Coming soon: Nieuwsbrief

New PostsVega(n) ReceptenVeganisme

Tips voor De Nationale Week Zonder Vlees

5 Mins read

De Nationale Week Zonder Vlees roept heel Nederland op om van 11-17 maart geen vlees te eten. En dat is alweer bijna, daarom schrijf ik dit artikel om je alvast een beetje in de stemming te brengen.

Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om minder vlees te eten. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlanders in het afgelopen jaar(2018) minder vlees is gaan eten.

Maar waarom ?

Dit komt omdat mensen de afgelopen jaren steeds bewuster worden van de effecten van de vleesindustrie op dierenwelzijn, gezondheid en het milieu. De grootste reden van mensen om vlees te laten staan is toch het dierenwelzijn en dit komt mede doordat er de laatste tijd veel aandacht is voor de misstanden, stalbranden en de undercoverbeelden die onder andere naar buten komen via Animal Rights.

Maar ook kan milieu een goede reden zijn om minder tot geen vlees meer te eten. Wist je bijvoorbeeld dat: Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. En als je een week geen vlees eet bespaar je tot wel 150 liter water.

Gezondheid speelt bij sommige mensen ook een rol. Er wordt door o.a. het voedingscentrum aageragden om minder vlees te eten. Het eten van bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. En dat terwijl je ijzer, magnesium en eiwitten prima uit plantaardieg alternatieven kunt halen. Wist je bijvoorbeeld dat bonen en peulvruchten boordevol eiwitten zitten?

Een groot misverstand is dat vlees eten nodig is om bepaalde vitamines binnen te krijgen, zoals B12. Dit is niet waar. B12 zit niet perse in dieren. Het is een bacterie die in de darm ontstaat, maar niet goed meer wordt opgenomen, daarom krijgen ook dieren in de industrie een supplement of injectie. Je kunt net zo goed zelf een supplement innemen en het dier weg laten. Verder kun je alle vitaminen en mineralen gewoon halen uit een gevrieerd en volwaardig plantaardig dieet. Geruststelling toch?

Wat je redenen ook zijn om een week zonder vlees te proberen of vlees consumeren in het algemeen te verminderen, het is een feit dat je iets gaat doen voor je gezondheid, planeet en het welzijn van dieren.

TIPS!

Alternatieven.
Er is een ruim aanbod in supermarkten wanneer je kijkt naar vleesvervangers zoals vegaburgers, schnitzels, worstjes, kipkorns, ‘kipstckjes’ etc. Zowel vega als vegan en van biologisch tot e-nummer vrij. Ook in prijs kan het flink verschillen. Zo zijn de huismerken extra goedkoop maar biet minder lekker. Vooral wanneer je van de aardappels, vlees, groenten bent, kan een vleesvervanger je (vooral in het bgein) helpen naar een andere levenstijl. Je hoeft zo niet echt heel veel extra moeite te doen en kan met gemak zonder vlees toch nog simpel en lekker eten.

Liever geen vervangers?
Ook wanneer je geen fan bent van vleesvervangers, kun je heerlijk en gevraieerd blijven eten. De meeste vegetariers en veganisten die ik ken, zeggen dat ze nu creatiever en lekkerder koken dan voorheen. Veel maken met heerlijke kruiden en bedenken wat voor dingen je allemaal lekker vindt, zonder dat er vlees bij hoeft is de grootste tip. Think outside the box. Eet bijvoorbeeld een spagetti met gegrilde groenten en geroosterde nootjes, een lekkere groentencurry, een gevulde soep, een risotto met champignons, etc. Tegenwoordig kun je zelfs al je lievelingsgerechten zonder vlees gemakkelijk op google intoetsen. Google maar eens op: vegan roti of vega lasagne.

Wanneer je geen zin hebt om zelf te koken kun je kiezen uit de vele opties in restaurants of een voedingsbox te bestellen aan huis, zoals van Veganbox.nl

Bedenk vooral wat voor jou een goede reden is om vlees (vaker) te laten staan en sta open voor nieuwe smaken en ideeën. En geef het een kans, want zelfs je smaak verandert.

