Leer kan gemaakt worden van koeien, varkens, paarden, geiten, krokodillen en kangaroos. En zelfs van honden en katten. In China eten ze honden en katten en de huid van deze dieren wordt geëxporteerd over de hele wereld. Omdat leer vaak niet is gelabeld weet je ook niet waar het leer vandaan komt en van welk dier het is.
Maar leer is toch een bijproduct?
Een groot misverstand is dat leer een bijproduct is van de vleesindustrie. In Nederland is de huid van een koe rond de 50 euro waard, dat is ongeveer 10-15% van de gehele opbrengst. Maar in Zuid afrika bijvoorbeeld, worden struisvogels gehouden en hier is 80% van de opbrengst voor alleen de huid van het diertje en is struisvogelvlees dus het bijproduct.
Bij merken zoals Prada en Gucci is het zelfs zo dat zij alleen de huiden van bepaalde kalfjes willen gebruiken. Er worden dan speciaal een soort ras koeien gefokt, puur en alleen voor deze soort schoenen/tassen/jassen.
In India is het bijvoorbeeld ook zo dat hier koeien alleen worden gefokt en gedood voor hun huid en dat het vlees soms gewoon ligt weg te rotten, omdat men in India weinig koeienvlees eet.
Bijna al het leer dat wij in het westen dragen komt uit het buitenland en je kunt dus eigenlijk nooit achterhalen van welk dier jouw kleding/schoeisel is gemaakt en kan het maar net zo zijn dat de schoenen die je draagt eigenlijk de huid is van een hond, zonder dat je dit weet. Zelfs als er rundleder op staat kan het zelfs nog zo zijn dat dit niet waar is, omdat er geen controle sop zijn en de mensen in de westerse wereld geen hond of kattenleer willen kopen, wordt er hier en daar wel eens gelogen, zoals bij wel meer producten.
Dierenleed
Het meeste leer wat in het Westen wordt verkocht en gebruikt wordt, komt van landen als India en China. Daar waar er al bijna tot geen regels zijn wat betreft dierenwelzijn.
Wist je bijvoorbeeld dat:
- Handelaren soms wel een halve dag moeten lopen naar een slachthuis ( omdat er zo weinig zijn?
- Dat dieren om de bovenstaande regel ook soms uren in een hete wagen moeten zitten?
- Wist je dat veel dieren deze ritjes al niet eens overleven door dorst, honger, verwondingen?
- Dat er soms chilipepers in de ogen wordt gesmeerd zodat dieren beter doorlopen
- Of dat er staarten worden gebroken om de dieren ‘aan te sporen’?
- Dat sommige dieren opzettelijk ziek worden gemaakt? Omdat het strafbaar is in sommige staten om gezonde dieren te slachten. Daarom worden soms botten gebroken of dieren vergiftigd.
- Slachten vaker onverdoofd dan verdoofd gaat?
- Dat soms de dierenleven worden gevild? En dus onder volledig bewustzijn?
Dit leer wordt dus ook gewoon in Nederland verkocht!
Milieubelastend
Een andere reden om geen leer te kopen, is omdat het heel slecht is voor het milieu. Dit om twee hoofdredenen.
- Bij de productie van leer worden veel schadelijke chemicaliën gebruikt
- De uitstoot van koeien is (methaangassen) is zeer schadelijk ( Zie ook Netflix: Cowspiracy)
Blacksmith Institute, een stichting die probeert milieuvervuiling in ontwikkelingslanden te verminderen, heeft de leerindustrie zelfs toegevoegd op de lijst van de 10 giftigste industrieën ter wereld.
Chemicaliën die gebruikt worden zijn onder andere natriumsulfide, kalk, formaldehyde, ammoniumzouten, koolteer derivaten en chroom. Na gebruik wordt dit water met chemicaliën vaak gewoon op een veld of in een rivier gedumpt. In veel ontwikkelingslanden heeft dit tot ernstige watervervuiling geleid. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht voor de natuur en wilde dieren, maar ook voor de mensen die in de leerlooierijen werken en in de buurt wonen. Vaak wordt dat water in ongezuiverde of onvoldoende gezuiverde vorm ook gewoon gedronken en gebruikt door mensen die in de buurt van leerlooierijen wonen. (* Bron: )
Ik denk dat er genoeg logische redenen zijn om geen leer te kopen, maar je moet de redenen wel net even weten!
Mensenrechten
Ook vanwege deze reden is het go dom niet bij te dragen aan het kopen van leer. Mensen worden enorm uitgebuit in de ze industrie. Zoals je ook in het aflevering van de NPO kunt zien, is dat mensen worden blootgesteld aan heftige giftige stoffen en hierdoor erg ziek worden. In Nederland zouden mensen hier nooit aan worden blootgesteld en daar krijgen mensen zo’n 5 euro per dag voor dit werk. Iedere dag staan in dampende giftige stoffen met huid vlekken, pijn en jeuk en er ook bijna geen geld voor krijgen, dat moeten we andere mensen toch niet willen aandoen?
Wil je meer te weten komen over de productie van leer, zie hier dan een van de afleveringen van Genaaid ( NPO3):
Alternatief voor leer:
Er zijn een hoop alternatieven te vinden voor leer die dier en milieuvriendelijker zijn.
- Leer gemaakt van bladeren
- Leer gemaakt van gerecycled rubber
- Kurk
- Leer van paddenstoelen
- Leer van ananas
Gelukkig komen er steeds vaker van dit soort duurzame producten op de markt. je kunt er even over googlen en je vindt al tientallen winkeltjes.
Leven zonder leer is echt heel makkelijk en uiteindelijk voel ik mij er echt beter bij, omdat ik weet dat ik er niet aan mee doe.
🙂