de bramen. Ik vind de pitjes altijd wel hard en die zeef ik er dan uit ( wel wat ongezonder, maar alleen omdat ik het echt hinderlijke pitjes vind).

Bramen – aftersun

Maar naast de standaard dingen die je met bramen kunt maken, kun je ze ook op je huid smeren nadat je een zonnebrand hebt opgelopen! Het is een vies werkje, maar werkt geheid! Prak 10 – 20 bramen met een vork in een bakje en smeer ze op de verbrande plek (of meer bramen bij grotere oppervlaktes). Laat deze praksels dan vervolgens 30 minuutjes in je huid trekken en douche of spoel af met lauw (!) water. uit ervaring kan ik je vertellen dat dit echt verlichting zal geven.

Bramen in de tuin

Als je niet in de gelegenheid bent om bramen in het wild te plukken ( jammer!) dan kun je ook kiezen om een struik in je tuin te plaatsen. Bramen groeien alleen op nieuwe scheuten en dus zul je elk najaar moeten snoeien voor een goede productie.

Pump up the jam en go get them 🙂

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
New PostsWildplukken

Brandnetelzaden

1 Mins read
Brandnetelzaad kun je oogsten en opeten! Zodra de brandnetel in bloei gaat kun je de blaadjes beter niet meer eten, volgens kenners….