Coming soon: Nieuwsbrief

GezondheidNew PostsVeganismeWaarom vegan?

Wat ze je niet vertellen over melk

4 Mins read

Wat als je erachter komt, dat iets wat je al je hele leven gelooft ineens niet waar blijkt te zijn? Hier een artikel met alles wat de industrie je niet verteld over koemelk.

We hebben allemaal de wonderen van melk geleerd. “Melk is goed voor elk”. Van melk zou je goede en sterkte botten krijgen. Koe melk zit vol met proteïne en calcium. “Drink melk”.

Maar koeien zijn natuurlijk geen calcium bommen, dus hoe komt er dan calcium in de melk? Calcium zit namelijk in de grond, in de bodem van onze aarde. Calcium (ca) is een grondstof. Hoe krijgt de koe dan de calcium?

  • Calcium zit in de bodem
  • Gras groeit op de bodem
  • Koeien eten gras
  • Het gras wordt in het lichaam van de koe verwerkt
  • Calcium zit in de borstvoeding van de koe
  • Mensen drinken de borstvoeding van de koe
  • De kalfjes gaan naar het slachthuis

Het zou ook kunnen zijn:

  • Calcium zit in de grond
  • Broccoli groeit op de bodem
  • Mensen eten de broccoli

In vele soorten planten zitten namelijk vele malen meer calcium dan in melk en bovendien is het dan ook vaak beter opneembaar. Logisch eigenlijk als je er echt over nadenkt.

Waarom zou koemelk voor volwassen mensen gezond zijn? Het is immers borstvoeding voor kalfjes. Mensen zijn het enige soort op de aarde die als volwassen mensen nog steeds borstvoeding willen drinken. Een koe geeft pas melk nadat het een kalf heeft gekregen. Net zoals ieder zoogdier. Net als mensen. En waarom zou koemelk dan ook beter zijn dan hondenmelk, wasberenmelk of koalamelk? Ooit over nagedacht?

Vast niet. Want de zuivelindustrie is mega! Ze stoppen ongelooflijk veel geld in de promotie van melk. En bekende sterren doen mee in hun ‘got milk’ reclames en overal waar je maar kijkt wordt je gebrainwasht door de zuivelindustrie. Pas als je er van bewust bent, gaat het je opvallen.

Ook steeds meer mensen zijn lactose intolerant. En dat is ook niet toevallig.

Melk is ontworpen om kalfjes te voeden. Dat is een feit dat niemand zal ontkennen. De mensheid drinkt ook relatief kort melk; vroeger hielden we helemaal geen koeien om hen te gebruiken als melkproducenten. Melk is niet alleen overbodig maar het verslechtert ook nog eens de gezondheid van het bottenstelsel op lange termijn. Wist je dat in landen waar de zuivel inname het hoogste is, dat daar ook de meeste mensen met osteoporose wonen? Bij osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in de structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Door de zwakkere botten EN veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Ik vind dat best wel opvallend.

Daarnaast is er nog een andere factor die negatieve gevolgen heeft op de gezondheid. Wanneer je melk combineert met het eten van groenten en fruit dan zorgt melk ervoor dat de antioxidanten hier van niet (goed) worden opgenomen door het lichaam.

Wist je dat slechts 1 glas melk gemiddeld 24 mg aan (schadelijk) cholesterol bevat? (*)

Waar is (koe) melk  dan goed voor?

Melk drinken is naast de hele industrie ook goed voor de omzet van ziekenhuizen, het inkomen van chirurgen, dokters en de gipsfabrikanten.

Dit is puur en alleen de reden om geen melk te drinken vanuit gezondheidsoverwegingen. Er zijn ook nog de dierenwelzijnsreden en de klimaat reden te noemen.

Ik schreef eerder het artikel: “Wat is er mis met melk” voor de uitgebreide versie.

Wat is er mis met melk als je kijkt naar het welzijnsaspect voor de dieren?

De feiten:

  • Een koe in de bio industrie geeft per jaar 8000 liter melk (*). 100 jaar geleden was dit 2500 liter per jaar per koe.
  • Een koe in de biologische sector is er niet veel beter aan toe, deze moet namelijk 7200 liter melk per jaar  (2*)produceren.
  • Om dit even te vergelijken met hoeveel moeite en energie dit kost. Voor een mens zou dit even veel energie kosten als 8 uur per dag hardlopen. Niet te doen toch?
  • Koeien staan veel binnen, terwijl ze van nature elke dag buiten lopen te grazen en in groepen leven. Koeien worden rustiger in contact met soortgenoten.
  • Koeien die binnen staan hebben veel vaker last van ontstekingen aan de uiers en poten. Koeien die buiten mogen zijn gezonder en gelukkiger. Een op de vijf koeien staat permanent binnen.
  • Koeien worden vaak gemolken door machines, die geen rekening houden met pijn en uitputting.
  • Een koe geeft geen melk vanuit zichzelf, net als mensen moeten koeien zwanger zijn en een baby hebben om melk te kunnen geven. En daarom wordt een koe iedere keer weer opnieuw zwanger gemaakt.
  • Omdat de mens die melk wil hebben om kaas van te maken of vla of room of wat dan ook, wordt het kalfje kort na de geboorte bij de moeder weggehaald, zodat deze de melk ( die echt voor hem of haar bedoeld is) niet kan opdrinken.
  • In de natuur drinken baby koeien ongeveer tot een jaar bij hun moeder ( afhankelijk van het soort en ras).
  • Zowel de moederkoe als de babykoe ervaart emoties als angst en verdriet wanneer het van elkaar wordt gescheiden. Koeien kunnen heel hard huilen ( er zijn hier fimpjes over te vindne op bijvoorbeeld YouTube
  • De baby kalfjes worden apart van hun moeder gehouden. Sommige, vooral de jonge stiertjes worden na een half jaar gedood, omdat ze verder ‘nutteloos’ zijn. (met tranen in mijn ogen schrijf ik dit, nutteloos, ik vind het walgelijk). 8
  • Sommige baby’s krijgen in deze 6 maanden een ijzerarm dieet, waardoor ze bloedarmoede krijgen en dus ‘blank vlees’. erg populair in Frankrijk en Duitsland.
  • Een kalf wordt zo’n acht weken lang eenzaam opgesloten, want in die eerste speelse dartelweken heeft het kalf een enorme zuigbehoefte.
  • De reis naar het slachthuis is enorm stressvol voor de kalfjes, maar ook voor de volwassen koeien

Hoe kom je wel aan calcium?

In groene groenten zit het meeste calcium. Denk aan broccoli, spinazie, palmkool, koolrabi, paksoi, avocado, koriander,m peterselie, asperges, bloemkool en in noten zoals in amandelen.

Het is even wennen misschien als je het voor de eerste keer hoort, maar ik zou je willen uitdagen om hier zelf meer over o te zoeken en te kijken wat je er uiteindelijk zelf van vindt.

Ik kan je alleen mijn ervaring vertellen. Na bijna twee jaar, mis ik het voor geen cent.

Kijk ook eens:
Youtube: Dairy is scary

[ms_youtube link=”https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI” width=”100%” height=”100%” mute=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” controls=”yes” class=”” id=””][/ms_youtube]

 

Cowspiracy ( over de noodzaak van het klimaat)
De website: Melk je kan zonder

 

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…

2 Comments

Comments are closed.