Coming soon: Nieuwsbrief

Vega(n) ReceptenVeganisme

De vegan alternatieven

4 Mins read
Als nieuwe vegan kan het een uitdaging zijn om de juiste ingrediënten te vinden die ei, zuivel en honing vervangen. Maar ik zie dat liever als een verrijking van je creatieve bestaan, want je kan op ontdekking gaan naar de lekkerste alternatieven, zoals aquafaba, chia zaadjes en kokosolie.

Vegan worden, heeft mij absoluut een betere kok gemaakt! Koken en bakken als vegan is niet zo ingewikkeld als je in eerste instantie zou denken. Nieuwe ontdekkingen en jezelf uitdagen, dat is verfrissend en leuk 🙂

Wanneer je door de supermarkt loopt, als nieuwe vegan zijnde, let dan goed op de twee verschillende labels op producten, omdat de vega en de vegan erg op elkaar lijken:

In het begin zal je vooral letten op ei, melk en vlees wanneer je op een pak de ingrediëntenlijst bestudeert, maar ook e-nummers kunnen dierlijke producten bevatten, zoals soms het geval is bij chips, margarine, koekjes, taartjes en zelfs croutons. Voor de e-nummerlijst kun je heel goed deze website raadplegen: Vegan Wiki Lijst van E-Nummers

De vegan alternatieven bij taartjes, koekjes en andere baksels:

Eieren:

Om eieren te vervangen in baksels gebruik dan soja yoghurt voor een lichte zure smaak en lichte textuur wat goed is bij muffins en scones. Ben je op zoek naar het volume wat je van eieren krijgt in je baksel, probeer dan eens zijden tofu, soya melk of amandelmelk voor het vloeibare effect van ei en voor het rijzende effect kun je baking soda toevoegen. Ook een theelepeltje appelazijn kan dat beetje extra reactie geven. eieren zorgen voor het rijzende effect, dus wanneer je ei weglaat, zorg dan datje meer baking soda gebruikt.

Geprakte banaan, appels of dadels kunnen goede alternatieven voor eieren zijn in cake, pannenkoeken en muffins. Ze zorgen ook voor extra zoete smaak, wat ook weer een positief iets is! ook zorgen deze drie voor binding in gerechten.

Wanneer je geen zoetigheid wilt, kan je kiezen voor gebroken lijnzaad en chiazaad als vervanging voor eieren.

Tip: Voor 1 ei gebruik je 1 theelepel zaadjes gemixt met 3 theelepels water. 

Aqaufaba is vocht uit een blik bonen of kikkererwten. Zoek degenen uit zonder toegevoegd suiker en water. Wanneer je dit opklopt met een elektrische staafmixer krijg je een soort schuim, wat heel goed werkt bij het maken van meringues bijvoorbeeld. Eigenlijk werkt het hetzelfde als het eiwit van een kippen ei. wanneer je suiker wilt toevoegen, doe dit dan langzaam en in kleine hoeveelheden met tussenposes waarin je het geheel opklopt/mixt.

Aquafaba

 

Zuivel:

 

Koemelk:

Vervang koemelk simpelweg door amandelmelk, havermelk of sojamelk ( maar er is ook hazelnotenmelk, rijstmelk en quinoamelk). Ik gebruik zelf het liefste Oatly havermelk ( Oatmilk)

Room:

Er is ook room op de markt zoals sojaroom, haverroom en kokosnoot room ( deze kun je vinden in de jumbo/albert heijn of natuurwinkels) of zoek een recept op internet waarin je room maakt van casewnoten of amandelen. Dat is ook echt een nieuwe ontdekking, geweekte noten, zoals een nachtje cashews in water laten weken en dan de volgende dag met een hoe snelheid blenderen en je hebt een heerlijke egale creme gemaakt 🙂

Boter:

Vervang roomboter en boter voor margarine op plantaardige basis. becel bijvoorbeeld heeft 100% plantaardige margarine. Als je wat gezonder wilt doen, kun je kokosolie gebruiken, deze wordt hard wanneer het onder de 30 graden wordt bewaard. Wel heeft dit een uitgesproken smaak en daarom kun je afwegen of je het wilt gebruiken in sommige taarten of cakejes.  Olijfolie kun je ook gebruiken in cakes en andere baksels met een lichte structuur.

Kaas:

Zelf heb ik nog niet echt kaas gevonden dat echt de smaak heeft van de dierlijke variant, maar sommige mensen zijn gek van de Willemburger kaas ( te koop bij o.a. Jumbo). Maar er zijn echt ook  veel soorten te vinden bij Ekoplaza en andere natuurwinkels. Het is even proberen om te kijken wat je lekker vindt. Zelf gebruik ik over pasta bijvoorbeeld liever edelgist vlokken of geroosterde noten ( echt heel lekker, wie mist kaas?). Maar als je echt graag kaas wilt hebben voor je baksels of ander gerecht, dan kun je op internet heel veel diy tutorials vinden en recepten over hoe je zelf kaas kunt maken van bijvoorbeeld aardappel en wortel ( ja echt!) of van cashewnoten. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, maar wel mogen proeven van anderen en dat vind ik wel echt lekkerder dan de plakjes kaas van Willemburger.

Yoghurt:

Deze is makkelijk te vervangen voor sojayoghurt of kokosyoghurt ( te koop bij elke supermarkt). Ik gebruik zelf graag deAlpro ongezoet. Maar als je net aan de smaak van soja aan het wennen bent is de gezoete variant misschien nog wel even lekkerder. Voor hartige gerechten kies je dan wel de zonder suiker variant natuurlijk.

Gelatine:

Een simpele vervanging voor gelatine is agar agar poeder. je maakt hier jelly’s mee en pudding en kwarktaarten. Bij het verhitten van je baksel doe je de agar agar erbij en wanneer je het af laat koelen, wordt het een jelly achtige structuur.

Ik maakte er deze lekkere kwarktaart mee:

Honing:

Voor een vloeibare zoetstof kies je bijvoorbeeld voor: agave siroop. appelsap concentraat, dadel siroop of maple siroop.

Dadel siroop is de dikte qua structuur en maple siroop is de duurste in zijn soort, maar heeft wel een heel unieke, lekkere smaak en is heerlijk over en door toetjes heen.

Chocolade:

Pas op, niet alle pure chocola is koemelkvrij. Dus kijk goed naar de ingrediënten of zoek naar een vegan label.

er zijn veel soorten chocola te vinden die vegan is zoals rijstmelk chocolade en is er hazelnoot variant en zelfs witte chocola.

De supernut van I Choc is mijn ultieme favoriete chocola!

 

Wat denk je er van? Vegan vervangers, moeilijk te vinden of een uitdaging tot creatiever koken? 😉 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
UncategorizedVega(n) Recepten

Koolrabi & Komkommer salade

1 Mins read
Lekker fris, lekker vers. Ik pluk ze zo uit de tuin. Een heleboel momenteel. Vooral bij warm weer vind ik het heerlijk,…
New PostsVega(n) Recepten

Vegan & Glutenvrije Fondue

1 Mins read
Vegan en Glutenvrij kikkererwten fondue. Ingrediënten: 800 gram gekookte kikkererwten 500 ml groentebouillon 2 teentjes knoflook ( geraspt) 1 theelepel witte miso…

1 Comment

Comments are closed.