Coming soon: Nieuwsbrief

Groenten kwekenKruidenMoestuin tips

Eetbare Bloemen

5 Mins read

Eetbare bloemen. Het zijn veel meer dan je eigenlijk denkt. Als je goed gaat zoeken zijn er heel veel eetbare bloemen.

Alleen is niet elke bloem lekker – dat is weer een heel ander verhaal. Als ik het hier over een eetbare bloem heb bedoel ik daar uiteraard een eetbare bloem mee die ook nog lekker is – of wel oké, maar heel decoratief is. Want zeg nu zelf, hoe schattig staan bloemen op je bord?

Foto van Linda Schaap (Raw Vegan Chef en een heel inspirerende meid)

 

Mijn aanraders:

Komkommerkruid ( Bernagie ) 

Aan de plant wordt een geneeskundige werking toegeschreven. Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken.

Bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. Komkommerkruid heeft een goede uitwerking op geestelijke klachten die te maken hebben met uitputting: je somber voelen, neerslachtigheid, vermoeidheid en uit evenwicht zijn.

De blauwe bloemetjes smaken naar komkommer. Verrassend he?

Kweken:

Komkommerkruid is een makkelijk kruid om zelf te kweken. De grond hoeft maar aan weinig eisen te voldoen. Plant het kruid het liefst op een zonnige plek, waar af en toe ook wat schaduw staat. Vanwege zijn ruwe structuur is komkommerkruid niet gevoelig voor ziekten en insecten.

Oogsten:

Wanneer de plant eenmaal begint te bloeien, bloeit hij de hele zomer door. Hierdoor kun je ook de hele zomer komkommerkruid oogsten. Komkommerkruid zaait zichzelf uit waardoor je hem het jaar erop weer terugvindt op hetzelfde stukje grond.

Van komkommerkruid kun je zowel de bladeren als de bloemen gebruiken in de keuken. Zorg er voor dat je vers kruid gebruikt, het liefst zo snel mogelijk na de oogst. Komkommerkruid heeft een licht zoute, sappige smaak en hoeft niet perse gekookt te worden voordat je het gebruikt. Doe je dat toch, kook het dan pas op het laatst mee zodat het zijn smaak behoudt. Meng het door rauwkostsalades of voeg het toe aan soepen en hutspot. Komkommerkruid is ook heel lekker in combinatie met bieten en bonen.

Bewaren :

Geplukte blaadjes en bloemen zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast als je ze verpakt in een afgesloten zakje of bakje.

Goudsbloem (Calendula)

De calendula wordt sinds jaar en dag om zijn diverse medicinale eigenschappen gebruikt. De oorspronkelijk calendulasoort stond waarschijnlijk in Azië en Oost-Europa maar deze akkergoudsbloem komt in het wild nauwelijks meer voor, helaas. Gelukkig is hij zeer gemakkelijk zelf te telen!  De bladeren kun je aan salades en soepen toevoegen.

Goudsbloem is ontsmettend, werkt het schimmelwerend en zorgt voor een ontstekingsremmende werking. Om deze medicinale eigenschappen wordt goudsbloem ingezet tegen allerlei soorten wonden:

  • Oppervlakkige kwetsuren, schaafwonden, snijwonden,
  • slecht genezende wonden, etterende wonden,
  • bloedende wonden, doorligwonden, spataderzweren.
  • Insectenbeten,
  • Zonnebrand, lichte brandwonden,
  • kloven, tepelkloven, anuskloven,
  • psoriasis, dermatitis en jeuk

Je kunt dan ook makkelijk een eigen zalfje maken.

Kweken:

Zaai in April binnenshuis en vanaf 15 mei buiten in de volle grond. Ze houden van een zonnig plekje.

Wist je dat: De goudsbloem voorspelt de toekomst:  Als de blaadjes open staan in de ochtend, wordt het een zonnige dag.

Oogsten van de Goudsbloemen

Doordat de goudsbloemen de hele zomer kunnen bloeien, kunnen deze eetbare bloemen ook de hele zomer worden geoogst. Deze eetbare bloemen kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Van de gedroogde of verse bloemen kan ook thee worden gezet. Goudsbloemen kunnen ook gebruikt worden in de rijst , salades en soepen. Goudsbloemen zijn een voordelig alternatief voor safraan.Gebruik ze maar eens voor het kleuren van aardappels, een heel mooi gezicht.

