Coming soon: Nieuwsbrief

KruidenPlantenVega(n) ReceptenWildplukken

Paardenbloem

4 Mins read

Mensen die zeggen dat paardenbloemen slechts onkruid zijn, doen zichzelf en de natuur echt tekort! De gele bloem is voedzaam en geneeskrachtig en bovendien helemaal wild en vrij ( zoals ik het graag zie). Je kunt elke dag een paar blaadjes door je maaltijd heen mengen. Dat is goed voor de lever. Paardenbloem is geen onkruid, het is een gratis medicijn!

Daar waar de valeriaan en de sint janskruid echt alle lof krijgen om hun geneeskrachtige werking, wordt de paardenbloem vaak vergeten en afgedaan als onkruid. Iets wat totaal niet eerlijk is en dat is dan ook de reden dat ik deze beauty in het zonnetje zet! het lijtk me ook een goede tijd, want in April is het de beste tijd om ze te verzamelen.

De paardenbloem (Taraxacum officinale)  zit mega vol voedingstoffen:

Paardenbloemwortel staat bol van voedingsstoffen. Het is daarom aan te raden regelmatig verse paardenbloem als wilde groente eten. Vetzuren waaronder linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Verder zitten fenolzuren, slijmstoffen en looistoffen in en de vitaminen: B1, B2, B3, C. En de mineralen: calcium, seleen. magnesium, zink, mangaan en zwavel.

Het blad van paardenbloem heeft een andere samenstelling. In het blad zitten de vitaminen A, B1, B2, C, E, choline en carotenoïden in. Qua mineralen bevat het blad ijzer, calcium, magnesium, mangaan,natrium, seleen, siliciumen fosfor.

TIP: In de lente is paardenbloemblad lekker. In de zomer wordt het bitter.

Een klein stukje geschiedenis:

De paardenbloem komt het eerst voor in medicinale boeken uit China uit de 7e eeuw. In de 10e en 11e eeuw is het beschreven in Arabische boeken. De eerste vermelding in het westen van paardenbloem als geneeskruid stamt pas uit de 15e eeuw. De werkingen zijn vandaag de dag wetenschappelijk bevestigd. De Chinezen gebruikten het vooral tegen leverziekten. In India wordt paardenbloem eveneens voor de lever gebruikt. Vanaf de 16e eeuw is paardenbloem een officieel geneeskruid. Geneeskruiden kregen in die tijd de toevoeging ´officinale´ mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aten mensen paardenbloem als wilde groente.

Een aantal manieren om de paardenbloem te gebruiken:

  • De wortel in gedroogde vorm wordt wel tegen nier- en galkwalen gebruikt.
  • Afkooksel van de wortels, verse worteltinctuur of vers geperst wortelsap van de paardenbloem wordt gebruikt voor de behandeling van artritis.
  • De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking.
  • De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes (en andere ontstekingen) door ze rechtstreeks aan te brengen.
  • Het sap van de bloem zou helpen tegen wratjes
  • Van de bloemen kan een honingachtige siroop worden gekookt. Ook kan er jam mee worden gemaakt. In Engeland bestaat een traditionele frisdrank waaraan deze siroop is toegevoegd. ( lees verder voor het recept).

De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap  is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.

 

                           

 

Je kunt in natuurwinkels en kruidenwinkels paardenbloemthee, honing en zelfs paardenbloem melk tabletjes kopen.

Maar als je een beetje moeite doet, heb je al heel snel en heel gratis ( of bijna gratis) je eigen medicijn zo gemaakt.

 

Daarom wat receptjes voor jou:

Paardenbloem honing :

  • Doe vier handen vol paardenbloemen in een pan en overgiet deze met 1 liter koud water. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en laat dit een nacht staan. Je kunt de hele bloem gebruiken, inclusief de groene hals, maar wanneer je alleen de gele lintblaadjes gebruikt smaakt de honing nóg zoeter.
  • Giet de massa de volgende dag door een zeef, laat alles uitlekken en pers de bloemen goed uit.
  • Voeg een kilo ruwe rietsuiker en een halve citroen in schijfjes toe (indien bespoten, dan zonder schil). Roer alles goed door elkaar.
  • Zet de pan zonder deksel op het vuur, gebruik de laagste vlam. Laat het water verdampen zonder te koken. Goed blijven roeren en opletten, want stroop brandt makkelijk aan. Laat af en toe een druppel in een glas koud water vallen om te proeven of de stroop al dik genoeg is.
  • Héérlijk op boterham, pannenkoek, in de yoghurt of een toetje.

Je kunt ook de groene halsjes gewoon mee nemen, maar als je alleen de gele blaadjes gebruikt, is je honing nog zoeter!

Bereiding van de paardenbloemwortel

Om de goede werking van de paardenbloem langdurig te kunnen bewaren dient de wortel in een theebasis omgezet te worden. Zodra de paardenbloemen volop groeien ga je er met een mandje op uit. Zie je een paardenbloem tussen het gras staan dan kun de paardenbloemwortel oogsten. Omdat de wortel van de paardenbloem tot op dertig centimeter kan worden is het noodzaak om de paardenbloem uit te steken dan wel uit te graven met een tuinschepje. Heb je die eenmaal vergaard dan kun je aan de slag met de voorbereiding van de gedroogde paardenbloemthee:

  • maak de wortel goed schoon en verwijder de kleinste steeltjes. De hoogste concentratie positieve werking van de paardenbloemwortel zit in de grote doorsnede;
  • snijd de wortel schuin af om langwerpige zo dun mogelijke schijfjes te krijgen;
  • eenmaal voldoende opgesneden laat je de wortelschijfjes langdurig in de brandende zon uitdrogen;
  • zijn de wortelschijfjes voldoende droog en iets bruinig geworden dan kan de wortelthee verder op een droge plek worden bewaard.

Het zetten van de thee

Neem een redelijke schep gedroogde paardenbloemwortel en doe daarop een halve pot gekookt water. Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt. Schenk daarna de thee uit door deze te filteren in kopjes. Zodoende kun je genieten van een heerlijke kop thee en werk je aan je gezondheid. Je kunt ook goed als alternatief bij het reformhuis reeds geprepareerde paardenbloemthee kopen.

*Bron

 

Gedroogde paardenbloemwortel

 

Leuk feitje: Uitgebloeide paardenbloem staat in de magie voor:  Voorspellen, Wensen, Het Oproepen van Geesten

 

 

Ik hoop dat ik je kan inspireren om de paardenbloem te gaan plukken en gebruiken en anders hoop ik dat je ze vanaf vandaag niet meer zal zien als nutteloos en vervelend, want ze verdienen echt wat meer liefde!  

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…

2 Comments

Comments are closed.