Tot slot deel ik graag twee simpele recepten zonder dierlijke ingredienten. Een met vleesvervanger en eentje zonder.

Macaroni Ovenschotel

Deze heerlijke macaroni ovenschotel is in de ochtend of middag al voor te bereiden en dan als je bijna wilt eten, doe je hem in de oven en je kan verder lekker relaxen, fijn als je geen tijd hebt, maar wel lekker en vers wilt eten.

Wat heb je nodig? ( 4 personen)
3/4 pakje macaroni (volkoren)
Plantaardige olie
1 pakje plantaardig gehakt ( van Lidl, Jumkbo of AH)
1 grote witte ui ( in kleine stukjes gesnipperd)
4 teentjes knoflook ( geperst)
1 courgette ( in stukjes)
2 zoete rode paprika’s ( in blokjes)
pakje cherry tomaatjes
Italiaanse kruiden
Pakje pasata di pomodori tomatensaus
1 prei ( in kleine stukjes)
Zwarte peper
Eventueel vegan kaas ( maar hoeft niet!)

Ovenschaal (ingevet)
Zo maak je het:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Pak een grote hapjespan of wok en verhit de olie
– Fruit de ui en de knoflook even een paar minuutjes op hoog vuur en roer om
– Zet het vuur laag en voeg het gehakt toe en roer af en toe om
– Voeg de prei, paprika en courgette toe en bak deze op laag vuur een minuutje of 3 mee
– Intussen mag de macaroni worden gekookt volgens de aanwijzingen op het pak ( vaak een minuutje of 5)
– Snijdt intussen een stuk of 10 cherry tomaatjes in plakjes en leg deze even apart
wanner de macaroni gaar is, giet deze af en voeg toe aan de groenten.
– Hussel alles door elkaar en voeg de kruiden en de tomatensaus toe
– Vul de oven schaal met alles uit de pan ( wanneer je vegan kaas gebruikt, doe dan een laagje uit de pan en dan een laagje kaas en dan weer een laagje uit de pan)
– Bovenop leg je de plakjes tomaat en mag er wat zwarte peper over het geheel
– Bak het geheel in 15 minuten

Couscous met Mango & Avocado


Dit gerecht is makkelijk, hemels lekker en zelf koud, lauw en warm prima te eten. Meer dan prima, het is echt heerlijk.

Dit heb je nodig:
Voor 4 personen:

1 lepeltje kokosolie / olijfolie
200 gram couscous ( biologisch van albert heijn bijvoorbeeld)
2 theelepels Couscous kruiden of Ras el hanout kruiden
1 theelepel kurkuma
1 grote witte ui
1 rode ui
3 teentjes knoflook ( geperst)
2 avocado
2 paprika
1 mango
1 courgette
pijnboompitjes

Zo maak je het:
– Als eerste, zet een grote wokpan/ bakpan op het vuur en doe er een scheutje /schepje olie in.
– Snijdt de ui in kleine stukjes en fruit deze in de pan samen met de geperste teentjes knoflook.
– Snijdt daarna de courgette en paprika in kleine blokjes en bak heel kort mee.
– Kook 200 ml water en voeg hierbij de couscous in een steelpannetje (of zoals op de verpakking staat).
– Roer even goed door met een vork en voeg aan de pan met groenten toe
– Snij dan de rode ui, de avocado en de mango in kleine blokjes. Voeg deze als laatste toe!
– Nu kun je naar smaak kruiden toevoegen, couscous kruiden, zoals komijn en ras el hanout, lekker veel peper en kurkuma zijn mijn favoriet!
– Als laatste de pijnboompitjes kort bakken en toevoegen, samen met de avocado, mango en rode ui

Ik hoop dat het je zal inspireren om het eens te proberen, de week zonder vlees, misschien bevalt het je meer dan gedacht!

Kijk voor meer informatie op www. Denationele weekzondervlees.nl
Of ga de uitdaging aan op www.veganchallenge.nl

Lieve groetjes,
Natascha
Instagram

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…