Korenbloem

De korenbloem is een prachtige blauwe bloem vroeger veel voor kwam in korenvelden. Tegenwoordig vind je hem hier niet meer zoveel, maar wel in bermen of veldjes met weidebloemen. Vaak zijn dit uitgezaaide korenbloemen, in de wilde natuur komt zij haast niet meer voor.

De bloeiperiode van korenbloem is juni tot augustus. Zij trekken veel bijen en vlinders aan omdat zij veel nectar hebben. De korenbloem een eenjarige plant die zo’n 30 tot 60 cm hoog wordt.

Zaaiperiode

Je kan korenbloemen zaden zaaien in april. In de herfstmaanden kan je korenbloemen zaaien als het nog niet vriest. Ze zullen dan kiemen in de lente zodra het weer zich daarvoor leent. Korenbloemen doen het goed op vruchtbare, droge grond op een zonnige plek. Op matig vruchtbare zandgronden of droge gronden zonder begroeiing kan je de korenbloem ook zien groeien. De korenbloem doet het namelijk goed als pionierplant en groeit dan voordat de andere planten tijd gehad hebben de korenbloem te verdringen.

Oost Indische Kers

Oost Indische kers (engels: Nasturtium) is een niet-overblijvende bodembedekker van bladeren en bloemen die voor de mens eetbaar zijn. Oorspronkelijk komt Oost-Indische kers, anders dan de naam doet vermoeden, uit Midden-Amerika. De plant groeit vrij gemakkelijk en behoeft ook maar weinig onderhoud, en is daarom voor wat grotere tuinen een interessante invulling.

Zaaien in april en het plantje na 15 mei naar buiten.  En buiten in de volle grond vanaf half mei. Voldoende water geven en als je een rankende soort hebt, mag hij best tegen iets op klimmen.

Wist je dat oost indische kers, bladluizen voor je vangt? Zet er een paar om je fruitboom heen en je zult ze niet zien. Wat een geniaal plantje!

De gehele plant is eetbaar. De blaadjes, de bloemen ( die licht pittig zijn) en wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, vormen de zaden die ook lekker zijn, als kappertjes bijvoorbeeld. (bewaar er wel een paar voor volgend jaar).

Viooltje

Het viooltje groeit in Maart en April en heeft heerlijk ruikende paarse bloemetjes. Zowel de bloemhoofdjes als de blaadjes zijn hartvormig. Naast de paarse kleursoort is er ook een driekleurige variant die wat later in het seizoen bloeit en ook een stuk groter wordt (zo’n 35 centimeter). Naast het gebruik van de mooi gekleurde blaadjes als verrijking van de salades worden viooltjes ook tot snoepjes verwerkt of dienen als garnering voor gebak. Gebruik van viooltjes als grondstof voor parfums komt ook veelvuldig voor.

Courgette bloemen

Niet iedereen weet dit, maar in Frankrijk en Italië is het een zeer gewilde lekkernij. Gebakken of gefrituurde courgette bloemen met poedersuiker bijvoorbeeld.  JUMMY!

Groot Kaasjeskruid ( Malva)

Groot Kaasjeskruid heet officieel Malva sylvestris, aan deze struikvormige en tot 1,5 m hoge  planten groeien prachtige, Roos-achtige bloemen, in verschillende zachtroze tot paars-blauwe pasteltinten, met kenmerkende donkere ‘streepjes’.

De Malva-bloemen hebben vijf zachte bloemblaadjes en smaken mild, zacht-zoet, een échte delicatesse !

De naam Kaasjes-kruid komt van de vruchtjes of ‘zaad-doosjes’, die qua vorm op Edammer-kaasjes lijken. Ze ontstaan nadat de bloemblaadjes afgevallen zijn.

Het Groot Kaasjes-kruid is een weldadig, geneeskrachtig kruid wat lang beschouwd werd als ‘panacee’, een middel tegen alle kwalen.

wildpluk malva midden in de stad 🙂

Bieslook Bloemen

De smaak is hetzelfde als bieslook, alleen ziet het er veel mooier uit! Paarse bloemetjes op je bord, feest!

Bieslook is een vaste plant en in de moestuin laat deze zich al snel weer zien in februari. Je kunt hem ook nu nog (April) zaaien. Lekker laten groeien en de bloemetjes volgen vanzelf!

 

 

Heb jij wel eens met bloemen gekookt of ze gebruikt als garnering? Zo niet, dan wordt het misschien eens tijd!

 

KEEP CALM AND FLOWER ON

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…